Friday, 30 December 2011

Second last..entry berangan lagi

This is my second last entry before i enter a new year..a new year that i wish bring me a bunch of luck...insyaAllah! Still in mood Entry Berangan...chef!

Allow me to continue my dreaming
he email me again last nite, @ 9++pm
and i was shock coz i never thot that he would continue email me..
and these time, im more shock..guess what..

His email to me:
Chere LW,
le mot chef est trop formel appeller moi par mon prenom s'il vous plais 
J'aimerai avoir votre avis ?
que diriez vous d'ecrire un livre de cuisine avec moi !
en esperent vous lire biento
souvenir tres amicale
Jean-Luc
And I reply to him:
Chere Jean-Luc. Mon plaisir ..
Est-il ok avec Jean-Luc?
Ô Allah ... i love it! Oui, je tiens à le faire ..
C'est mon rêve en réalité .. depuis longtemps. Mon propre livre de cuisine avec mon nom .. et votre nom trop .. c'est génial! Hihi. J'ai une passion pour la cuisine mais peut-être ce n'est pas aussi bon que vous, car u est un chef exécutif et ont beaucoup d'expérience tout en im loin de là .. est-ce OK avec u? Pour être honnête .. ma défunte mère m'a toujours dit sur ​​la philosophie de la cuisine .. "cuisiner avec passion" et la nourriture seront plus délicieux. Je ne suis pas sûr de savoir comment il est vrai, mais mon coleagues et amis aime à venir à ma maison quand je prépare une cuisine traditionnelle comme le nasi minyak ou nasi beriani avec le poulet au miel épicé etc.
souvenir tres amicale
merci
LW:)
Ok, let me brief..he asked me to do a colaboration with him in a way to write a cookbook...french cuisine and malay cuisine. I told him I hv passion in these matter but i never know the result because im not a chef  while he's an executive chef and full of experience from all over the world! Denggg! (Owh by the way..deng in Sarawang meaning is sayang, in Thai deng meaning is bengkok and here what i want to express is shock!!!) Hahaha..

Ok, and i still waiting for his email...the 3rd email...I hope it will be more impress rather than the previous two emails...i'll share the email here if its permit to publish...lol!
Hmm..what do u think? If u are in my shoes, what will you do?

21 comments:

  1. pandainya multi bahasa... saya hanya pandai berbahasa rojak...!


    (Haha! Sudah tentu kamu tahu gambar entry uncle semalam kat mana! Sapa pergi sana mesti jumpa lukisan tu... Tapi orang yag alert je yg dapat cam...
    ~ tempat tu sangat public tau... orang mesti pandang kalau ambik gambar kat situ! haha)

    ReplyDelete
  2. wah sgt hebat lu berkarya dalam bahasa "ibunda". mcm nie bley menuntut la dgn lu.

    ReplyDelete
  3. et si votre rêve, je voudrais devenir votre collectionneur de livres auparavant.

    (harap google translate tidak menghampakan)

    ReplyDelete
  4. Uncle Gedek, yeszaaa saya tahu cuma beran atau tak saja sebab ia public space kan...hahaha bahasa itu memang hebat tapi saya tidak hebat sebab saya minta tolong uncle google sama..hikhikhik!

    TP, jangan tertipu...wa taruk je tu..lu jangan la kagum lelebeh..hahah

    SM, google sangat boleh diharapkan, bahkan tidak akan mengecewakan aku yg suka nak feeling2 French..jangan jeles yayy....

    ReplyDelete
  5. ok, back to your shoes. andai kata aku di dalam kasut kau, aku akan dapatkan nasihat seorang lagi pakar dalam local cuisine ni. sambil tu boleh la colaborate dengan brader jean luc.

    ReplyDelete
  6. Eiii, sy tak sbr nak tunggu perkembangan cite antara akak dgn chef tu. Mengingatkan sy pd Julia Child. Org Amerika msk masakan Perancis. Walau pd mulanya lgsg tatau masak tp at the end, ada buku resipi sendiri.

    Apa lagi akak yg pandai msk. At least ada basic kat situ.

    Good Luck kak!

    ReplyDelete
  7. wow, teror tul akak bahasa france..tapi errr pakai google traslator ke? hehehe..voleh la kan dr takde langsung..

    ape salahnya, amik pengalaman.. bukan senang nk berkolaborasi dgn executive chef..nothing comes wrong with it..gud luck sis..

    p/s..perhaps u should ask from someone more experts in this, but err not the emotional international chef..do u know who? lalalalala

    ReplyDelete
  8. SM..sure..i'll do it..saspen gak aku bila dia ajak tulis buku...mungkin dia ingat aku buleh tulis segala bagai kan..so akan ada further discussion later..aku kena tanya penasihat2 lain selain u all semua kat sini...kannya apa...just a precautions kan...rambut sama hitam....eh bukan rambut dia perang...hati di dalam sapa tahu...Ada taman ka,, ada race track ka...tak pun ada shopping complex ke sebiji kat dalam tu...lagi haku suker! Haha...

    ReplyDelete
  9. MF, Farra alahai...akak masak pun x de la excellent sangat tapi Julian Child tu very inspire kan. Dia menguasai cuisine yg totally different dengan budaya asal dia. Macam founder Capriciossa, kedai pasta yg sgt best in town and the original one is in Narita ke Tokyo. Founder kedai pasta tu is pure Japanese guy tapi sebab minat punya pasal, dia belajar Italy cuisine specialized in spagetti and pasta sampai dapat anugerah khas dr kerajaan Italy sebab usahanya mempromosi pasta dan spagetti di Jepun dan kedai tu ada satu di Sunway Pyramid...alahai akak ni berangan ya..hikhikhik!

    ReplyDelete
  10. MN, kan...kita grab a chance do collaboration with a foreigner...but I will not ask the emo chef tu..semua org tahu kan...hahaha...


    Err apa susah nak feeling2 French, uncle google kan ada. Hikhikhik!

    ReplyDelete
  11. good effort tapi still need to do some research here and there supaya collaboration tu jadi superb..
    formula adalah senang daripada implementation
    anyway good luck, i support u
    nanti bila dapat tiket free pi pranchis, ajak i tau..jangan ajak SM..ha ha ha..

    ReplyDelete
  12. Ala abang zam, geli2 je tu. Kalau cek betul2 memang hancus...I jeles tau sbb abg tau cakap jawa..I tau wes mangan jer...merono merene...kehkehkeh!

    ReplyDelete
  13. NP, must do a lot of research from all circumstances. Tiket p prancis...owhh kena cari sponsor ni..hihi
    Thanks for ur support buddy..I do appreciate that. Really appreciate!

    Amour ma cherry!

    ReplyDelete
  14. tak payah ajak. korang sampai je, aku dah ada kat sana. buat macam denis bergkamp, tak payah naik flight. tapi naik train. lagi adventure! (masuk baris!)

    ReplyDelete
  15. @SM
    kalau kau dah ada kat sana senanglah.... aku tumpang tidor umah kau jelah... tumpang makan dan segalanya..

    eh naik train lagi mahal laa wey..tu bila nak sampai wey??

    apa baris2?? tak nakkk...

    wo bu yao...

    oit..pi masjid cepat, tolong tok siak bentang sejadah.... :)

    ReplyDelete
  16. NP : aku memang kat masjid pun.

    ReplyDelete
  17. hamboihh sorang nak naik train, sorang nak naik flight..saya naik private jet...wakakaka..

    oitt korang dah makan?

    ReplyDelete
  18. DAH! (kalau jawab belum mesti kena paksa makan tapai yang dia buat tu karang)

    ReplyDelete
  19. ya ke dah ni? macam jawapan escapism jer...

    ReplyDelete