Monday, 12 March 2012

Healthy life style...with a good food

Tomato infused with mascarpone:
Alahai back light pulak, yer aku ambil pic chef ni guna phone cam, kualiti pic is out..sorry chef..janji tomato infused mascarphone chef tu yummy kan..
Last saturday, i attended a health talk by Musyidah Zakiah Mohd Akram @ Prince Court Medical Center. It was good, very informatif for the person like me, a diabetes and hypertention victim. Eh victim or survivor? Either one le kan..but then yes, it was great bcoz i learn a lot from musyidah and team, Chef Mohd Azizi Abd Aziz and Shahrim Ibrahim.

Musyidah is a dietitian from Swiss Concept and she talked about metabolisme. From what i understood, when we became older, our metabolisme rates became more slower and if we didn’t do any activity, it will lead us to a bad life. So, avoid sedentary life style (attention to myself too...hehe). Do some exercise and make sure you sweat around. When you sweat, it means you are healthy.

And back to the chef, he demonstrated a simple food for audiens..savory crepes with mum’s relish or else lempeng gulung dengan inti tomato and the other is tomato infused with mascarphone...sedap! Aku tengok macam simple tapi bila taste..woohoo meletops and the most important things, it’s yummeh!
Let share the yummylicious of this two recipes..thanks Chef Azizi and Musyidah.


Tomato infused with mascarpone:

Filling 1: (Campur kesemua dan masak)
150 gm fresh ripe tomato-blanch and remove skin
250 gm strawberry puree
50 gm sugar (boleh modified, kalu tamau manis, nyahkan gula)

Filling 2 (Mix it and mixer till thick)
250 gm mascarpone cheese
350 gm light cooking cream

Crumble (Buat macam nak kacau doh and bake)
100 gm butter
100 gm sugar
200 gm flour
6 gm salt.

* Susun ketiga2 bahan seperti benda dalam gelas tu...sedap gua cakap lu!

18 comments:

  1. pertama (always)! hahahaa!!!

    ReplyDelete
  2. beb aku tak sedia hadiah...eh tapi kan benda yang dalam gelas tu memang sedap di lidah, sedap ditekak dan sedap juga diperut...ahahah

    ReplyDelete
  3. Whoa! I've been the worst enemy with tomatoes but since Lady W ckp sedap rasa mcm teringin plak nak try hehehe
    Health is wealth XD aaa!

    ReplyDelete
  4. Petite Liselle, o yeah u shud try..specially the recipe..yummy sangat...nampak simple saja tapi oo lalala...ngeee !

    ReplyDelete
  5. serious shit, kalau kau belanja berganda dia punya sedap. akan ku kenang sampai syurga...

    ReplyDelete
  6. Tak payah belanja, aku boleh buat kalu ko nak...dengan syarat kena datang makan rumah aku...hahaha dan ko kena bawa Adele!

    ReplyDelete
  7. rumah kau macam dalam kisah hansel & gretel tu ke? yang boleh dibuat ulam...

    ReplyDelete
  8. Rumah aku macam chocolate factory kepunyaan willy wonka..u name it u got it...vochelle, cadbury, kandos, homemade cekelat haa apa lagi ko nak?

    ReplyDelete
  9. nak coklat yang bentuk macam syiling tu je, atau pun koko jelly. aku kalau makan coklat tak kunyah, tapi akan simpan sampai habis macam gula-gula.

    ReplyDelete
  10. amboi nampak meriah dan sedap! harus cuba! *salin resipi*

    ReplyDelete
  11. SM,
    Aku musykil teramat sangat, ko kah yang nak makan atau sapa ya?


    Hiedayahrosli,
    memang sangat sedap, nampak poyos je kan tapi yummy!

    ReplyDelete
  12. nampak sedap...tapi lagi sedap kalau ada org nak blanje haahaha

    ReplyDelete
  13. Telor Power,
    Bro ko pun dah berjangkit sama macam SM ya...aku belanja tarak, kalu nak sila turun Windsor..hahaha eh bila aku nak p Lumut ni bro!

    ReplyDelete
  14. er..er... cakap omputih la hehehe...

    ReplyDelete
  15. hmmmm yummylicious!nw that's good food i see there!hoho

    ReplyDelete
  16. Nong Andy,
    Aku bantai saja bah...hehe


    Mr Clive,
    yerp, yummy aite?

    ReplyDelete
  17. @LW
    bila u nak ada kat rumah ni???

    ReplyDelete