Wednesday, 15 February 2012

K-Pop Wagashi...

Hajimemashite, yuoroshiky oneigashimase, o genki desuka? Hai, desuka. O genki? Watashi desuke, arigato gozaimas...Hai gembira berjumpa anda...apa khabar? Saya baik-baik saja, terima kasih...rasanya inilah maksunya lebih kurang, ada sapa-sapa tau bahasa Jepun kah? Sila buat correction ya...


Wagashi comel dan manja...manja kerana bila nak makan, kena jadi fake sikit ala-ala sopan santun kerana kuih ini sangat fragile, petite and olalala...tapi untuk aku, sekali ngap saja...bayangkan kalau ia dihidangkan di rumah, nak makan pun kena gigit sikit-sikit...oh tidak..kalau aku dapat kuih ini, baik saja dibingkaikan dijadikan perhiasan...
Sumpah aku tak minat K-Pop. Letaklah muka kpop paling meletup pun, aku tak heran dan satu artis kpop pun aku tak kenal walopon ada makcik-makcik dan makngah-makngah kat office aku very the open minded discuss about kpop..sangat! Aku tak akan ambil tahu dan babai ke, tapi kalu bos cakap LW u pi jumpa kpop artis ni, aku akan cakap baiklah...saya yang menurut perintah. Karang tak ikut cakap bos KPI merudum..bahaya bagi bot bilis macam aku ni..
Manisan yang sangat manis, tahap bunuh diri kalau dimakan oleh penghidap diabetes seperti aku...
Tapi bila bos tanya nak belajar buat wagashi tak? Yay. aku tak ingat dunia melompat..aku x akan tolak sebab wagashi adalah manisan Jepun yang sangat terkenal di negara berkenaan dan ia adalah manisan tradisi. Aku rasa wagashi ni kira makanan berdarjat tahap tinggi sebab ia termasuk dalam menu wajib kalau ada tea ceremony kat Jepun. Ala senang citer kalau kampung aku di Peranchis femes dengan macaroon, wagashi ni femes gila di Tokyo, Nagoya, Kanazawa dan pendek kata kebabom seluruh Jepun, cuma Malaysia jer tak de kuih identiti. Agak2 kuih apa ya mewakili Malaysia?
Yang paling kiri itu dibuat daripada serbuk tebu...rupa gayanya seperti kuih putu kacang dan cara buatnya juga adalah sebiji macam putu wijaya...eh bukanlah, putu kacang. Yang lagi dua tu pun maut gila sebab manis...harikiri lah pendek kata kalau penghidap diabetes makan...
Dan yang lebih buat aku terujanya part belajar buat wagashi ini adalah tukang2 pembuatnya sangat muda sebaya seperti artis kpop...bukan setakat sorang, tiga orang...waaaaa mak tak boleh lupa saat bertemu chef kpop di Kampachi ini. Mereka sangat pemalu, hanya tahu bercakap bahasa Jepun dan kami berkomunikasi menggunakan translator..
Yang paling atas berbentuk half moon itu adalah dorayaki, makanan kegemaran doraemon, berinti kacang dan kat KL pun banyak ada jual..yang kanan empat persegi panjang adalah angko, dibuat dari kacang merah..rasanya seperti agar2 kacang merah dan yang tiga ketul cenonet itu adalah the real wagashi..semut makan pun mati la weii..
Belajar buat wagashi tiga jam tapi rasa macam tiga minit jer debab chef kpop ni sangatlah sopan santun. Dan sumpah aku makan wagashi sekali ni je lah sebab manis yang amat. Diperbuat daripada serbuk tebu, tepung dan kacang merah sebagai inti, wagashi memang hadiah berbaloi kalau nak buat buah tangan. Letak pula dalam bento box yang cantik...kalau hati marah pun jadi sejuk bila tengok rupa wagashi yang comel ini. Betapa orang Jepun mempertahankan budaya mereka terutama apabila membabitkan tradisi. Makanan ini sudah diwarisi lama dulu di negara Jepun sebagai makanan yang wajar dipertahankan...
Chef kpop yang sangat pemalu..aku tau depa malu tapi hati aku tetap jahat nak mensnap gambar depa...
Noriyuki Myojin, Keisuke Yoshihashi dan Naoya Koizumi dan kuih yang dipegang itu adalah hasil kerastangan Koizumi...tiba-tiba aku berasa seperti manager kepada chef kpop ini...kehkeheh..korang tak ada kan...sila jeles!

Noriyuki Myojin, Keisuke Yoshihashi dan Naoya Koizumi adalah chef kpop yang ada magic jahat gila sebab aku tetiba menjadi suka kepada kpop...dan mereka memang jambu, semuanya berusia 29 tahun dan masing-masing lulus sekolah masakan terkenal di Jepun. Kini mewarisi kedai menjual dan membuat wagashi daripada keluarga mereka. Aku tak percaya kuih comel di atas dan yang dalam pinggan itu adalah dihasilkan oleh mereka bertiga ini tapi bila depa buat demo, mak terpaksa ...owh tidak...

Nota: Moral of the story, orang Jepun akan pertahankan apa saja hal yang berkaitan dengan tradisi dan budaya mereka...dan wagashi ini adalah kuih warisan tradisi yang sangat dikagumi kerana selain pembuatannya yang cermat, ia dihidangkan juga untuk upacara berprestij..nanti ya...lepas ni kita cakap pasal feroshiki pulak...tunggu...

48 comments:

  1. I Love Japanese!! Dislike Kpop XD
    So cute and adorable WAGASHI!! aaaargh!! can't stand the adorableness XD. To Live Is To EAT!

    ReplyDelete
  2. 5th.....!!!!!

    ke tepi, orang tamak lalu! biar la orang kata aku jadi meroyan sekejap! hahahahaa!!!

    ReplyDelete
  3. ok, aku dah baca. tahniah sebab kau berpeluang belajar benda yang orang lain susah nak dapat.

    bagi laluan pulak kat orang lain nak tinggalkan komen yang lebih patut daripada aku. hahahaaa!!!

    ReplyDelete
  4. SM
    Ada aku mengamuk karang nak pukul orang...tekejut aku baru kelip2 mata dua kali ada 8 reply...ko saja nak menambah bilangan pengkomen yer...sorry aku tak dak hadiah kecuali rasa nak lepuk juga adanya...


    Petite Liselle
    O yeah wagashi is so sweet and its abt eat and eat and owhh hensemnya pembuat wagashi...kekekeke! err No too to Kpop!


    All Along the Way
    Amiklah...u amik nombor ni, bagi i Aurora...hikhikhik!

    ReplyDelete
  5. @LW
    sila lepuk orang tu..ha ha ha...

    i tak minat penyanyi kpop
    tapi kalau gaya mcm ni chef kpop, i nakkkkkkk... i lagi teruja orang laki pandai masak daripada orang laki pandai nyanyi... muahahahaha...

    i love u chef kpop.. termasuk ayam pop kat jalan raja alang... muahahahah

    alamakkkk AATW pun nak jugak join jadi mcm SM..... ha ha ha...

    ReplyDelete
  6. wah...nampak macam sangat sedap..tak pernah lagi makan manisan ni! :D

    wah, boleh tahan comel ketiga-tiga mereka..kekekeke..

    ReplyDelete
  7. ohhoo... aku baru lepas mengunyah putu kacang tadi.. hahaha

    macam best je... wahhh.. boleh post ke sini tak? =.=

    ReplyDelete
  8. gai dan kakashi - eternal good rival haha...

    ReplyDelete
  9. NP, ahaha I pun x minat artis kpop tapi chef kpop yeszaaa...mak angkat tangan dulu. Depa ni tersangatlah sopan dan shy2 kpop...tangan gagah tapi pandai buat kuih...kagum hazab I tengok...ekekeke..gediks tak? Alaa anak ikan Tokyo kannnn....bhahaha

    Ok ada peluang lepuk nanti kita lepuk habis2 ya... Dia nakal sgt tu...


    Teenager Housemaid, memang sangat comel tau sebab ketiga2nya pemalu amat..o yaa wagashi ni macam moon cake tapi size mini dan di dalamnya ada inti red bean...ala kalau wagashi ni x sedap pun akak akan rasa kpoplicious sebab chefnya semua comei..hihi..

    ReplyDelete
  10. Reenapple , o yeah makan putu ya...itu putu yang chef kpop buat dipanggil jonameshi...makanan bertaraf atasan dan depa ni belajar di sekolah masakan terkenal di Tokyo dgn mendalami bidang buat kuih putu dan kole kacang merah..hikhikhik!


    Abg bro, o yess gai and kakashi, rival but close..kan! Abg bro patut try wagashi tu..nanti tak boleh lupa tau...:)

    ReplyDelete
  11. yup... pertahankan.. cantiknya pic yg atas tu awak. chef k-pop? bukan dorang jepun ke? patutnya jpop tau... heeeeeeeeeeeee... tomeinya yg pegang dulang tu... huhuhuhuh

    ReplyDelete
  12. SM, saja buat2 garang dengan ko...sebab aku tau ko x makan saman tapi saman makan ko kan..ekeke!


    Bidadari Syurga..a ah la kan, JPop..memang depa tomei tapi apakah?....apakah yang pegang dulang itu tomei? Owhh tidak nanti retak pavilion karang...hikhikhik!

    ReplyDelete
  13. perlu ke aku buat-buat takut? tak perlu kot sebab gangster estet takde geng! hahahaa!!!

    eh, AATW pun nak nombor jugak? takpe, podium ni besar. boleh diri ramai-ramai ambil medal.

    ReplyDelete
  14. Kan aku dah cakap ko tak makan saman..so tak payah ngada2 buat takut...

    Haishhh sedapnya air Milo gelas besar...bhahahaha!

    ReplyDelete
  15. ok last.

    aku pertahankan kek cekelat sebagai makanan yg berprestij bagi diri aku.

    ada jual kat mana mende ni, manis sgt kah?

    ReplyDelete
  16. TP, ko kena pi Tokyo atau Kanagazawa..kat sana Ada jual..

    Kek cekelat berkulat sudah...hihi ok!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Lady Windsor,

    Alhamdullilah hanya kenal, makan dan tahu buat sushi, itupun terkial-kial bila nak gulung.

    Kalau keadaan sangat darurat, gunting2 aje seaweed tu, susun cantik2, lebihkan smoked salmon, waa laa kejap ada kejap dah habis diserang garuda:):):)

    ReplyDelete
  18. milo gelas besar tu sesuai untuk memujuk budak kecik je. eh, kau nak masukkan dalam resepi ke? jangan nak merepek...

    ReplyDelete
  19. LW,
    klu you kena jumpa kim hyun joong.. jgn lupa i ye...hik hik hik..

    ReplyDelete
  20. identiti makanan dekat malaysia ni adalah karipap

    ReplyDelete
  21. Mieza
    Waalaikumsalam..saya lagi lah...tahu makan saja, suruh buat saya tak tahu..tapi sushi senang je kan..saya ada beli acuan membuat sushi..sushi rice pun ada jual la ni..nanti nak buat saya tepek pic kat sini:)


    SM
    Aku dan NP nak minum milo gelas besar tunggu orang belanja..hik!


    Blusky
    I tak kenal nama depa kalau artis Jepun ni cuma yg ingat hero winter Sonata dan Ken Watanabe je, The Last Samurai punya hero..ohh pujaanku...ekekeke...gedik kan!



    Abang Zam
    Karipap kah? Kipap-kipap Cinta, citer poyo tu kan...ahh nanti aku create kuih baru yg boleh jadi identitit Malaysia...nanti abang Zam kena try kuih tu...


    Panglima Muda
    Apakah yang mencuri tu...

    ReplyDelete
  22. ok, tapi tak boleh lebih RM2 segelas. lebih bayar sendiri.

    ReplyDelete
  23. LW - saya tak makan kuih yang manis tapi saya suka tengok rupa kuih tu..comel je..by the way chef bercermin mata tu sangat cute..hohoho

    ReplyDelete
  24. Ralph, itu adalah Noriyuki Myojin..dia paling pemalu dan Jpop sangat...

    SM, aku nak order 2 gelas yang rega dua hengget dua hengget..

    ReplyDelete
  25. boleh, aku akan bayar kalau kau dapat teguk setiap gelas dengan satu nafas je!

    ReplyDelete
  26. Sambil tengok manisan sambil tengok chef. Hmm. sama manis..hahaha (gelak gelenya). Adeh, muka memang ala2 kpop.
    Masa budak Jepun datang ke Jabatan sambut raya, memang rasa teruja. Batak gile.

    ReplyDelete
  27. belanja tak lebih dari RM2 tapi byk pulak syarat..mcm laa nak belanja harga 2 ratus atau 2 juta...
    oh what a man!!!..
    oh lupa, budak kecik memang pe'el mcm tu kot... bhahahhahahaaaa

    @LW
    nampak sangat laa kedeks nya kan?? betul tak u??

    apa?? ken watanabe?? oh my god, kena share laah nih... haishhh...

    ReplyDelete
  28. NP : sebab memang takde niat nak belanja pun. bhahaaahahahaakkk!!!

    ReplyDelete
  29. SM, teguk senafas? Kacang la bhai...hahaha


    ..cP.. I lagi ke teruja tengok depa dok depan2 lagi org malu lagi I suka tengok...jahatkan...hikhikhik


    Nong Andy,me too...miso soup yummy!:)

    ReplyDelete
  30. NP, ya budak kecik...jadi kita yg kakak2 ni maafka ajelah dia kan...

    Ok kalu Ada stok2 Ken watanabe I roger u..hehe

    ReplyDelete
  31. @LW
    ye ya kalau ada stok ken tu sila roger yer...

    u, orang kalau tak nak belanja cakap jelah terus terang..tak payahlah dolak dalih..iye dok??? i pun tak kemaruk nak mintak orang belanja mcm lah kita ni sengkek sangat... tapi ada orang tu, asal nak makan je mintak orang belanja.. nak tengok konsert, nak tiket free je...

    ReplyDelete
  32. NP, harus akan diroger..

    Err jomlah kita membelanjakan diri sendiri nak? Kehkehkeh...:)

    ReplyDelete
  33. LW..S
    saya baru je kenal citer korea skrg tgh jatuh cinta tahap gaban
    tapi kpop..tak minat.apsal penyanyi dia yang lelaki dah bercelak cam pompuan,pakai pulak baju ropol2.dan yg band pompuannya..menari erotik
    macam tgk tarian bogel lak

    ReplyDelete
  34. Irfa, saya dah lama x follow siri Korea di tv sejak melancarkan perang dgn TM, tapi hari tu jumpa chef Jepun ni teruja juga.haha

    ReplyDelete
  35. salam lw

    k pop hehehe
    dulu kali pertama dengar k pop ni , bapak ingat apalah benda alah ni , rupanya korea pop hahaha

    sesuai utk jiwa bebudak muda,

    bapak layan ghazal je hahaha

    ReplyDelete
  36. Salam bapak,
    Saya pun tak layan kpop, saya lagi suka keroncong..:)

    ReplyDelete
  37. kak lw, alaamak red bean ke dalam dia? saya tak minat red beans..huhu..

    kehkehkeh.. mungkin jugalah kalau hensem hahahaa

    p/s: kak lw, dah buat steps and review utk oatmeal tu...:D

    ReplyDelete
  38. singgah sini bace entry....

    wow! blog ni superb sgt...

    entry yg sangat cool....

    oppa follow sini....

    jom follow oppa balik...

    nice to meet you....

    selamat berblogging...

    maju jaye !!!!

    http://shaberry92.blogspot.com/ ( blog kpop)

    http://sabryoppa.blogspot.com/ (personal blog)

    follow lah 2 2 ...

    hehehehe... nice ")

    ReplyDelete
  39. Thanks for drop by oppa...oo die hard fan kpop yer..ok ok karang akak pi sana ya..:)

    ReplyDelete
  40. THousemaid dear, ok akak dah jenguk sana, thanks...tak sabar nak buat ni..hihi.

    ReplyDelete