Monday, 2 January 2012

Our guard

Monyet milik Kristal ini sudah hampir setahun berada di atas wall yang membahagikan laman kami. Kata Kristal, monyet ini adalah pengawal yang baik....hmm memang baik pun, sebab setia mengawasi aku bila aku balik memalam buta!
Dah dua hari di tahun baru
aku dah lama tak tengok dia
sejak 16 Dis 2011 lagi
mummy dia kata mereka nak pergi UK
nak visit daddy dia yg kerja kat sana
mummy dia jiran aku
dan dia pun samalah..
setiap minggu aku lihat dia bantu mummy dia basuh lantai
ada sekali aku nak bagi coklat, dia punya la nak
tapi sebab mummy dia kata no thanks, dia undur setapak ke belakang
di sebalik pagar kami, pada hari lain pula
aku bagi setengah dozen moon cake
yang sangat sedap dan cantik
yes dia ambil, itupun selepas mummy dia kata yes..
dia comel, dan keletah
sentiasa murah dengan teguran dan senyuman
memang aku teringat juga pada dia
tapi tak apalah, aku pernah dengar dia cakap pada mummy dia..
"Mummy since we are not around..
this monkey will be our guard house
he will keep watching our house and auntie LW too.."

Dan monyet yang menggunakan kuasa solar itu
yang terletak di atas dinding yang membahagikan rumah kami
tidak pernah berhenti bergerak
dan begitu taat mengawasi rumah kami
monyet itu adalah milik dia
si Kristal yang comel...

14 comments:

  1. aku tak faham bab pergi UK tu sapa woi
    in b4, tak comel langsung. HAHA

    ReplyDelete
  2. aku ada domo sis...domo, org kasi terpaksa wa layan jer kehkehkeh. takkan nak buang pulak.

    ReplyDelete
  3. ca va..

    hai LW, boleh tolong ajar French. susah amat!!

    ReplyDelete
  4. Abang Zam, kristal dgn mummy dia tu neighbour aku le...bapaknya kristal tu keje kat UK, so depa berdua nak visit si bapak kristal tu le...ngee!

    TP, domo tu pun ok per.. Aku ada banyak teddy bear Mek D...Cecomel jer sumer, sayang oiii nak buang...

    BTK, oui...mari kita belajar sama2... bonne annee! (happy new year)

    ReplyDelete
  5. alah awak... kristal tu budak kecil lagi ke? sweetnya hati dia... pandai dia amik hati jiran dia... sejuk aja baca entry...

    ps: kan bagus kalau jiran2 saya dpt terima kucing2 yg tumpang makan rumah saya. hurmmmm... untung nasib org beza2. itu saya sgt psti..

    ReplyDelete
  6. BS, ya kristal tu darjah 1.. Selalu kalau jumpa time weekend kecoh je tanya kita p mana..hihi...dia memang cute! Owh suka kucing? Mudah-mudahan murah rezeki!

    ReplyDelete
  7. i open
    i read
    i leave a comment
    then, i blah...

    jiran aku ada bela anjing, terasa sedikit selamat kalau berada di luar pagar selepas jam 11 malam. tapi malam tadi baru jam 9, anjing tu dah memekak depan kereta aku. mungkin sebab durian yang aku beli dari orang asli kat tapah tu kot...

    ReplyDelete
  8. NP: u datang, u baca, u leave...noted! Thanks for coming...tc!

    SM: kejiranan aku memang banyak anjing tapi jiran aku tak de plak yg bela anjing...kecuali aku jer bela V...sebab tu anjing pun takut nak lalu depan rumah aku...
    ohh patut le senyap..ko naik tanah tinggi eh?

    ReplyDelete
  9. kadang2 aku bertermia kasih pada jiran aku, tapi kadang2 pulak rasa macam nak tumbuk perut anjing tu bila dia memekak tengah malam. tak berapa nak tinggi pun.

    ReplyDelete
  10. aku rasa ko patut abaikan anjing tu sebab bukan sentiasa pun berbunyi...aku masih ok dgn anjing jiran2 berdekatan sebab ia sentiasa buat aku rasa nak jenguk tingkap, maybe bogey man is outside spying something..so aku spy dia, dia spy aku..hehe!

    ReplyDelete
  11. ceh, ada hati di`spy' pulak...

    ReplyDelete
  12. dah tu..dia nak spy aku..wahahaha..tak pun aku spy dia...hahahah

    ReplyDelete
  13. jangan ber`sepai' sudah...

    ReplyDelete