Saturday, 31 March 2012

Breast...

I know (purposely), the title of the entry is obviously well enough to capture your eyes. Want to share this story with you all, it was happen in Pahang but I'm not sure which area and when. Someone told me before, it was about breast cancer. For your information, 1 in 19 women will be diagnosed with breast cancer by the age of 85.

Case 1
Ada satu keluarga berbangsa Cina di Pahang, si isteri didapati menghidap breast cancer stage 4 which is very ill or critical condition but her husband and the whole family refused to bring her to a hospital. What her family done was gave her a traditional medicine like akar kayu and those few herbs but it never cure her breast cancer. Her condition became worst. Her kids too were not allowed to be close to her because they believe  the cancer will spread a poison toward her family. She was neglected and finally died wihout her family by her side..it was very sad.

Case 2
A doctor adviced a patient to do a mastectomy operation on her breast because it was effected by cancer but she refused. The doctor finally met both, wife and husband. He personally asked the guy what will happen if these women die because of breast cancer while she's actually had a chance to cure the other breast..the husband finally said "..Sayang, no matter u hv one or two breasts, i will always love you till the end.."

Haaa kan...how power is the support from husband (guy) and how different is the case 1 and 2...refer to the case 1, pity her but the other is lucky...

And that is not a taboo when men do talk about breast cancer. Those 5 guys (Henry Golding, Shahrizan Borhan, Kid Chan, Hensen Lee and Chan Fong) who willing to share their thoughts about breast cancer at MenCare: Don't Let Her Stand Alone campaign..kudos to you!

And you guys, please ask / tell your wife, girl friend, sister, sister in law, mother, grandmother, boss or any relative (women) to do a breast cancer checking because an early detection can save their life, can save your loves one, can save your sister etc.

Dear fellow women, please do a regularly checking by yourself every month.. or else you can visit any clinic to check it..

Don't think that breast cancer is a women problem because 1 % of the breast cancer patient is men. It maybe a really small percentage but it is breast cancer. Don't let her stand alone...please!

33 comments:

  1. aku rasa la kan.. tak kira la penyakit apa la yang perempuan hidapi... yang penting is support from orang yang dia sayang.. that's more important... =)


    *nice information... aku pun dah lama tak ambil tahu benda ni.. asyik baca benda dari paper je, magazine ke.. but wat donno je la.. hehee... selamat kak LW ingatkan.. =)

    ReplyDelete
  2. ReenApple,

    Thanks baca entry ini..i guess it's quite boring tapi kena ambil tahu juga kan because we are women. Sama ada kena cek sebulan sekali atau dua bulan sekali, breast is apart of our body...jadi kena sayang anggota badan kita..hehe..yerp tak kira sakit apa pun, kalau ada support at least the burden tu rasa sedikit release kan..psikologi!

    ReplyDelete
  3. jagalah kesihatan, breast cancer skrg bukan pada wanita sahaja, lelaki yg obes juga ada harapan utk merasainya.

    tapi.....part2 org kena barah ni mmg kesian la, sensara yg dihadapi hanya dia yg tahu.

    ReplyDelete
  4. The title indeed capture my intention. A good article tho. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  5. firstly,yes,the title really got me interested!kehkehke...

    anyway,yes...breast cancer is one of the series of cancers that really haunt our society these days.

    tun abdullah's late wife did a really good job in educating our people on this pressing issue... :)


    anyway lady,thanks for the birthday wish!appreciate that a lot.sorry couldnt reply cause no credit...belum top up lagi..hehehe :P

    have a blast this weekend! :D

    ReplyDelete
  6. Telor Power,
    Ya betul, bukan setakat breast cancer, cervic canver, bone cancer dan prostat cancer (men) atau apa barah sekalipun, kesannya ya amat menyedihkan kepada si pesakit, tapi ia juga mempengaruhi keadaan sekeliling. Anak dan suami pun tentu tak sampai hati nak lihat orang yg mereka sayang terlantar so sudah berapa banyak emosi terjejas di sini kan..jadi sila tanya kesayangan2 anda mereka dah buat pemeriksaan atau belum..just for cautious..

    ReplyDelete
  7. Khairul Abdullah,
    Yerp..it increase every year...and health is wealth..


    Mr Clive,
    Yes the late Hendon is one of the victim...but she was lucky because she's afford to have a good medical treatment but what will happen for those who don't hv access for that...kita boleh kata kesian je la kan. Jadi prevent is better than cure. An early detection boleh selamatkan nyawa mereka atau sesiapa yang kita sayang...
    OK u too...have a wonderful weekend ya...tak dak tiup lilin ka? Hikhikhik...

    ReplyDelete
  8. alangkah bagus kalau semua orang (penghidap) tu macam the late hendon. petik jari, segala macam medication akan datang. tapi yang kurang kemampuan dan pengetahuan, cuma menunggu apa yang dah pasti... sekian.

    ReplyDelete
  9. SM,
    Yerp..Dia beruntung sebab kemudahan ada. Jadi, kita yang mengetahui ini mungkin boleh membantu mereka yang tidak mengetahui prosedur atau cara nak mengesan barah. Mereka boleh pergi klinik kerajaan minta nurse cek. Bagi yg berduit boleh buat mammogram di Pusat Barah Kebangsaan di Jalan Raja Muda Musa Kg Baru...tapi yg ini kalau tak silap aku RM100++ dan ada pakej pemeriksaan menyeluruh. Kadang2 ada juga mereka buat servos percuma...jika dapat dikesan pada peringkat awal mungkin boleh diselamatkan. Ko sila bawa Adele pegi cek...hikhikhik!

    ReplyDelete
  10. dalam kepala aku sekarang, semua perkara dalam dunia ni; gembira, sedih, sihat, sakit, hidup, mati; dibatasi oleh kuasa wang dan juga SEDIKIT ilmu. kalau aku sakit, tapi aku kaya; kebarangkalian nak sembuh tu tinggi. kalau aku sihat, tapi aku miskin, kebarangkalian nak sakit tu pun tinggi jugak. dan kalau aku mati, tapi aku kaya; aku tetap akan `hidup' dalam bentuk material selama berabad lagi. sekian lagi...

    ReplyDelete
  11. Dalam kepala aku sekarang, aku tak boleh nak kejar @ buat semua..jadi aku tuju mana yang paling dekat atau depan mata aku..kalau sakit sikit2 tapi tidak menyusahkan diri aku, aku hold dulu pi hospital. Tapi kalau bab sakit seperti ini, sekurang2nya kena buat medical check up enam bulan sekali...aku berasa sangat dirahmati Allah kerana dengan tugas aku kadang2 aku boleh membuat pemeriksaan tanpa perlu tunggu lama...Dan kadang2 aku menolak juga kerana berasa tidak adil terhadap yang lain...

    ReplyDelete
  12. adil terhadap yang lain itu cerita lain, tapi kau pun kena adil pada diri sendiri. peluang itu memang dibuka untuk kau. orang yang lain tu, serah pada isu. lambat-laun akan keluar la laporan tentang wanita miskin serba kekurangan dan sebatang kara terpaksa meminta ihsan orang ramai di depan pintu hospital selama beberapa hari, kerana tak mampu nak bayar caj hospital.

    eh, jahat siot imaginasi aku.

    ReplyDelete
  13. Apabila membayangkan kisah2 macam itulah yg buatkan aku fikir banyak kali nak gunakan peluang yang ada..lagipun aku bukan jenis opportunist punya orang..tak pa bagi depa yg memerlukan dulu...chewahhh tetiba hati baik pula...eh selama ni pun memang aku baik kan..kehekeh!

    ReplyDelete
  14. Eee ini bilik darjah aku...tak payah masuk baris..wakakakakak!

    ReplyDelete
  15. tak cukup gangster lagi... nak aku panggil gangster kg. pandan hari tu?

    ReplyDelete
  16. Gangster kg pandan mari ka, taman Medan ka...Ada aku kesah...bhahaha

    ReplyDelete
  17. ok, back to the breast. eh silap. back to the topic... kalau lelaki yang ada simptom cancer ni macamana pulak, mesti la segan nak pi hospital.

    ReplyDelete
  18. ya...kerana aku ada seorng makcik yg pengidap barah...
    hanya tunggu masa sahaja. kesian tgk dia menderita dan bila ke hospital pun tgk keadaan dia lebih menderita...

    mentaliti dia betul2 down. tapi kelebihannya dia kuat beribadah pada ALLAh sekarang.




    sini pun ada gengster kg pandan juga ker? hahahaha

    ReplyDelete
  19. SM,
    Kalau ada lelaki yang rasa ada ketumbuhan pada bahagian dada mereka, boleh pergi klinik atau jumpa pakar sakit tuan. Jangan malu la weii, barah bukan boleh main-main. Mana ko nak malu sekejap atau menanggung penderitaan sampai akhir hayat?

    ReplyDelete
  20. Telor Power,
    Kan..ko pun ada pengalaman ya bro deal dengan pesakit kanser ni kan. Bagi seseorang yang tiba-tiba didapati menghidap barah, sama ada barah apa sekalipun, ia seperti hukuman mati @ TKO kepada hidup mereka. The minutes they know, the minutes their life spirit drop down. Mereka akan berasa seperti mati secara mengejut dan tiada apa-apa lagi yang boleh dilakukan selain menunggu kematian. Jadi kita yang hidup inilah mesti memberi sokongan moral disamping cuba meyakinkan mereka untuk terus melawan penyakit. Sebab tu ada orang kata never show we are down kalau berhadapan dengan pesakit barah..tapi lending our times for them..hearing what they want to talk and sharing our ethusiast with them walaupun bukan seratus peratus boleh membantu mereka..but at least..bro makcik lu sudah buat perkara yang baik sebenarnya kerana dia redha dan memperbanyakkan amal ibadat kerana mungkin dengan cara itu dia boleh mengurangkan kesakitan..

    ReplyDelete
  21. One of my aunt died because of breast cancer which was shocking because our family doesn't have any history of having cancer,the doctor said that when women that suffer from breast cancers after the age of 50+ it's not caused by the family genetic but from
    our own lifestyle...My aunt refuse to treat her cancer...and so she died with her family by her side...
    We always have to care our health....frequent medical check up

    ReplyDelete
  22. Liselle,
    Yeah..i guess so...our life style sometimes doesn't make sense..i mean myself too...makan here and there while exercise is less. Since i often attend health talk, i slowly change my habbit due to eating discipline.. now i hv to take 6 tablets without fail everyday to make sure my hypertention and sugar level is maintain well...frequently medical check up is good..

    ReplyDelete
  23. yup. breast cancer.. cancer rahim.. sebagai perempuan mesti ambil tahu. benda2 ni boleh dtg pada kita... gud info LW. thanks!!

    *kita biasanya x ambil kisah sgt selagi benda tu x jadi dgn kita.. fikiran mcm tu harus di buang!!

    ReplyDelete
  24. tiup lilin?hehehe...xkot....xde kene baling ngan telor pun...kehekhekeh XD

    ReplyDelete
  25. Nong Andy,
    so kau dah kena ambil kisah benda ini, jangan lupa gi check ya. enam bulan sekali je. ingat orang yang disayang...prevent is better than cure dan tak ada salah pun kalau kita just pergi check...selamat berhari minggu sama si comel Shinta!


    Mr Clive,
    haaa tak potong kek? sapa nak baling telur tu? hahaha..jangan lupa suruh girl friend pergi check ya..:)

    ReplyDelete
  26. Memang sangat takut dik tapi mesti check. MESTI. Amat penting.

    ReplyDelete
  27. thanks for the reminder.. betul2 x buleh nak pandang ringan bab2 kesihatan ni :) btw: skrg nihs bunga2 in spring jer keluar. kalu roses kena tunggu peak summer baru ada [ roses needs a lot of sun, tuhs sbb kat mesia senang nak tanam roses ] :)

    ReplyDelete
  28. Kak Dinas,
    takut kan...kesannya bukan setakat pada pesakit saja, keluarga dan org terdekat pun turut terkena tempiasnya kerana tak sanggup nak lihat mangsa menderita kan..

    ReplyDelete
  29. Fiziskandarz,
    Yerp..kena take note walaupun kita tiada saudara mara yang pernah menghidap kanser ini...
    OOo roses punya musim lambat lagi ya..tak pe akak tunggu sebab suka sangat dengan spesies roses..macam berhantu cantiknya bunga itu...


    Nenet Penne,
    Jangan lupa buat medical check up ya...:)

    ReplyDelete
  30. pegi medical check up lagi i seriau....

    ReplyDelete
  31. takutnya :(
    ada kawan rapat baru je di sahkan breast cancer.tp depan dia kami x penah buka citer psal ni..tp dia sgt tabah.

    ReplyDelete