Wednesday, 21 March 2012

Fusion food at Gen Japanese Restaurant

Soft shell crab and vege filling in rice paper ..kalau buat kat rumah harus tak sedap tapi sebab makan secara f.o.c dan ada orang serve, fusion food ini secara otometik otromen menjadi sangat sedap...
Arwah abah aku dulu ada kata, makanlah apa saja asalkan halal, kalau ada terjumpa makanan pelik, cuba sedikit pun jadilah supaya perut tidak asing dengan makanan berkenaan. Masa tu aku tak tahu apa falsafah di sebalik pesanan dia. Bila dah bekerja segala bagai, aku teringat kalau dia ada mesti dia akan selia apa aku makan hari ni. Meskipun dia lulus darjah 6 saja, tapi aku rasa pengetahuan dia pasal makan, kalau ikut buku masakan lama, pasti ada bertimbun ilmu yang dia ada.

Jadinya, minggu lepas ada food review style fusion food di resoran Gen Jepun di Legend Hotel @ Putra Place KL. Aku diheret sama ke kancah makan-makan secara percuma bersama beberapa yang lain yang juga berstatus kaki makan. Sambil bersembang, bergossip, mengata, mengorat, menackle, dan segala ber lagi, tetiba burp! Kenyang sudehh....
Kuih bingka labu yang diletakkan chocholate toping di atasnya dan sebiji pistachio. Aku tak makan sebab alah dengan labu, walaupun ia menggoda mata dan tekak, aku berjaya menewaskan godaan labu keemasan ini...selamat! Kalau tidak ahkak suffer.
Salmon roast and roe with creamy sos and asparagus...yuck rasanya aneh terutama telur ikan salmon yan bulat-bulat iteww..tapi dalam dok yuck yuck tu pun..licin..:)
Tadaa ini sedap. scallop masak kicap dengan rumpai laut dan miso. Alaaa Jepun kan suka makan mende-mende aneh ini...nampak macam lumut dalam kolam air tinggal jer tapi kalu korang refer harga, mesti tak sanggup nak membazir kan...
Ini macam biasalah..udang besar dengan segala sampah sarap yang boleh dimakan....

Owhh ini wajib makan, ais krim bijan hitam dengan pistachio hancur. Aku tak tahu nak sebut nama Jepunnya sebab berbelit lidak mak nak menyebutnya...
Kalau seni culinary moden, fusion adalah satu perkataan yang sedap disebut tapi apabila merujuk  kepada makanan, adakah tekak anda lalu untuk makan fusion food yang kita tak pernah cuba. Aku tak tahu sama ada adventure atau tidak, aku dah pernah makan daging arnab. Ianya sangat tender and juicy, isi ikan kelah yg juga adalah rare spesies. Isinya sangat lembt serta menyelerakan, isi ikan jebung yang makan karang di dasar laut juga sangat enak, isi ikan sebelah rasa macam keropok saja sebab ikan ini adalah nipis sekeping macam daun saja dan posisi berenangnya pun aneh, isi ikan laga yang dimasak pais pun unik, ikan yu, belut dan a few lagi yang kalau aku sebut mesti korang whoaaaaaa....hehe..

Petua makan: Arwah abah juga suka makan dengan cara menaikkan satu daripada lututnya dan dirapatka ke dada walaupun makan di atas kerusi. jadi cuba bayangkan bagaimana kedudukan itu, yang confirmnya perut dia tetap maintain walaupun dah tua. Kalau dia masih hidup, sekarang umurnya 70. Aku tengok macam pelik sangat tapi rupa-rupanya itu adalah kedudukan ketika makan mengikut amalan zaman nabi. Moralnya adalah, apabila lutut dinaikkan, perut cepat kenyang kita akan makan dalam jumlah yang sedikit saja. Makanan juga boleh masuk ke dalam perut dengan lancar selain perut masih mempunyai ruang kosong...lega!!!

28 comments:

  1. salam LW,
    how are you.. amboi amboi sekali tunjuk gambar makanan..terduduk terus i tengok...semua yummy yummy... i insyallah bley telan semua as long as halal except for daging arnab lerr..isshhh tak sanggup nak makan...

    ReplyDelete
  2. Salam Blu4sky,
    Im fine, tq..wht abt u? Long time no see...u busy ekk...ala apa kurangnya u..lagi best masak kat dapur sendiri..tu yang jeles hangen je bila masuk dapur u...pendek kata telan ayor liur je la weii...kehkehkeh..

    I makan satay arnab tu pun sebab nak rasa sikit jer...tak sampai hati le u dok terbayang rabbit yang comei tu kan..normally kita dok belai haiwan tu tapi tetiba kunyah dagingnya i rasa macam karnivor habess hehe..

    ReplyDelete
  3. Salam kak.

    Suka baca review akak. Tapi akan mkn fine dining, tak mampu. Hahahah.

    Sy seorang yg suke mencuba makanan. Alhamdulillah, saya tak alergik apa-apa. Dan sy pun tak cerewet. Klu sekali makan tak memenuhi citarasa, sy tak akan sentuh lagi lepas tu.

    Arnab - Sy pnh makan. Sedap. Lembut.

    Ikan jebung - Mungkin ade nama panggilan lain? Tak familiar.

    Ikan sebelah - Rutin kami sekeluarga mkn ikan nie.

    Ikan kelah liar - Teringin nak mkn. Org kate, sisiknya klu digoreng...mcm mkn keropok. Tapi kelah spesis yg rare dan dibawah perlindungan.

    Ikan laga - Yg ini sy tak pnh makan. Sy tau, ikan laga kecik2 dan org bt perhiasan je kan?

    Ikan yu - Tak pnh mkn gak. Org kata, isinye berlendir. BEtul ke kak?

    Belut - Teringin nak mkn kuah laksa isi belut.

    Daging paling sedap pernah sy makan - landak. Ye, sy adalah manusia karnivor. Hahahaha!

    ReplyDelete
  4. Pok Amai Amai'
    Hwaaa dah makan landak?? Marvellous...akak masih mencari mana ada jual daging ni sebab nak test..once in a life time kan..

    Ikan jebung = ikan ayam @ parrot fish. ia adalah spesies ikan karang yang sgt colourful.

    Ikan yu = dagingnya liat dan tawar, tapi hati yu kaya omega 3 rasanya...bai untuk limpa...hati yu sedap jika dimasak pais..panggang atau grill..

    Ikan laga pais yang dimaksudkan ini adalah yang berwarna cerah dan bukan gelap..kalau kat sawah ada banyak ikan ni..badannya berwarna cerah..

    Whoaaa kita karnivor...hehe

    ReplyDelete
  5. aku dapat tengok gambar pun dah `mari'...

    ReplyDelete
  6. 'Mari' ya...ok noted! Auuuww...

    ReplyDelete
  7. ya, sangat `mari'. oit, dah pagi la. jangan buat bunyi pondan. seram wei!

    ReplyDelete
  8. bhahahah...nampak rupa food tu memang macam mari la woii tapi rasa mari sikit sikit saja lah..

    ReplyDelete
  9. kalau macam tu kena tenung lama-lama sampai cair baru boleh jamah.

    ReplyDelete
  10. LW

    tengah hari buta tgk makanan ni meleleh air liur,

    lagi2 salmon tu mak aih.. terdera nafsu ini hehehe..

    *menu ku cuma ciken wing hari ini. goreng di upis!

    ReplyDelete
  11. tidakkk!!!!

    errrr kat tempat u ada kerja kosong tak? bhahahahaha

    i makan ikan yu..my ex suka buat kari...sedappp...

    belut? i tak boleh...geli!

    tapi paper rice tu i suka..boleh buat vietnamese popiah... masa i pi vietnam, cari paper rice tu tapi tak jumpa...telan2 air liur tengok paper rice kat vietnam, nak beli yang dah siap dibuat popiah takut tak halal...

    i dulu pun suka makan mcm cara ur father tu buat tapi kan bila depan MIL i tak buat laa takut dia kata i makan tak senonoh sebab tengok satu kaki atas kerusi ..

    ReplyDelete
  12. SM,
    Aku tabbleh tahan tengok hidangan macam tu...aku bantai terus...tak guna tenung woii...

    Nong Andy,
    Memang aku pun tergoda habis, eh chicken wing kamu pun sedap bah...aku lagi suka ciken wing itu...kalau salmon aku suka masak dengan yogurt dan sos lada hitam/oyster.

    ReplyDelete
  13. pernah cuba gelato black sesame tak? sodap!

    :D

    ReplyDelete
  14. NP,
    Tempat keje I kalau marketing ada le...berminat ke? Tapi kalau departmen I, memang pening kepala otak u, I pun rasa serender dah ni..

    O ya kari ikan yu pun ok gak tapi I x suka sangat isinya sebab liat sket..kalau ada peluang u cuba hati yu, panggang, picit lemon di atasnya, memang sedap. I ada makan dua tiga kali masa arwah bapak I ada, katanya minyak hati ikan yu bagus..ntah I makan je..

    Kan, cara makan u duduk macam tu akan jadikan kempis dan itu cara makan yang baik sebenarnya kalau due tu ikut cara nabi duduk semasa makan..

    ReplyDelete
  15. Asrul iLham Sani,
    Gelato sesame tak pernah, tapi hari tu ada akak try baskin robbin vanilla pistachio...menggoda sakan rasanya...

    ReplyDelete
  16. Amat tempting!!! Uhuhuhu
    klu ikut amalan tu mesti body shape cantik! Hehehehe Japanese food mmg cantik dgn culinary tapi klu rasa....weird! hewhew

    ReplyDelete
  17. Liselle,
    Yerp...Dia orang punya presentation memang awesome tapi bila cek rasa...euwww a bit weird, tambahan pulak fusion food tapi pic yg diatas ini memang yummy semua coz I did try...finger lick in good!:)

    ReplyDelete
  18. Ichigo singgah jap kat sini haha...

    ReplyDelete
  19. woi. kau memang suka makan kan? kahkah
    tapi serius kecur tengok bhai
    haha

    ReplyDelete
  20. nampak sgt sedap...

    terliur lah

    ReplyDelete
  21. amboi... sabar ajalah... tgk sedap. tapi kita payah nak telan.

    ReplyDelete
  22. kekadang i masak kat umah pun,nak susun setailo setailo mcm kat gambar2 atas ni tapi slalunya, epic fail!bwahahaha...lepas tu,
    arggg makan je la.pe susah!

    kehkehkeh XD

    ReplyDelete
  23. El Mariachi,
    Selamat datang Ichigo, itu memang menu Ichigo pun, Japanese Fusion Food...


    Abang Zam,
    Alaa ko pun tau aku macam mana kan...memang aku suka makan..jom abang aku belanja ko makan..


    Telor Power,
    Hehehe adakah lu punya kesetiaan terhadap cekelat kek sudah mula tergugat bro???


    Bidadari Syurga,
    Kita boleh aje...tolak barang haram saja...haha


    Mr Clive,
    Really? U masak ek...? Ok bila i boleh rasa masakan u...ekeke...masak sedap2 tau nanti bawa pi makan tepi tasik UM...:)

    ReplyDelete
  24. wah, seriusly nmpk sgt sedap..:DDD

    ReplyDelete
  25. Teenager Housemaid,
    Kalau suka makan Japanese food memang ok, tapi ia diadun dalam bentuk fusion...tu yg nampak unik...

    ReplyDelete
  26. eh tiba2 bila kat sini boleh masuk pulak blog you...heran sunggoh!

    ReplyDelete
  27. owh tidak sekali, kek cekelat lebih hebat, tapi sekali sekala merasa benda2 begini tak salah dan ia masih belum cukup membuat aku beralih arah dari kek cekelat

    ReplyDelete
  28. Uncle,
    So kena dok UK kalau gitu...supaya uncle buleh access ke blog saya ni..hikhikhik.


    Telor Power,
    Mai turun KL kita pekena kek cekelat sampai lebam...

    ReplyDelete