Monday, 26 March 2012

Waldorf salad...good for diet

Waldorf salad yang boleh tahan sedap...asal nama waldorf ini ialah kerana salad campuran ini dihidangkan buat pertama kali di waldorf astoria hotel, new york city pada 1896...lamanya...
39 kcal, sangat berbaloi untuk aku yang perlu concern pasal apa yang boleh dimakan, apa yang tidak boleh dimakan...

I didn’t know there is a few types of salad. All i know is fruit salad, taco salad and vege salad. Kalau makan salad tu kononnya  menu diet . Yes it is but do you know & count the kilo calory (kcal), fat etc which contribute to the energy u need for a daily routine?

I never calculate of kcal before this. And today  ive decided to start a calculation every it in food if i want to eat. Sounds like weird but i need to do that..because my BMI is really scary... dah masuk kategori obes...hmm ingat nak hidup lagi 9,999 tahun...mampukah?

Ok for those who want to join me in my battle of reduce weight..please you are most welcome and much appreciate it. I need your support. Seperti perokok tegar yang ingin berhenti merokok, begitulah juga individu bersaiz besar yang ingin mengurangkan berat badan. We really need determination of it in a daily routine, We have to stay at a stage that ‘say no to fatty food, only say yes to good food like salad, fruits and fiber…:)

Hmm..percubaan yang sudah beratus kali dibuat, diet setengah hari dan bila petang ada saja yang ajak pergi minum, makan etc. Habis tu macam mana mau stop makan?? Balik rumah makan lagi, larut malam makan lagi. Aku tak mahu mati kerana makan.

My first attempt, makan salad waldorf. Salad ini sangat sedap walaupun hanya kombinasi, tomato, epal, lettuce dan cucumber. Dicampur dengan mayonais dan sos thousand island. Kalorinya adalah 39kcal saja dan ini dikira jumlah yang sedikit namun mengenyangkan. Sekali sekala makan macam kambing (sebab semua yang dimakan ialah daun-daun saja) agak mengujakan dan esok harap aku ada semangat yang tinggi untuk meneruskan disiplin ini.

Nota: Korang mesti ada pengalaman deal dengan food kan? Jika ada tips bagus untuk kurangkan berat badan, dengan cara sihat, nak share?

15 comments:

  1. OLOOOO.. selalu kasik makanan kat blog ni.. aku nk juga.. ahahha.

    *maaf.. tak ada tips nk kuruskan badan,.. heheh. Akuu hidup untuk makan je... hhhehehehe.

    ReplyDelete
  2. Uhuhu I'm joining the diet!
    My BMI is also a nightmare!!
    Aaaa!
    I fasted for 2 weeks and I eat rice
    3 times a week and the rest I eat bihun. It works for me :D,a visible loss in 2 weeks :D.heee :3

    ReplyDelete
  3. ReenApple,
    Oohh jelesnya aku baca ko punya statement ini. Hidup untuk makan? Melampau ni tahap kejelesan aku...hahaha..ok i sware ill seduce you with so many yummy food..tunggu aa...

    ReplyDelete
  4. Ma chere Liselle,
    Pls welcome my dear..lets join the group. My BMI is not even nightmare but really nightmare on the elm street..huhu...so i need to alert of freddy krueger...hehehe...no food at all after 8 except a plain water.

    *********
    Fasted for 2 weeks
    eat rice 3 times a week
    the rest eat bihun
    *********

    I wish i can do the routine but it is possible because sometime i have to taste a food or else they gonna blame me...how come kata food sedap tapi tak try...kan..?? So i hope miracle happen..no need to do food testing...hwaaa!

    ReplyDelete
  5. i didn't know anyone would actually see the readings.u would be the first!heee~
    susah jugak nak beli mengikut jumlah kal la,lemak la...jadi my rationale is i balance them ngan sports..hehehe

    ReplyDelete
  6. Mr Clive,
    Firstly , its quite hard to screen all the kcal when i buy raw food but then lama-lama dah tahu macam mana nak monitor..

    ReplyDelete
  7. fuh nampak sungguh healthy nyer salad :D originally from aldof astoria tuuu.. sungguh glamour hoho :D

    ReplyDelete
  8. dah banyak entri pasal makanan. kenyang mata aku...

    ReplyDelete
  9. Fiziskandarz
    Yerp..masa saya beli tu memang fresh 100%..makan pun rasa sedap jer..tapi kalau home madenya...ntah le..anyway i bought the salad because of nama waldorf tu...nak tahu sangat apa ada pada nama kan...tu yg beli dan berbaloi2 jugalah...


    SM,
    Kemudian2 nanti entry aku akan banyak pasal makanan kot..sila jamu mata ko...

    ReplyDelete
  10. i tak ada petua untuk kurus..
    so tak boleh nak bagi tips...

    ReplyDelete
  11. NP,
    tak pe...i dah ada pelbagai petua...siapa ada peluang pergi gym depan mata segala bagai...tak juga buat so memang tak akan kurus...hehe

    ReplyDelete
  12. Kak...sy pnh mkn 10 biji karipap dalam satu-satu masa....

    Gila kan?

    ReplyDelete
  13. Fara @ pok amai amai
    makan 10 biji consider ok le tu..musti saiz karipap tu cenonet je kan...akak makan sedozen karipap sepanjang hari..

    ReplyDelete
  14. menu utk berdiet ni.
    sedap tak?

    ReplyDelete
  15. Telor Power,
    Kalau suka makan daun Dan yang hijau2...memang sedaplah menu tu...

    ReplyDelete