Thursday, 23 February 2012

Terbunuhnya seekor kucing...meoww...

Love is messy...dont mess with me..
Dulu-dulu aku selalu paw KA supaya beli jagung letop-letop pasar malam bawah rumah kami. Sampai  satu tahap, dia bosan sebab aku addict dengan jagung pop corn itu lalu dia mengeluarkan kenyataan ‘macam budak-budak makan pop corn.’ Kecik hati punya pasal, aku memberhentikan kegemaran itu dan pop corn berharga RM2 sebungkus itu pun sudah bertahun aku boikot.

Minggu lalu, ada satu kakak di office bercerita pasal pop corn Garret berharga RM39 untuk setengah kilo dan mencecah RM72 sekilo bergantung kepada perisa yang dipilih. Aku pun jadi tak tentu hala memikirkan ‘dadah pop corn’ itu. Katanya ada perisa caramel, cheese, syrup dan ntah apa flavour lagi sekali gus buat aku teruja. Pehhh memang tak boleh tipu ketagih aku pada pop corn masih ada walaupun aku sudah berjaya reject maggie dari senarai hidup...

Cer perhati betul2...macam apa ya? Pop corn and macadamian
Dan ini adalah olio tajaan. Bila aku kira balik, costnya lebih kurang sama je.
Dan ketika merayau -rayau di One Utama di satu tengah hari selepas memenuhi tajaan makan2 di Garden Cafe, aku terpandang sebuah kedai yang penuh dengan lolipop, termasuklah pop corn berharga maut itu.

Benarlah kata pujangga, curiosity kills the cat..dan aku pun sudah menjadi seekor kucing yang akhirnya tewas akibat rasa ingin tahu itu...

Harga gila maut...untuk satu pek pop corn berperisa macadamia bersaiz ‘small’ dan beratnya tak sampai 200 gram..aku membayar sejumlah RM19++ dan selain pembungkus berbelang biru itu, ada dua helai tisue berwarna karat bertulis love is messy yang diberikan oleh penjual separa hensem...kalau boleh dengan tisue2 itu pun aku nak cecah kopi panas...apakan daya. Manakala olio dengan seafood serta green tea di dalam teko seksi itu adalah menu tajaan...kira sama lah macam aku keluarkan RM19++ untuk makan2 ini tapi dihalakan ke pop corn mahal itu...

17 comments:

  1. love is messy tu, setuju!

    haha

    ReplyDelete
  2. Uncle Gedek, kan...! Jangan main-main!

    ReplyDelete
  3. @LW
    besar kan kedai popcorn garrett kat OU tu kan?? lolipop tergantung2..besaq2..rasa mcm dok dalam city alice in wonderland atau willy wonka chocolate factory jer...

    hari tu nak beli tapi memikirkan harga punya mahal..terus kensel.. terus beli popcorn kat panggung wayang jer...

    nantilah one day kena rasa jugak..tu pun time awal bulan..

    ReplyDelete
  4. pop corn itu kelihatan mengiurkan. tetapi harganya memang fuh.. mahelnya!!

    aku pon suka mkn popcorn. tapi sekarang tekak x dlm keadaan baik jadi popcorn ku dah masuk angin x berjamah :(

    *pasta itu nampak sedap :)

    ReplyDelete
  5. NP,
    Yes..masa mula2 pijak kedai tu i teringat willy wonka..ingat nak snap pic tapi pak guard dok jeling2 je dan i pun tak jadi...memang heaven sungguh kedai tu kan..i beli pun sebab nak tau macam mana rasa dan kaedahnya pop corn mahal ni...memang ada macadamian berbiji2 dalam pop corn berperisa kacang itu..thas was the first and last i beli...kalau nak makan juga lagi, kena tackle budak yang jual pop corn tu minta belanja..hikhikhik..

    ReplyDelete
  6. Nong Andy,
    Yesza popcorn itu berjaya menggoda naluri ku supaya membelinya walaupun harganya dah lepas tiga hari makan tengah hari aku..tu la pasal pepatah itu sangat betul...sikap ingin tahu seekor kucing membunuh dirinya sendiri...dan aku dah jadi mangsa pop corn itu...nampak gaya kena boikot baliklah sebab mahal sangat..

    Ko sakit tekak? Sila minum air suam banyak2 ya..

    O ya spagetti itu memang sedap sebab f.o.c..heheheh

    ReplyDelete
  7. itu popcorn memang yang terbessst! hahaha sebab dah beli 1 tin besauu punya :D

    ReplyDelete
  8. C axoera,
    Opocot ya kah? Whoaaa hebat sehhh 1 tin besar..mak serender..ngeeeee!

    ReplyDelete
  9. lebih baik lu beli jagung rebus. lagi sedap woi

    HAHAHA

    ReplyDelete
  10. nampak mcm sedap....tapi,

    pop corn tu nampak mcm kaler gigi karat yg lama tak cuci .

    apasal warna tu...xder warna lain dan sedap lagi ker?

    ReplyDelete
  11. Abang Zam,
    A ah kan...kalau aku beli jagung rebus dengan harga tu, seminggu makan pun tak habis kan...hahaha!


    TPower,
    Woii dahsyat tu lu bagi kaler gigi karat bro...haku beli sikit punya mahal...karat tak karat ia mervellous dan excellent! Hehe...sekali Lu rasa bro, lebih syiok dr kek cekelat...hehe

    ReplyDelete
  12. Lady W: setakat nie tiada lagi 'jagung letup2 pop' boleh tandingi kek cekelat...

    ReplyDelete
  13. So Scrumptious,Delicious,Luscious XD
    To Live Is To EAT!

    ReplyDelete
  14. i masa mula2 masuk tringin nak snap gambar, sekali terang2 kat dinding ada lambang kamera yang dipangkah..

    mm faham2 jelah yer....

    ReplyDelete
  15. TP,
    Ahhaaa lu patut try jagung ni...musti lu serender sama itu kek cekelat...nehe


    Lisle dear,
    O yess...finger lickin good...hihi


    NP,
    I dah siap pegang kamera tapi ternampak pula sign no camera taken...huhu...pak guard pun ready je nak tegur...kedekut betul la depa ni...

    ReplyDelete