Monday, 31 October 2011

Berdarah lagi...

Tahun ni rasanya tahun paling bertuah
kerana aku banyak menderma
bukan menderma duit
tapi menderma darah
derma darah kepada klinik panel
dan HUKM
1 Nov ni adalah kali ke 6
sekali pergi 50ml sejat
sama banyak dengan 1 radas kecil
Ok lagi tu...
yang aku tak tahan tu...
kurang2 lima kali cucuk
baru jumpa vein
tu pun belum tentu nak keluar
kalau doc tu kurang ajar
dia akan pusing jarum 180%
kalau doc jenis pergi sekolah
dia akan gerakkan sikit je
asok harapan aku
biar misi muka lumayan
yang akan curi darah aku
kalau tidak
maunya aku maki carut dalam hati
sebab esok Jumaat kan...
Ok, jaga kesihatan ya
kalau tidak
darah korang pun
asyik kena sedut jer...

Apa aku nak buat....

Aku malas nak percaya
benda karut marut ni...
walaupun ada pelbagai
pesanan mak nenek..
letak gunting bawah bantal..
letak pisau bawah bantal..
apa hal nak letak senjata pulak
karang ada aku tertikam diri sendiri
makcik aku kata,
baca bismillah 20 x
ya..boleh dilakukan
aku buat bila aku ingat
kawan aku kata,
tidur dalam air sembahyang
ya boleh dilakukan
aku buat kalau tak terbatal
ada orang kata
fikiran jangan menerawang
aku lazim berangan
sebelum tidur
nak tengok benda elok2 je
sekeliling aku
faham2 je lah kan
walaupun aku separa V
tapi aku nak lihat benda
yg tak menakutkan
selagi mata aku celik..
tapi yang aku tak tahan ni
selang dua tiga hari
ada je kesan lebam
dan kesan kena gigit
aku dah tahap hilang sabar
apa nak buat ni...
apa aku nak buat..
takkan nak ada kapak
parang, pisau
segala bagai pulak
dalam bilik aku tu...
tak aci..
‘korang’ gigit aku
aku x boleh gigit korang
x adil sangat!
sangat tidak adil!!!

Saturday, 29 October 2011

Uncle Gedek, this is my man...haha!

Hello...baca betul-betul aarr..bukan Uncle Gedek yang my man...yg tinggal rangka tu je yg i maksudkan my man...and he is Charles..denggg! 


Yeah...with my man..Charles..tall, white and handsome...uncle Gedek jangan jeles..! Oleh sebab u da bagi i assignment ni sebagaimana Encik Daddy bagi u cabaran, so i da settlekan assignment dating i dengan Mr Charles...nama orang sebelah tu Charles ya..nampak tak, tangan kanan i kat mana tu...hahaha..tak perasan tau dah snap, balik rumah baru perasan makaihhh spoil tangan kat situ..nasib baik rangka je..kalau real bagaimana tu..kih!kih!kih! Ok jangan bagi assignment lain aaa...tak aci tau!

gedek! said...


Eh? Kenapa buat fisio kat HUKM tu? Sakit apa?
Uncle pon selalu (dulu) pegi fisio kat sana... sekarang selalu skip appoinment sebab malas! haha!
Berani tak ambik gambar kar fisio tu dengan tengkorak ni macam ni...?

http://www.blogbeginsatforty.com/2011/03/march-28-2011.html


Ok..i did review movie, fashion, hotel, resort even food but never do blog review...
one day tu berfoya-foya di virtual, masuk blog sorang mamat ni and my 1st impression was...
wow! really different bcoz he's dare to be different and as far as im concern...
those who dare to capture their figure every single day without fail is really awesome...
berani gila, posing maut walaupun muka bajet sama setiap hari..
aku bet kalau ada alat atau mesin penyukat muka,
muka Uncle Gedek ni memang maintain berada pada posisi sama,
no wrinkle at all sebab dia tak pernah senyum semasa memokuskan mukanya
kecuali sentimeter janggut, misai dan rambut
mungkin bertambah atau berkurangan
tapi itu perkara remeh.
satu lagi aku nak tanya
berapa banyak black shirt dia ada
tapi dia dah banyak kali jawab
so uncle, abaikan pertanyaan itu..
dan trademarknya 'group hug..'
really smart la u uncle..
sebab hug is a great gift
and fit for all size kan..
Uncle kalu nak challenge lagi
aku cadang uncle fokus muka saja
macam Noah buat tu kan..muka sesaja
tapi x challenging la pulak..
tak pe uncle..
ni pun dah sangat amaze..
kiranya Uncle dan sebaris dengan diaorang
Uncle Gedek, Noah Kalina, Jonathan Keeler,
Dan Hanna dan sikit masa lagi
ada Lady Windsor..tungguuu!
tu dah ada kat atas tu..
cuma aku belum cukup naked..
jadi kena censor sket sebab takut IRA atau FBI cari
neway uncle...well done..keep up your interesting blog tu ya..
unique!
different!
impressive!
parfait!
what else...
u know uncle...

Friday, 28 October 2011

Gie: masalalu..

Larut malam, aku dihujani sms rakan jauh,
tapi terasa dekat lantaran kecanggihan
telekomunikasi menyebabkan
suara dan wajah
seakan berada di hadapan.
Aneh, sekitar detik 12 malam
apa yang diperkatakan adalah:

"...deru angin 40
masalalu yang kembali dimasuki
berpuluh pintu
yang mana satu ingin dibuka
sedang pak dalang
masih di situ...
dan penghuni paya
juga di situ
dan kupu-kupu hitam
berkepak merah
yang sedang membina
penjara diri
juga berlegar-legar
di ruang
masa kini
termasuklah
sang pemimpi
yg tidak mahu jaga
dari lena masalalu
serta
sang egois
yang mengecop
berhelai-helai halaman..."

Gie kata: Kau dah sampai rumah? Dah kunci pintu? Kadang kala angin datang juga pada takah 40 ini..aku ingat nak memancing angin yang diam tapi bimbang juga jika tiba-tiba ia meribut...susah aku dibuatnya nanti. Angin kau bagaimana tadi ketika kau melangkah pergi?
Aku kata: Ntah, aku tidak memandangnya...kerana kecewa...kerana aku tahu...di sukmanya juga ada segaris kecewa.
Gie kata: Hahaha...kau pun sedang memancing angin, tapi aku pasti angin kau tidak akan menjadi ribut yang memudaratkan ...sementara angin yang aku lewati ini derunya sukar ditebak. Atau ada kupu-kupu yang sedang membina penjaranya sendiri ketika ini?
Aku kata: Angin aku lembut, tapi bayunya menikam dan menusuk...
Gie kata: Kau akan bertemu kembali masalalu...hanya waktu dan usia saja yang berubah, tapi jiwa tetap yang itu juga..kau telah bertemu ruang masalalu yang hilang itu...
Aku kata: Gie, kau pun...teruskan memancing angin...

Nota: Gie, memasuki ruang masalalu pada masa kini...sukar...tapi perlu dibiarkan kerana masa adalah pengukur terbaik...

Terima kasih...

Terima kasih Tuhan
Kerana mengembalikan pengukur masa
Yang mendetik setiap ketika
Yang mengira sesaat peristiwa
Yang menghitung segala kata
Yang menyimpan segeluk rasa
Yang menyembunyikan seberkas duka
Terima kasih Tuhan!

Nota: Halim, terima kasih kerana mengembalikan pengukur masa itu yang kini sudah kembali ke pergelangan tangan pemilik asalnya...

Thursday, 27 October 2011

STRESS...

“Stress is inner biofeedback,
signaling you that frequencies
are fighting within your system.
The purpose of stress isn't to hurt you,
but to let you know
it's time to go back to the heart
and start loving ...”~Sara Paddison ~

Ahah...sedapnya dia buat statement...
dia tak tahu agaknya
stress boleh sebabkan orang jadi gila,
stress boleh sebabkan segala saraf jam
dan stress boleh buat manusia hilang kewarasan...
Cik Sara, kalau Cik Sara tahu
stress boleh buat kita menderita setiap hari,
berani tak Cik Sara cakap begini pada saya?
Kalau Cik Sara tahu stress itu
boleh sebabkan malam istirehat
di pangkin empuk
menjadi tidak bermakna,
pasti Cik Sara tidak akan
membuat kata-kata bisa ini?
Dan kalau Cik Sara tahu
stress itu adalah
penderitaan paling mengilukan
kerana tidak tahu
di mana boleh diletakkan ubat,
tentu saja Cik Sara pun
tidak mahu menyebut perkataan stress ini...

Tuesday, 25 October 2011

kehilangan...

Hari ini bekerja
tapi aku masuk lambat ke opis
sebab ada fisio sesi di HUKM
semalam pun balik dah lambat ke rumah
jadual hidup upside down
tak tentu hala
kena susun semula
jadinya, kadang2 banyak benda lupa
kali terakhir aku memakainya
ialah waktu sebelum maghrib
di pejabat
ketika hendak solat
aku buka dan letakkan ia
di sesuatu tempat
tapi di mana
di atas meja
depan pc
di tandas
di mana ya
itu saja yang aku ingat
selepas itu aku tidak ingat apa-apa lagi
balik rumah
baring
nenong-nenong
melayang-layang
berfoya-foya dengan adele
dating dengan julio iglesias
berkhalwat dengan DIA
dan tidur dengan garfield pemalas
sambil diperhatikan oleh dracula
dari luar tingkap
dan pagi ini
ketika aku mencari-carinya
untuk dipakai di tangan
kerana ia itu adalah
aksesori satu yang tiada dua
ia tiada di tempat biasa
aku rasa langit bagai menghempap bahu
oh Tuhan
kenapa aku lalai
kenapa aku jadi begitu pelupa
adakah aku khilaf dalam hidup
adakah aku terlalu alpa dengan nikmatMu
aku mohon
beri aku peluang
beri aku peluang
dan beri aku peluang
aku tidak akan meminta dengan insan'
kerana mereka juga insan
seperti aku
aku hanya akan meminta dariMu
oh Tuhan..kenapa aku begitu lalai
itu adalah jam tanganku yang terakhir
yang menyimpan segenap titik peluhku
selama bertahun...
ia sudah tiada di hadapan mata
hari ini adalah hari sedih aku
aku mohon...masih ada belas Tuhan
mengembalikan jam tangan itu...
sedih...
sedih
sedih

Monday, 24 October 2011

syiok ooo...

Yang tengah tu...syiokk habis,
sampai terangkat kaki...hahahaha...sadis!
Maklumlah, kiri kanan kena apit...
depan pulak penuh dugong bersidai bogel...

True Friends...

True Friends...

They love you,
but they are not your lover
They care for you,
but they are not from your family
They are ready to share your pain,
but they are not in your blood relation.
They are........FRIENDS! !!!!
True friend...... ..
Scolds like a DAD..
Cares like a MOM..
Teases like a SISTER..
Irritates like a BROTHER..
And finally loves U more than a LOVER.



Nota: Walaupun dah berjuta kali terbaca statement di atas, aku tetap suka dan gemar untuk menghayatinya..kerana ia memang benar...

Is he D...?

Gaya homestay ada di mana-mana nampaknya..bukan setakat di Malaysia. Cuma bezanya, kalau di Malaysia, homestay kita masih dalam tahap pertengahan dan perlu di upgrade lagi tapi kalau di luar negara, industri ini sudah jadi satu fenomena mahal...yang mana ia jadi trend kerana homestay mereka dilakukan untuk cater pelanggan yang datang dari pelbagai pelusuk dunia...kalau ada banyak fulus, aku nak buat rumah aku homestay juga...homestay base gaya Vampire khusus untuk penggemar suasana seram dan dull pada hujung minggu dengan menu berciri vege..no sunshine at all dan tiada sebarang muzik kecuali bunyi angin yang mencium cermin tingkap...dan pada malam puncak ada sinar cahaya bulan penuh mencuri masuk, sambil minum teh tepi jendela sempit, sambil mengintai mangsa di rumah sebelah...cehhh berangan lagi!

Coincidentally...dalam rangka lawatan kerja, aku terlawat...ter..sebab tak sangka...mansion yang dilawat itu mempunyai ciri-ciri yang aku suka...V ELEMENT! Damn...dia dah lebih dulu buat akan apa yang aku suka...melangkah masuk saja, rasa hangat menyerbu...ye lah ngko sebab masa aku datang ke situ, winter...sejuk nak mampos kat luar, so tuan punya mansion tu dah pasang heater siap2 sebab katanya tak mahu kami kaku kesejukan..keh!keh!keh! kurang asam! Tapi yang tak bestnya...semerbak bau bacon..dan aku pasti bacon itu adalah khinzir punya bacon..bluekkkk!

Ok..tuan punya mansion ini terpaksa merendahkan badannya dengan membengkokkan lututnya supaya aku tidak berasa teramat rendah walapun aku memang sangat rendah. Dia mempunyai ketinggian 7 kaki ++..mak aihh macam pokok kelapa masa aku bercakap dengan dia..dia lelaki budiman. Seperti lelaki bangsawan zaman gothic, dunianya adalah dunia separa gothic kerana kebanyakan perhiasan dan cat di dalam kediaman bertaraf elit ini adalah warna hitam dan putih. Kediaman ini juga adalah kediaman mewah yang disewakan untuk pelancong, menjadi lokasi shooting iklan oleh Londoner dan pengunjung luar yang ingin merasa keadaan sebenar London citizen yang pure...while im only a visitor who's all the expenses was sponsored...kalau tak ampun aku x sampai ke mansion gothic di pinggir London ini...mahal wehh...beratus2 pound...semua sekali belanja nak masuk rumah ini pun aku dah boleh belanja dua bulan di KL...imagine!
Ok..kita tinggal bab gothic lelaki budiman ini..what is your first impression when u see this pale faced? Was that same with my thot? He looks pale...totally!!! Dia macam tak kena matahari langsung. ?...Aku rasa korang pun terfikir benda yang sama apa yg ada dalam kepala otak aku kan...wajahnya bujur dengan tulang pipi menonjol naik, mata agak memberangsangkan dan ketika aku klik wajah dia ni, bila download...o yeahh ada halo merah kat area mata dia (sepatutnya kat kepala kan..haha) ..hmm...apakah? Aku tiba-tiba teringat adakah pasangannya vampee secantik Kirsten Dunst! Tapi aku rasa dia x de makwe..
Dan bilik ini adalah guest room..siap ada drum peninggalan Beatles...owh yess mak suka..tapi ampunlah...suruh tidur percuma pun aku tak sudi...seram la weiii! Masa nak balik, dia pesan suruh datang lagi..heh tidak mungkin kecuali kalau ditaja sekali lagi...aku akan buat publisiti besar-besaran untuk ngko..

Friday, 21 October 2011

Dia yang tersohor...

Hardcover punya buku RM99.90..dia dah kaya, aku kayakan lagi dia dengan beli buku ini...huhu!
Aku tak peduli..walaupun ramai orang kata dia banyak cakap, suka berleter dan begitu dan begini..aku tetap kagum dengan dia yang satu ini...cakapnya macam bertih jagung. Non stop, langsung tak de noktah. Macam tak de pitstop. Aku heran dia ni macam tak tau kering air liur langsung...dan pasa usia 54 tahun, dia sudah ada semua...menantu, cucu..err cuma dia tak de bini je...dan dengar citer dia tak tau bawak keta...tak pe lah..orang kaya, ke mana-mana dia bleh pakai driver..
Hehehe...korang ada?
Dan hari ni aku malas bekerja...so aku merayau-rayau aka berfoya-foya di One Utama dalam rangka usaha nak buang masa, nak habiskan masa sementara nak tunggu report duty pada bos aku konon aku bekerja kan..dalam dok merayau-rayau tak tentu hala tu...aku masuk MPH kat One Utama dan terbeli le buku dia ni...sebab aku dah nampak dia juga dok merayau-rayau kat bawah, kat area Rainforest...aku dapat tahu dia jadi judge untuk untuk satu pertandingan masak Chef Selebriti anjuran sebuah akhbar arus perdana...so aku buat selamba vampire pergi hulur buku nak minta tandatangan dia yang tersohor seantero dunia...ceittt yg paling aku tak tahan, sambil dia beramah mesra nak sign buku tu...bersembur-sembur air liurnya. Bang nasib baik ko femes, kalau tidak..aku tatau apa jadi...

Selamba vampire..aku minta sign dia...

Thursday, 20 October 2011

Sedentari???

Gaya hidup rakyat Malaysia kini (termasuk aku lah ini...)

1. Banyak masa dihabiskan dengan duduk
2. Menggunakan komputer
3. Menonton tv
4. Tidur
5. Sangat kurang melakukan kegiatan fizikal

#Aku punya style no 1, 2 dan 5.

Kajian mengikut peratusan:

1* 11.6% responden dewasa buat senaman fizikal
2* 41% hanya duduk
3* 33% tidur atau berbaring

# Aku dalam kategori no 2*!

Ya Tuhan, kesian tulang..duduk dan tidak bergerak..oh ya kepada perokok juga, merokok menyumbang kepada osteoporosis! So fikirkanlah, selain jantung rosak, paru-paru musnah, tulang pun reput..

Kesimpulan: 74% rakyat Malaysia mengamalkan gaya hidup sedentari*!!!

*Sedentari adalah amalan hidup tanpa aktiviti fizikal atau kurang aktiviti fizikal.

Jadi dalam kategori manakah anda..tepuk dada tanya selera...

are we racist?

Scenario @ Malay Warung

I went out with Brat and his gang
for late night dinner
7 of us...masing-masing hungry bcoz of duty.
Naveen order maggi kari
Anne makan nasi goreng kampong
while i had kuetiau sup..
Brat diet katanya..konon!
Shan and Mohan
cuma minum dan sekali sekala
mereka curi nasi Anne..
lagi sorang
Malay gal
i guess Naveen punya mata air
baru settle dengan mee goreng
and only me...wearing hijab.
so gedebuk! gedebak!
gedebuk! gedebak!
almost 11pm
i felt weird..
tetiba rasa macam diperhatikan
aku try lebarkan radius mata
x nampak apa salah pun...
tapi bila toleh kiri
ada satu kakak tudung labuh
maybe dengan suami dia
tengok aku
macam nak telan..
anything wrong kakak?
Aku cuma makan
dan bercakap
patutlah aku rasa pelik
kerana diperhatikan
racist???

Wednesday, 19 October 2011

Huruf J...

Hardships of divorced women...
sentap kejap bila tengok words 'Huruf J'
It is a short docu by Afiq Deen
a grand prize winner of Freedom Film Festival 2011
I guess this is indie producer
and Afiq also came from divorced family
yeahh..for those who gone thru this word 'J'
i know, its hard
and difficult
but we are human
and awesome
and HE know the best for us...

Monday, 17 October 2011

Tru blood..

All this while i keep searching where can i get a tru fresh blood to replace my 50ml bloody sweet of mine..(dokctor suck my blood today)..and finally Van Helsing send me a bottle of tru blood..thanks dear! Its quench my thirst...ahhhh! Love it...
Can't believe it...it's a real tru blood...cisss macam minuman bintang tiga jer...chill!!!

@clinic!

Macam biasa, doktor ni kalau tak tikam tangan aku sampai empat lima kali tak sah kerja dia nak sedut darah aku..doktor ko ingat darah aku tu macam air paip eh? Tapi tak pe lah...aku tau ko buat keje ko...dan aku pun hulur je la tangan gebu aku tu yang semacam pe'el nya bila sebut nak ambik darah. Itu jam juga vein jadi hilang dok sembunyi balik daging...
Mula-mula cucuk kat pelipatan lengan...dua kali cucuk, siap berpusing2 jarum tu..pun tamaw keluar juga darah...aku rasa nak sedut dengan mulut jer supaya darah tu kuar cepat...nampak darah je...taring mula la nak keluar...maklumla fresh blood, bau pun semacam...aku pun mula le elegik..elegik sebab baunya manis!
Tak dapat kat lengan, dia tukar jarum, pakai yang jenis butterfly sebab katanya vein kat atas tapak tangan halus sangat dan banyak tulang..doktor kalau ko tercucuk tulang aku...aku bakor bilik ko yang kecik ni...suka suki je cucuk tapi aku rela..nak kata apa lagi kan...pun dua kali cucuk gak..
Lepas dia biarkan cucukkan tu dok berehat2 kat atas tangan aku..sirap merah segar tu pun keluar perlahan-lahan macam takut bebenar nak masuk dalam salur tu...aku rasa nak je tarik cepat2 dan sedut cepat supaya penuh tabung uji 50ml tu...itu le butterflynya..waner oren, kalu boleh aku nak minta kaler hijau...sebab aku suka hijau..nature!

Finally, lepas cabut jarum, sedut sana sini...reading yg aku dapat:
BP: 124/86 which is good as im penghidap hypertention melampau dan diabetic early stage!
SL: 4.9..pun doktor comel tu kata bagus tapi next dia nak tengok bacaan 4 saja...
Cholesterol: Kena tunggu lagi 2 hari...

Mission almost accomplish...

Uncle815

Tu dia aihh...uncle (kanan) dok pekena pai sayur sama Roba'i...both of u..thanks for coming to meet up kat balai bomba...
SEMALAM aku tak kerja, so tak tau apa berlaku dalam sokkabar sebab aku cuma baca sokkabar, sokkabar opis! Kalu nak harap beli...sorry! I won’t! Memang tak akan beli...sebabnya esok p opis sure ada sokkabar semalam dan semalam, malah kat opis aku sokkabar sampai awal sehari...advance punya sokkabar, so tak payah leh aku beli kan! Kalu korang pun aku rasa korang x akan beli sebab kat opis dah ada..mak tak kuasa nak buang duit eh!
Kebetulannya, bila hari minggu...aku berfoya-foya di cyber berziarah geng blogger...round punya round..singgah kat blog Uncle815...eh tetiba ada pengumuman wajah handsome dia kuar sokkabar...cewahhh...aku pun sampai opis pagi tadi, terus terkam meja sokkabar, uishh memang ada noo Uncle...hang memang dah femes satu Malaya...tak sangka blogger yang aku dok klik2 tu blogger femes eh...
Aku pun roger Uncle815 habaq pasai aku dah nampak muka dia kat paper...

Aku: Salam…amboiii handsome noo tercegat kat depan pintu Jeumpa D Ramo…mai ambik paper, cheq dah simpan 6 ketoi kat uncle…
Uncle: Horey! Jumpa kat mana?
Aku: Cheq dok ada kat Balai Bomba…(hik! Hik! Hik!)
Uncle: Wokey! Siap! Tey satoww!
Aku: Oraitt!! Mai cepat!
Uncle: Dok lari ni!
Aku: Lari dengan Charley Davidson ka?
Uncle: Tak mao jawab, dok lari ni!
Aku: Wakaka..habaq mai!
Uncle: Shh…dok cungap2 ni..
Aku: Habihh la kalu lagu tu..cer ambik napaih lekloq…
Uncle: Lari pakai seluar yankee…hahahaha!
Aku: Okeh, roger..mana? mai masuk!
Uncle: Wokey, seluar yankee boleh ka?
Aku: Boleh, baju all black ka? Hak dok ada gambaq don paku pakis tu..(uncle ni peminat rugby)

Finally uncle ni sampai juga ke balai bomba dengan kawan dia yang sopan santun sungguh..kebetulannya aku ada bawa pai sayur…apa lagi.. sambil pekena tea tarik sama uncle dan Roba’i..kami gedebuk gedebak dok bergebang berlabun sampai la aku kena masuk jumpa doctor…nak kena sedut darah lagi…Ok..itu la Uncle815 yg banyak pengalaman menguruskan hotel pat lima nam bintang nu…uishh untung noo!

Hug...

Monday blues: A hug is a great gift - one size fits all, and it's easy to exchange...

Saturday, 15 October 2011

Al-Fatihah...

Sdr Azli Ayob, berakhir sudah tidur sengsaramu yang panjang.
Lena di katil putih, sunyi berleluasa
Kami...hanya mampu melihatmu dari jauh
Bukan sedikit doa yang dipohon
Agar kau beroleh rahmat dariNYA
Dan di awal malam
Ketika jarum jam mencecah angka 9.30 malam
Perlahan-lahan nafasmu ditarik
Dan hayat yang dipinjamkan
Kembali kepada PENCIPTA
Kami iringi perjalananmu dengan seberkas doa
Agar rohmu sentiasa dicucuri rahmatNYA
Berpulanglah dengan aman
Ke laman abadi
Al-Fatihah...

Friday, 14 October 2011

Rindu...

Pemegang gula kapas itu bukan aku. Jadi sila fokus pada gula kapas kuning itu saja, tak payah buang masa berteka teki adakah itu adalah Vampire jadi-jadian, abaikan objek lain...
Mengenang zaman kanak-kanak, gula kapas yang enak! Kalau dapat makan, rasa macam kupu-kupu, terbang bebas dalam hutan, hinggap mana-mana suka dan terbang lagi. Makan pun ada style..letak saja pada lidah dan ia cair perlahan.lahan...heaven! Tapi masa x boleh diputar..meninggalkan yg lalu dan menghadapi esok yg belum pasti rentak dan langkahnya...gula kapas yang manis! Melihatnya pun sudah menerbitkan warna pelangi dalam hati...ada merah jambu, biru muda, hijau pucuk pisang dan biji kundang, kuning apatah lagi...

Nota: Mak, saya sudah 'pos' hadiah untuk mak, abah dan nenek selepas Subuh tadi. Harap hadiah saya itu sudah tiba di pangkuan mak, abah dan nenek..(saya harap mak selamanya ada bersama saya...atau mak mahu saya berkunjung ke sana bersama mak?)

Thursday, 13 October 2011

Menu of the day...

Isnin: Quaker oat humble + segelas susu / nasi ayam goreng telur Awe
Selasa: Mihun siam pak tam poyo + air putih / food review
Rabu: Nasi beringin abang handsome + nestlo Yoges / food review
Khamis: Rojak pasemboq mamak samseng + cendol pulut / food review
Jumaat: Rojak buah abang kekwat + air putih / food review

Mamak samseng jual rojak pasemboq depan office aku...today Khamis, memang menu rojak lah..ni semua gara-gara uncle815 tunjuk gambaq mee rebuih kat entry dia..aku dah teringat nak makan mee gak le...mamak ni kalau aku muncul depan van dia, dia x leh kata apa...sebab aku akan buat macam kedai mee sendiri...ambik mee banyak mana aku nak, ambik kuah..bayar...kalau dia cakap banyak, aku banned rojak dia...tu pasai kalau aku mai nak beli, van rojak dia aku punya sekejap...

Haa bersih kan...kalau tak bersih awa12 lagi aku dah reject dari list makan2 aku...

Sorry buddy (NP), i tau u x suka cendoi pulut mamak ni kan...tak pa..kalau jumpa sok i buat teh stroberry kat u...biar I dan SM ja makan cendoi pulut ni...

Ini dah sesuku lesap dalam perut...kebuloq!
Kalau x sedap, aku x hingin makan rojak mamak samseng ni...masalahnya setiap Khamis, aku macam kena rasuk kaki tangan dan mulut menuju ke van mamak ni..betul2 depan office aku...tak tahan pasai kuah kacangnya yg meletopss tu...pekena pulak dengan cendoi pulut gula perang...hujan petir pun aku x sedar!

Lebam...

Arwah mak aku sentiasa pesan, sebelum tidur, mengucap dua kalimah syahadah, bacalah apa-apa ayat Al-Quran walau sependek Qulhuwallah sekalipun, supaya syaitonnirrajim tak kacau...katanya lagi, jangan nak berangan itu ini ketika nak tidur. Sebaik-baiknya berlapang dada, memaafkan semua orang dan baca sebarang ayat al-quran sehingga lena dengan sendiri. Time skima aku buatlah apa yg mak aku pesan, time tak skima, aku berduet dengan Adele atau sapa2 jer..layan kapla otak jap.

Kata mak aku lagi, tidur adalah mati kecil. Jadi sebelum tidur kalau ada air sembahyang lagi bagus...dosa pahala itu belakang kira sebab ia akan dihisab di padang mahsyar, yang penting sebelum tidur minta doa kepada Allah supaya segala urusan dipermudahkan dan sentiasa dalam peliharaan Allah.

Jadi, lagi sekali, kalau time skima aku akan buat apa yg mak aku pesan...time tak skima...inilah jadinya...aku lupa nak buat segala yang mak aku pesan...jam 3 pagi...aku rasa ada tangan yang mencucuk aku...jenuh le aku nak tepis dan tangan itu tetap ada...dan akhirnya, aku berjaya menepis tangan itu...sedar2 memang tepat jam 3 pagi, langsir masik terkuak dan aku sebenarnya lupa menutup jendela kaca jeriji besi yang mana bila aku jenguk ke laman depan, ada dua tiga ekor anjing mundar mandir memandang ke langit...anjing, tak tidurkah engkau? Pergi main jauh2, jangan nak melolong depan rumah aku...aku nak tidur..kerana esok nak kerja , aku nak tidur yang paling lena sementara usia masih bersisa...

Dan pagi tadi, ketika aku basuh tangan...arghhh ada bekas kebam pada pergelangan tangan...sempat juga dia gigit aku semalam...

Ok! ok..fenomena gigitan ini adalah darah beku yang berlaku akibat kegagalan darah mengalir dengan betul dalam pembuluh darah sebenarnya..kalau berfikir secara singkat, memang hantulah yang gigit, kalau berfikir secara tak singkat...everything happen for a reason..banyak guna tangan, tiada rehat dan penat...so darah pun tahu nak merajuk, berkumpul di situ..tapi aku heran pandai pula ia jadi bentuk seperti geraham dan bulatan..hmm...ntahnya memang betul tangan aku kena gigit...apakah...
Jangan nak fikir yang bukan2 eh..ini adalah pergelangan tangan yg ada tanda lebam..akibat serangan vampire, pada suatu malam yang gelap..V tu tak dapat leher aku, dia gigit pergelangan tangan sebab kat situ pun ada vein yang bagus untuk disedut darahnya...



Buah tangan...

Aku dah buat pai sayur ni banyak kali tapi dengan pelbagai version fillingnya...kali ini seafood filling dan ada isi ketam dan udang, akan dihadiahkan kepada Kak Long Eda di Bangi sempena kenduri kesyukuran.. 
Macam biasa, kalau ada undangan kenduri kendara, aku segan kalau nak pergi tangan kosong, lenggang kangkong, macam itik bodoh sombong, buat muka menonong, bila sampai isi perut lompong dan bila dah kenyang nak balik angkat punggong...huh..really not me! Chewahh...konon aku bagus sehhh.
Sebelum dimasukkan ke dalam oven..walaupun korang anggap aku pandai masak..tidak sebenarnya! Buddy ini adalah entry maklum balas aku kepada nasi kukus kau tu yg menggoda tahap kesabaran aku di pagi-pagi buta ni...cehhh, balik kerja karang harus aku cari walaupun makan nasi sama ertinya dengan aku membunuh diri aku secara perlahan-lahan...tapi janganlah kau rasa bersalah...kerana meletakkan entry nasi kukus...sama ada bunuh diri atau tidak, aku tetap akan memakannya...
Macam biasa juga, tak dak apa, ini je aku tahu bawa, kuih lawa, rasa ada, nak buat senang gila, murah je belanja, modal sederhana..tapi bila makan sekali...musti nak lagi!

Full moon...

When I step out from a house...something spying me..and owh yesss...its perfect! Mutation starts...V's time!
Was taken @ 6.11am, 15 Zulkaedah 1432H

Was taken @ 6.15am, 15 Zulkaedah 14322
Was taken @ 6.13am, 15 Zulkaedah 1432H

Wednesday, 12 October 2011

Bahasa

SM said...


MF: tiap kali aku aku baca komen dalam entri ni, aku akan pastikan dalam tangan aku ada kamus dwibahasa english-jawa ..


(SM, kenapa aku ambil reply ngko pada hari ini, pasal berbahasa...ini kira macam entry membuka pekung di dada tapi tak apalah, untuk positif site, aku buat juga..maybe 'keberanian' aku ini boleh diambil iktibar untuk dikongsi. Aku rasa tak ramai blogger nak buat entry begini. Pasal bahasa, anyway thanks buddy sebab bagi aku idea (secara tak langsung) untuk buat entry yang sadis ini...err sadis dalam ertikata view aku sendirilah, kalau korang baca maybe korang akan ketawa akan kesadisan aku mengenai bahasa ini..okeh aku tak peduli...)

Sebagai budak yang bermastatutin dan negeri kelahirannya adalah negeri di Pantai Timur yang terkenal dengan dialek pekat lemak merdu bak susu lemak manis, aku tak pernah keluar dari rumah (di Pasir Mas) sehinggalah berusia 17 tahun, aku ke KL alone sebab menyertai kursus penulisan yang dianjurkan oleh sebuah gergasi bahasa pada masa itu - DBP. Punya la takut bangat sebab aku tak pernah bercakap bahasa baku..yang aku tahu  bercakap @ bertutur dalam dialek negeri kesayangan aku.


Jadi apabila terpaksa bercampur gaul dengan 30 individu dari seluruh negara (termasuk bangsa India dan Cina) aku jadi pasif. Sebab ada antara mereka lancar dan fasih menuturkan bahasa antarabangsa. Bagaimanapun, aku masih boleh mengawal keadaan, bercakap perlahan dan teratur supaya slanga kedaerahan tidak terkeluar. Ditambah pula dengan masalah gagap (tahap medium), aku memilih untuk bercakap dengan 'sopan santun dan penuh tata tertib' supaya kata-kata aku tidak stuck kala berbicara depan khalayak. Cehh masa tu aku rasa muka aku bukan setakat merah, cekelat sudah warnanya...


Ok..lepas balik KL, aku berasa perlu untuk menambahkan kemahiran berbahasa terutama fasih bercakap dalam BI kerana ia adalah bahasa ilmu (maaf aku tak bermaksud nak rendahkan martabat bahasa ibunda kita tapi bagi sesiapa yg menguasai BI, mereka menguasai dunia kerana BI adalah bahasa ilmu, kita harus akui ini dan kini bahasa Melayu juga sudah menduduki tahap tinggi kerana ia sudah diajar di universiti seluruh dunia termasuk di Belanda, China, German, Russia etc).


Jadinya, ketika cuti menunggu SPM, aku tiada hala tuju. Konon dalam kepala otak aku, aku bercita-cita nak jadi orang gaji (betapa itu saja dunia aku sebab kat rumah aku suka tolong arwah mak kemas rumah, sapu lantai, masak etc walaupun kakak dan adik juga kerap membantu, tapi aku lebih berasa kasihan kepada emak menyebabkan aku dengan sukarela buat kerja itu..dan jatuh hati pula dengan kerja cleaner itu...). Pada masa sama aku jadi babysitter kepada baby Nur Ainee, anak kepada pasangan jurutera dan guru bahasa Inggeris di Kota Bharu. Bila weekend mereka hantar aku balik ke rumah emak dan weekday aku ada di rumah mereka. Jadi ketika di rumah mereka, aku sentiasa dengar mereka berkomunikasi dalam BI. Waahh enaknya kalau aku juga fasih.


Kemudiannya, aku dapat tahu, Abang Din, jiran kami yang handsome dan pandai memasak itu ada bertanya kepada arwak mak nak bawak aku ke Scotland untuk jadi pengasuh anaknya sementara dia dan isteri akan ke kelas (kedua-dua mereka adalah penuntut jurusan undang2 di sebuah universiti di Glasgow, ada dua anak). For those who follow my blog, mesti ingat siapa abang Din yang pernah aku sebut dalam entry terdahulu..abang Din yg pandai masak dan baik hati..hik!


Aku sudah suka hati sebab fikir mesti aku ada peluang untuk belajar BI...jeng! Suka hati mak nak..akan tetapinya, mak aku mana laa nak lepas aku ke Scotland walaupun kenal dan percaya dengan Abg Din dan isterinya sebab aku ni assistant mak aku baik kat dapur atau kat gerai kuih kami...sedey la cita-cita aku terbantut. Tapi tak pe, demi arwah mak..aku cool. So aku mengganas tengok tv cerita Inggeris dan Cina..setiap petang selama dua tahun, sambil bantu mak settlekan kuih, aku hadap TV...pun masih tak pandai tapi aku sudah ada sedikit keyakinan untuk cakap Cina dan Bi...ekekeke korang musti taksub ni sebab belajar dengan TV pun aku boleh pandai kan...no! Its not easy dear..aku minta arwah abah beli kamus...sehari dua atau tiga patah perkataan Cina (entah kantonis ke mandarin, ala citer cina kat Tv cakap kantonis kan? Ok so aku pun ala-ala belajar bahasa kantonis..kalau depa cakap mandarin, layan je la ek..)


Settle sekolah menengah, aku sambung ke sekolah lebih tinggi selama lima tahun di KL. Lagi mencabar beb sebab kengkawan sama course adalah India dan Cina. Tapi aku suka sebab they are so kind..suka nak cabar aku dan ajak bersembang dalam BI sebab depa tau aku gagap...cisss! Tapi tak apa...mak suka!
Kelas BI aku masuk selama 3 tahun. Ada kawan sama negeri ambil kelas bahasa Perancis sebab gila dengan cikgunya yang handsome tahap dewa! Aku tak ambik sebab minda masih sempit. Tapi seronok juga bila dengar depa bergossip pasal cikgu handsome.


Pada masa sama, aku kena tuduh 'murtad' sebab aku tak geng dengan Kelantanis lain...aku buat gitu sebab aku nak baiki bahasa Melayu baku aku, aku nak baiki BI aku dan nak baiki beberapa skill lain...so antara yang aku ingat, geng yang selalu aku hi hi adalah Nyibos, Gie, Ananthi, Lily, Maria, Sirai, dan beberapa rakan India yang mana mereka ini bijak sangat bercakap dalam BI...chewahhh aku pun konon dah pandai sangat...ahh mak layan! Selagi depa layan aku, aku layan..


Tahap penguasaan berbahasa aku masih lemah. Then bila dah masuk pasaran kerja, sekali lagi aku setiap hari mengalami sakit perut sebab kadang-kadang terpaksa berhadapan dengan manusia yg bercakap dalam BI. Mak datukkkk, ampun la kalau aku kena sembang dengan depa tu..nak nak lagi kalau depa nak cakap pasai ubat ka, fesyen ka...memang aku seram sejuk.


One fine day..hahaha..ok ni dah start gila dah aku...my former boss called me:
Former Boss: LW, u wanna go holiday?
Aku: Holiday? Where? (Chewahhh konon konfiden gila babas tapi dalam hati perut dah sakit sebab aku tau sangat style bos lama aku ni, kalau nak hantar out station dia tak pernahnya nak sebut out station tapi dia lebih suka sebut holiday...cehhh)
FB: Holland? Wanna go? U tak pernah p trip oversea kan? I assign you to go to Holland, make a coverage about milk in Holland.
Aku: Holland eh? Err...
FB: What err? Err? Scary? (Cisss dia macam tahu apa ada dalam hati aku, bukan taman bunga tapi tempat buang sampah ibarat kata, tak enak langsung hati aku ketika itu...)
Aku: Err..hmm...ok boleh bos..
FB: There you are...my girl..tak boleh takut2..u good what...jangan risaulah..

Cisss (lagi sekali) dia ingat aku budak taska gamaknya...


Ok dan aku bergelandangan di Amsterdam selama beberapa hari bercakap dengan manusia2 yang langsung x tau cakap BM..depa punya BI pun pekat slang tempatan yg mana aku lagi sukar untuk faham...
Former boss aku pun baik sangat sebenarnya sebab dia dah ajar aku buat preparation awal, sediakan rangka conversation, soalan, jawapan and much more info in BI. Dia siap semak dan latih aku berbahasa...masyaAllah aku tak pernah jumpa boss yg faham mengenai ketakutan dan kerisauan aku terhadap bahasa..thanks boss...jasamu kukenang..walaupun kau selalu kutuk aku sebab gagap dan gelabah, tapi aku tahu hatimu bersih dan sewangi Sunlight!


Ok, tahun demi tahun..aku bergelandangan dengan ramai manusia, pelbagai bangsa, pelbagai bahasa dan pelbagai rupa..ada yg aku terjatuh cinta, ada yang aku terkejut badak dan ada yang aku terasa sayang sampai kini atas sebab persahabatan yg tulus dan most of them adalah non Malay. Dan aku sendiri semakin meningkat daya keyakinan apakala ingin bercakap dalam BI. Ada yang sangat membantu dan ada juga yg blur2...


Aku belajar banyak dengan rakan2 cina yg mana mereka juga banyak buat salah according to grammar tapi mereka dengan selamba saja bercakap dan berbual. Akan tetapinya, kalau tahu dan mahir mengenai grammar, itu adalah satu bonus sebenarnya. Deborah Bomstein ( ex manager Tanjung Jara) pernah kata pada aku, bercakap saja (dalam BI) tanpa perlu risau kerana kita hidup pada zaman millenium, tidak akan ada orang yang akan mentertawakan kita kalau kita buat silap kala berbahasa, sebaliknya merekalah yang bodoh kerana mentertawakan kita, kerana kalau mereka bijak, mereka akan perbetulkan kita. Well said Deb, merci beaucop! (ehh dan dan ni aku switch on to Frenchh language..entah betul entah tidak ejaannya..ampun !!)


Jadinya setelah 15 tahun bergelumang dengan kerja ini, dah bergelandangan di banyak pekan di Europe dan Asia , aku jadi samseng kalau nak berBI..samseng di sini adalah dimaksudkan dengan aku taram saja tanpa risau mengenai grammar atau sentence, janji mereka faham dan terima kasih Tuhan, mereka faham! Bukan aku syok sendiri, tapi keyakinan diri adalah penting untuk kita miliki kerana ia boleh membawa kita ke satu tahap yang lebih baik. Bagi aku, kalau tak pandai tak apa, aku akan belajar dan belajar non stop..dan kalau o/s, beg aku berat dengan kamus dan buku...benci! Sebab berat itulah backbone aku dah ada problem...15 tahun dok kandar beg dengan segala bagai barang aku nak sumbat...laptop, kamera, buku, pen, bateri, hp..lagi apa? Kalau boleh dengan bilik aku sekali aku nak bawak kalau travel..cehhh!


Kesimpulannya, sampai hari ini aku masih belajar bahasa, Arab, Inggeris dan Perancis sebab aku suka sangat dengan ketiga-tiga bahasa ini...walaupun tak boleh bercakap..kalau setakat untuk basic knowledge tu aku boleh! Dan akan terus boleh! Dan gagap aku juga sudah tiada...kan tak pasal2 korang dah tau rahsia gagap aku ini...


Okeh SM, nanti ngko ajar aku bahasa Jawa...err aku lapar, nak p breakfast jap..wes mangan? Hik! Ini je la yg aku tau...


Nota: Kadang2 kita tidak perlu terlalu mengikut undang-undang atau peraturan ketika berbahasa...sebab aku ini akan sentiasa berfoya-foya dan berbuat nakal dengan bahasa..

Tuesday, 11 October 2011

Quote for today...

“One day you will ask me which is more important? My life or yours? I will say mine and you will walk away not knowing that you are my life.”
Khalil Gibran

Pirivu...


Song: Pirivu by Reshmonu
Dua tiga menjak ini, aku rasa nak dengar lagu tamil jer...apakah...

Bersih???

Datuk Rosnah ketika sidang akhbar Persidangan Promosi Kesihatan Kebangsaan 2011 di Cititel MidValley.

Hello..eh ini bukan Bersih 2.0 by Ambigol tu ya..ini adalah kempen kebersihan bermula dari rumah..kempen gaya hidup sihat yg akan lead us to a healthy life...healthy lifestyle! I talk to myself too actally...

Aku pergi pelancaran Promosi Kesihatan Kebangsaan 2011 di Cititel MidValley...guess what?? Ziana Zain ada situ, comel je dia tapi aku x follow sangat sebab aku lebih suka follow Kak Ros gebu ni...dia gebuuu mak suka..eh tersasul.

Mengikut kajian, kes kematian dicatat di hospital sejak 2011, yang mana 25.4% bersamaan dengan 11,812 orang meninggal disebabkan  masalah kardiovaskular (jantung, darah tinggi dan kencing manis)..huh ngeri seh bila aku dengar perangkaan ini yang disebut oleh Timbalan Menteri Kesihatan kita kat atas tu...Dt Rosnah Rashid Shirlin...sungguh mengerikan. Automatically kita boleh set mind lepas ni nak jalani gaya hidup sihat...kalau tak boleh buang tabiat merokok dengan segera, buat perlahan-lahan. Kebersihan jasmani diutamakan, begitu juga dengan kebersihan lahiriah. Banyak lagi info pasal perangkaan kesihatan ni, aku x mo tulis, nanti korang baca kat paper.
Aweks Dettol..thanks ladies for ur kindness!
Apabila kita bercaka mengenai bersih..maksud aku di sini adalah menyeluruh ya...bersih diri, bersih rumah, bersih hati, bersih otak etc...dan ada awek manis ini yg rajin nak senyum dengan tulus ikhlas, promosi kebersihan cara Dettol. Ya, Dettol ada banyak produk kegunaan rumah yg boleh digunakan, bermula dengan sanitasi, sabun, mandian etc. Arwah mak aku dulu suka beli Dettol untuk cuci dapur. Bila aku tanya kenapa guna Dettol, katanya nak basmi kuman..okeh mak, saya yakin kata-kata emak..sebab kini saya pun guna Dettol untuk cuci luka atau basuh tangan bila pegang kekotoran...thumb up for Dettol!
Antabax, Clorox dan Dettol...ketiga-tiganya adalah produk penjagaan diri dan rumah yang bagus jika anda ingin diri dan rumah bersih. (Promosi percuma kepada tiga jenama ini...aku tak dapat upah satu sen pun ya)
Dan selonggok lagi produk kesihatan yang juga bagus untuk digunakan di rumah...aku memang guna produk ini untuk kesejahteraan rumah...antabax tu..pengaruh kak Ziana Zain juga! Dia kan duta Antabax.

Nota: Info sihat! (Aku tahu tips ini semua orang dah tahu..saja ditekankan sekali lagi. Nak baca, silakan..tak mahu, boleh skip!
* Pastikan anda mencuci tangan sebelum menjamah makanan.
* Gunakan pencuci tangan setiap kali membasub tangan.
* Cara cuci tangan yg betul, garu secara lembut tapak tangan dan bahagian atas tangan seketika, then bilas dengan air.
* Lap tangan dengan kain bersih.
* Jika hendak memegang makanan, pastikan tangan bersih

Sunday, 9 October 2011

Bread pudding..

Custard gravy...2 cups of fresh milk, 2 tea spoons of custard and 2 table spoons of sugar..boil till thick..

Magic...sekejap lagi tinggal 1...

Whole meal bread..recycle...

Sapa curi lagi 3???
Nota: Brat, hari ni poyo, aku malas masak nasi, masak puding roti je..esok aku hantar kat opis ko ya..nanti ko belanja je lah aku secawan pull tea kat kedai mamak bawah opis ko tu.

Saturday, 8 October 2011

Breast cancer

mari layan 'selamat ulang tahun sayang' abaikan lagunya tapi perhatikan liriknya..ditulis oleh fedtri yahya..aku rasa liriknya penuh makna...

Isk..ngerinya kalau bayangkan mengenai breast cancer ni..
habis rosak semua..
memang x leh pakai dah
jadi, sila buat pemeriksaan awal
di rumah..
kalau nak lebih detail,
sila buat mammogram
di Pusat Kanser Kebangsaan
di Kg Baru
family history aku memang
takde yg kena sakit macam ni
tapi kena concern
sebab breast cancer
adalah pembunuh
no 1 wanita
Pantai Medical Center
ada buat charity bazaar
untuk kempen ini
aku pergi menyibuk
saja layan mata
ada imran ajmain buat fashion show
sama altimet
dan fazli yaakob
bolehlah..

Gembirakah kita...


gembira ke?
berasa gembira
bukan hak kita selamanya
kadang kala
kita berasa gembira
sebenarnya tiada
pun masih mahu berasa gembira
itu pinjaman saja..
bak kata sesetengah rakan
plastik semata-mata
hahaha...
ya saja
kita perlu berasa gembira
supaya orang nampak kita suka
sekali sekala
gembira adalah lara
pun begitu
telan saja
kerana gembira
adalah sementara.

Yang singkat ini...

Yang singkat itu
bukan sehari dua
bukan seinci dua
sejak dulu
lama
memang singkat
hela nafas singkat
bukan singkat kain
tapi singkat masa
masa makin singkat
aku terasa sangat singkat
semua singkat
singkat akal
lalu singkat nafas juga
dalam masa yang singkat itu
ampun
aku ingin menikmati
singkat yang sekejap itu.

Friday, 7 October 2011

Today

Today is Friday...judgement day...to do or not to do...

Thursday, 6 October 2011

Gie: Review

(Maaf ulasan ini dibuat bukan sebab aku pemuja filem Indo, tapi haruslah dilihat dari sisi seni keberjayaan pembikinan filem semata-mata)
USAI menonton cerita ‘Gie’ di skrin computer, aku faham kenapa kisah ini memenangi 3 piala unggul di negaranya sendiri, Indonesia. G merangkul filem terbaik, actor terbaik dan sinematografi terbaik di FFI 2005, lama sudah ia dihasilkan tapi baru kini aku mengetahuinya..ada filem bagus seperti ini.
Diarahkan oleh Riri Riza, tidak mustahil G adalah buah tangan hebat kerana Riri (bersama Mira Lesmana) juga adalah penukang kepada filem Laskar Pelangi yang dirakamkan di Pulau Belitong, Sumatera, turut menjadi antara filem Magnum Opus pengarah ini di Indo.
Menawarkan elemen sinematografi (sinematografi adalah gabungan naratif, visual dan teknik , pls correct me if im wrong..furthermore im not a film student, im just an audien) yang cukup excellent aku kira. Setiap scene berjalan smooth tanpa terputus kontinuitinya walaupun agak terkejut dengan beberapa babak cemas tatkala penuntut universitas melakukan demonstran di kota besar akibat ketidakpusan hati terhadap PKI ketika itu dan juga bapak presiden Sukarno.
Riri menangani G dengan cermat, gemar bermain dengan bayang, petak dan simbolisma tertentu ketika short demi short diambil. Riri tidak mensia-siakan keadaan panas ketika manusia bernama G itu hidup di Kebun Jeruk, dengan memasukkan scene bermula pada pintu rumah, melalui tingkap bas, melalui tilt up dari atas ketika G mendaki Merapi.
Simbolik lain, direktur menyelitkan montaj lambang kristian dan ada memasukkan suara azan sebagai pernyataan tanpa mengira batasan agama, manusia bersatu untuk menuntut hak kebebasan pada masa itu. Ada beberapa scene ketika G mendaki gunung, Riri memanipulasi panoramic view yang sangat indah di atas gunung tersebut. Memang pemandangan di gunung cantik lazimnya dan Riri lagi memberi nilai tambah dengan memilih angle tertentu kerana ia selari dengan jalan cerita sekali gus menjadikan filem ini cemerlang.
Kisah berjalan lancar dengan G sebagai pencerita, melalui monolog suara G yang sederhana tapi jelas mengenai perjuangan kebebasan untuk sebuah negara bangsa yang berteraskan panca sila itu. G juga adalah ulat buku kerana dia menelaah Karl Marx, Lenin, Albert Camus, Tolstoy etc. Benar betul kenyataan ingin miliki minda bersifat global, kena baca buku mengenai tokoh global juga.
Filem berdurasi lebih dua jam ini mungkin aku boleh labelkan sebagai epik kontemporari Indonesia kerana G itu hidup dalam keadaan darurat dan kemahuannya untuk melihat negara bebas bersuara sampai kini belum tertunai bahkan berterusan korup. Satu naratif yang bagus dari Riri dan Mira untuk bangsa mereka.
Ada beberapa scene G bersama abangnya Arif Budiman dan Ra, rakan sekuliah yang sentiasa memberi sokongan kepada G. Pada akhir kisah, G menulis sepucuk surat kepada Ra mengatakan dia ingin hidup bersama Ra sampai bila-bila..ya shot yang ini agak menyentuh perasaan kerana Ra dengan penuh penghayatan membaca surat G dan G seolah-olah tahu bahawa dia akan meninggal di puncak Semeru akibat terhidu gas beracun di tanah tinggi itu.
Scene Ra menyanyi bersama guitar dan ditonton oleh penduduk kampong juga amat seronok dihayati. Riri menggunakan banyak lagu latar yang menarik hati selain monolog G jelas menggambarkan gelodak jiwa seorang G terhadap hidup yang tidak bebas (bebas perang).
Keberhasilan Nicholas Saputra membawa watak G tidak perlu dipertikaikan kerana rentak G ada pada pelakon muda ini, berwajah iras cina dan sampai akhir Soe Hock Gie tidak menukar namanya kepada nama Indonesia, tidak seperti abangnya Arif Budiman.
Filem ini hebat bukan kerana pelakon2nya yang berwajah lumayan, tapi kerana ia sendiri mempunyai kekuatan dalam banyak aspek. Skor muzik oleh Thoersi Argeswara sangat menyenangkan untuk dihayati begitu juga beberapa aspek lain. Riri mempunyai team hebat termasuk Sinematografer G, Yudi Datau, menjadikan G filem berbaloi menang banyak anugerah.
(Rasanya tidak adil untuk membandingkan filem G dengan filem2 kita di sini...sebabnya....anda ada jawapannya).

"Love the art in yourself, not yourself in the art" -  Konstantin Stanislavski.

Tuesday, 4 October 2011

spy

aku tak tahu sama ada
aku diperhatikan atau tidak
yang aku tahu,
aku menjadi pemerhati
terhadap yang diperhatikan
mana yang lebih enak,
diperhatikan
atau memerhati...

Orkid yang faham bahasa.....

Jawapan kepada pertanyaan seorang rakan senior semalam, pasal orkid...aku tak sempat nak jawab ketika dia bertanya mengenai adakah aku tidak bercerita mengenai orkid lagi kerana aku sibuk menguruskan sekeping roti canai bersama secawan milo tarik di kala cuaca dingin dan angin sepoi2 bahasa..perlahan-lahan roti canai itu menghilang ke dalam perut sambil aku hirup milo panas...nikmat!

Sdr SO (saya berharap suatu hari nanti anda akan terbaca juga blog haluan kiri saya ini), ya, rumah saya ada beberapa orkid yang belum tumbuh sepenuhnya kerana saya agak sibuk menguruskan rutin harian. Dan orkid pun ada perasaan, ia merajuk kerana saya lupa memujuknya. Suatu ketika nanti saya akan berbisik kepadanya mengenai kenapa ia harus tumbuh subur di laman saya di Windsor Sg Long..kalau dulu ia membesar dengan sihat di laman lama saya di Sri Gombak..kini saya sudah bertukar laman. Saya sudah melangkah keluar dari laman di Sri Gombak dan kini saya bermastatutin di Sg Long dan orkid di laman di Sri Gombak saya tinggalkan kepadanya, kalau-kalau dia mahu menguruskan..

Kenapa saya suka orkid? Kerana orkid boleh bercakap, orkid boleh memahami, orkid boleh menyimpan rahsia, orkid tersendiri dan orkid akan sentiasa menunggu saya apakala saya balik ke rumah..

Gie

Finally, after few months searching and surfing where to buy this cd: a story of Indonesian who died on top of Gunung Semeru while struggle for freedom in his chaos country...i got this cd from someone. Thanks to the 'someone' for his kindness...really appreciate that, till the end.
Mungkin banyak lagi cd lain yang bagus2 tapi entry blogger SM (hahaha...buddy i credit ur name) beberapa bulan lalu cukup mengujakan untuk aku cari cd mengenai Soe Hock Gie..barangkali Gie lebih terdahulu kemunculannya berbanding Chairil Anwar, si penyair malang namun meninggalkan kesan hingga kini. Dan aku mahu tonton cerita ini bukan sebab pelakonnya adalah Nicholas Saputra, tapi oleh kerana jati diri Gie itu yang sebetulnya sangat mengujakan...

Sedikit petikan dari sampul kulit Gie: Lebih baik diasingkan daripada menyerah pada kemunafikan..'Ok, tak mau cakap banyak, let me watch Gie first and do a review...(SM..ko jangan jelesz, aku dah dapat dulu CD ini, nanti aku review ko makan tapai sama air tebu sajalah...mwahahah -gelak jahat)

Nota: Terima kasih kepada Sdr RZ, akan saya kembalikan cd ini selepas usai urusan menontonnya. Dan saya akan sentiasa mengenang catatan ringkas allahyarham adinda Sdr di dalam buku kecil saya itu. Semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah SWT selamanya. Dan untuk Sdr, selamat berangkat ke China, semoga apa yang dibisikkan malam tadi akan jadi kenyataan...saya doakan!

Monday, 3 October 2011

Enzim Sampah Dapur...

Yang dalam plastik itu adalah kacang panjang yang dah berusia sebulan...dah buruk dan busuk tapi jangan sangka barang buruk dan busuk ini tiada gunanya...yang depan itu adalah batang dan akar spinach...

Nampak ngeri bahan yang di bahagian bawah bekas ini...macam lintah hidup..hahaha..bukan..it is long bean yang buruk tadi...atas tu batang spinach..

Jeruk sayur busuk...dahsyat gila bau..

Dan yang ini adalah sisa kacang buncis...jangan buang..ada manfaatnya...
Sebelum ni kalau potong sayur atau kupas buah, aku buang terus segala bahan yg tak berguna, tapi lepas sembang dengan seseorang yg concern pasal 'nature and earth', aku berasa wajar mengamalkan recycle dan akan terus terbabit dengan 'love our nature'. Selama ini kita banyak melakukan kerosakan dan menyeksa bumi yang dicipta Tuhan. Elok2 je DIA buat, ganas2 je kita rosakkan dengan segala bagai kerosakan..ozon pun dah semakin tipis...kalau boleh lihat usia bumi...musti ngeri...

Jadi apa kaitannya antara bumi dan sayur buruk ini? Sekali imbas langsung x ada kaitan tapi lepas baca ini musti u all pun akan teruja untuk mencuba..kerana bahan yang nampak 'yuckkk...' dalam balang itu berupaya menyelamatkan bumi kita..walaupun sumbangan aku tersangatlah kecil kepada bumi, sekurang-kurangnya (mulai sekarang) aku sudah keluar dari kumpulan perosak bumi dan aku dah masuk dalam kelompok 'care nature' walaupun tak ada sebarang hadiah atau reward..

Tahu tak, sisa buangan dalam balang itu bersifat mesra alam (x adil lah kalau nak compare bab bau ni..dah namanya pun bahan buangan....so agak-agaklah baunya macam mana...) kerana ia ia tidak akan sama sekali menipiskan lapisan ozon, ia tidak bersifat merosakkan kerana sudah terbukti..(later..ill put a detail abt this ENZIM SAMPAH DAPUR)

Kenapa aku kumpul sampah? Kerana sampah ini bukan sampah, tapi bahan untuk diekstrak menjadi enzim, yang mana enzim itu boleh digunakan untuk menghalau semut di dapur atau mana-mana bahagian rumah, enzim ini akan menjadikan singki anda bersih dan ada banyak kebaikan lagi,.akan diberitahu kemudian..

Ada sukatan khusus untuk buat enzim ini tapi aku belum terima info detail dan oleh sebab semalam ada rajin sikit masuk dapur, jadi sisa masakan disimpan terus untuk dijadikan enzim.

Caranya, kumpul sisa buangan daripada sayur atau buah (yang senang reput). Masukkan dalam balang, bancuh gula perang dan tuang ke dalam balang tadi. Peram sehingga semua reput, ia akan mengeluarkan enzim yang ntah macam mana rupa, aku pun baru buat. Enzim akan naik ke atas dan kita boleh gunakan untuk banyak perkara...(i promise..will attach the detail later).

Ok, marilah jadi umat manusia yang menghargai alam...sekian.

Saturday, 1 October 2011

Cholesterol Challenge with Nestle Omega Plus

Belum apa-apa, dia orang ni laju je tikam lengan aku..sedut darah perlahan-lahan macam lintah kebulur dan bila siap sedut, dah penuh satu balang kaca kecil...diberinya segelas susu dan dua keping sandwich.. Sakit gila...nasib baik kau buat projek sihat, kalau tidak tak hingin aku bagi darah aku ni...
Ini le bendanya...aku kena minum dua gelas setiap hari. Segelas pagi dan segelas malam...walaupun susu ni selalu kacau isi perut aku...tapi sebab percuma dari supplier untuk program reduce cholesterol ni, maka aku sanggup minum. Lagipun susu menyihatkan...
Ini yang dah siap bancuh...rasanya nilai segelas susu ni sama tak dengan satu tabung uji kecil darah aku yang dah disedut??

Nothing to do on Saturday...eventho ive a lot of works to do..i decided to enter a program : Nestle Helps Lower Cholesterol for 30 days. It quite interesting which all participant have to check their cholesterol level first, drink 2 glasses of milk everyday and take healthy food. Tu yang kena hisap darah sebab organiser nak kira berapa cholesterol dalam badan, dan selepas sebulan, berapa yang direduce.
And the winner will get cash money RM500...woohooo wish im among the winner after a month. Kalau aku berjaya reduce banyak....best! Yang mengujakan tu, bukan satu winner, depa cari 20 winner dan pesertanya cuma 30 orang termasuk aku.

Walaupun aku lactose intlerance, aku tetap nak masuk sebab milk is good for our health and for those who concern abt healthy life...come join me. So mulai sekarang dan selama 30 hari...ada banyak task kena buat supaya target RM500 ada dalam tangan akan tercapai...so that aku boleh buat entry Mission Accomplished! Hahaha...belum apa-apa dah berangan nak menang..oklah...aku nak masak, esok ada visitor nak datang Windsor. Chiao!