Wednesday, 28 December 2011

Nota...

Kadang-kadang, kita tidak pernah terfikir
akan sesuatu yang terjadi dalam kehidupan
kerana akal fikir kita tidak sampai
untuk memikirkan hal-hal yang diluar hijab
jadi apa yang kita sering tanamkan di dalam fikiran
hanyalah pelbagai telahan yang penuh dengan kemungkinan
sama ada kemungkinan itu yang bersifat baik atau sebaliknya
kita sebagai hambaNya wajar menerima dengan hati tabah
kita sebagai khalifah utusanNya di tempat bernama muka bumi ini
wajar menelusurinya dengan mata hati
akan segala renjisan warna dalam sebuah tawarikh hidup
adalah satu analogi yang akan mematangkan kita
dalam menuju kematangan
yang akan membawa kita
ke satu destinasi abadi..
jadi dalam perjalanan ini
ada banyak yang perlu dinikmati
dan antaranya adalah
warna kehidupan berona gelap
warna kehidupan bernuansa suram
warna kehidupan berenjis duka
warna kehidupan bersepuh air mata
dan percayalah akan tiba suatu masa nanti
ada warna kehidupan bernama nikmat!

Nota: Untuk adindaku, kini kau memijak duri. Mungkin terluka sedikit telapak kakimu. Pun begitu, sesuatu yang kau tidak nampak, setiap perjalananmu yang menyakitkan itu, ada harum kasturi yang mengiringi...dan kau akan dapat menghidu wangi kasturi itu, bila tiba masanya kelak..

37 comments:

  1. ya, terlalu banyak sangat warna yang telah dan bakal kita susuri dalam hidup. cuma sekuat mana kita menerima calitan-calitan warna tu dengan tabah. sekian komen selepas punch card.

    ReplyDelete
  2. Hello...1st ka, 2nd ka...tak de hadiah aarr..

    ReplyDelete
  3. Punch card disemak...aku berdoa supaya warna suram yang melingkari atmosphere itu akan cepat beralih pergi untuk digantikan dengan warna yang lebih cerah...

    ReplyDelete
  4. @LW
    apa yang u tulis kat atas tu semua betul..
    alamakk sorry tak dapat nak balas sms u sebab kredit dah abis...he he
    i appreciate ur advise, ur suggestion and ur recommendation tu...
    will follow what u have said...

    ReplyDelete
  5. NP: kita ada kekuatan itu sebenarnya, cuma kita belum mahu menggunakannya..i rasa u perlu gunakannya sekarang..without delay...:)

    ReplyDelete
  6. @LW
    yeah...
    tengah menggunakannya sekarang ni
    sila lawat 'rumah' i yang satu lagi tu yer..sebab rumah sekarang mungkin tak akan mendedahkan apa2 kecuali jika perlu... :)
    sorry laaa tak boleh nak reply sms u yang bertalu2 tu... hikssss....

    ReplyDelete
  7. is ok..tak pe..i saja bagi bertalu-talu..kira macam bagi energy..hikhik..ok jap lagi i knock the door rumah bunglow tu ya..

    ReplyDelete
  8. tapi jangan lupa, suramnya suatu warna tu pun dikira antara penyeri jalur-jalur kehidupan kita. pokoknya (harus ditebang) cara kita menghadam suatu kesuraman tu supaya menjadi warna yang lebih ceria bersama jalinan warna yang lain-lain.

    (alamak, NP ada la...)

    ReplyDelete
  9. @LW
    rasa segar sikit dapat kata2 semangat tapi harap2 kekal segar di hari2 mendatang... dan terus bersemangat...
    i pun teringin nak jumpa u tapi ku tahan jebat! ha ha ha..
    nanti yer..nanti...

    ReplyDelete
  10. @SM
    apsal kau kata alamak NP ada??
    baik kau cakap cepat apa maksud kau tu

    tapi kan warna2 tu lah yang membuatkan kita lebih matang..
    i love my life...

    ReplyDelete
  11. Hidup mmg penuh warna-warni. Tapi, katakan kalau tercalit warna hitam sekalipun....nampak cantik juga.

    Selagi kita sanggup dan pandai menongkah arus hidup...

    ReplyDelete
  12. NP: SM kata alamak sebab dia tau u taiko gengster pavi..bukan kecik anak punya gengster oo...kan kita dah naik taraf dari gengster estet ke gengsterpavi kan? kan?

    SM: ahahahaha sekarang ko tau sudah siapa gengster siapa taiko...dengggg!!!

    NP lagi: harap kata2 semangat itu seperti baja paraquat yang berupaya membunuh lalang dan rumput rumpai tak berguna di tepi rumah...biar mati sampai ke akar umbi...kalau nak tanam pokok pun, tanam pokok lain yang lebih cantik, bermutu dan berdaun lebat...hihihi..

    ReplyDelete
  13. Pok Amai Amai: Yeszaa..black beauty...style, quality and excellent..tsk..ini cilok dari iklan perrilys...hihi

    ReplyDelete
  14. @LW
    baja paraquat...
    betul betul..
    ada bunga yang nampak cantik luaran tapi bila dihidu rupanya tak ada bau..bunga apa tu? bunga tahi ayam...

    SM mana kau

    ReplyDelete
  15. NP: hikhikhik...tak sampai hati i nak sebut bunga tahi ayam..harap kaler je kuning terang benderang tapi bau nan hadoo bak kata zubir dalam ruangan gosip..hahahaa

    SM: haaa mana ko...sembunyi ekkk...theehehe

    ReplyDelete
  16. ku sangka gangster estet, namun rupanya hanya la gangster kebun manggis... (aku tengah nyorok!)

    ReplyDelete
  17. eh helloo...gengster kebun manggis ko kata..ko ingat aku da lama nak pukul ko tau..tunggu taiko aku habes paper hujung january 2012 yg tak berapa hari lagi...aku dan dia akan muncul depan meja ko kat opis, masa tu ko nak nyorok bawah meja pun tadak guna la beb! mwahahahaha aku ketawa bagai dirasuk ni...

    ReplyDelete
  18. @LW
    good idea laa kalau kita pi office dia..
    u tahu kan kat mana kan??
    wokey..setttttt...

    ReplyDelete
  19. tahu..i dah set GPS..nanti kita ambush yek office dia...ahahaha..

    ReplyDelete
  20. set GPS apa jadah kalau koordinate pun korang tak tau. ejen mossad pun tak dapat cari aku tau.

    ReplyDelete
  21. @SM
    cuba jangan bongkak dan takbur yer... huh... :P


    @LW
    yes yes..dia jawab, dia jawab..yahooo...

    ReplyDelete
  22. SM: hellemek ko ingat kitaorang jakun dengan ejen mosad..ini IRA punya link sama itu KGB la beb...wakakaka..mosad pun kecut..jap nak roger Ejen Bond punya kuncu-kuncu

    NP: finally dia muncul dari persembunyian dia tu..agaknya telinga dia panas ke kot dok baca posting kita...ahahaha

    ReplyDelete
  23. ok, definisikan pada aku apakah itu koordinate sistem geodetik? jangan harap korang dapat cari aku kalau tak jawab soalan budak pra-sekolah ni.

    ReplyDelete
  24. Pe hal pulak aku nak kena jawab soalan budak pra sekolah tu..ko kalu nak bagi aku soalan, kurang2 tahap gengster pavillion tau...bhahahaha!

    ReplyDelete
  25. tu dia, kau memang takde harapan nak jumpa bunker persembunyian aku.

    ReplyDelete
  26. Saja je aku buat tatau..nanti kalau aku jumpa takut ko tegezut...

    ReplyDelete
  27. orang tua-tua kata, nak kecapi erti kesenangan kena dulu hadapi ranjau durinya. Baru ada rasa nikmat ..

    Rasa syukur .. bila dibandingkan ngan orang yang hidupnya 'terlalu keletihan'..

    ReplyDelete
  28. Rashid, ada betulnya kata orang tua-tua...tapi kadangkala ranjau itu terlalu lama perlu dilalui..hampir tewas..berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...

    ReplyDelete
  29. eh, aku ter`satu tuju' pulak. nak dapat kemanisan perlu melalui sedikit(?) kepahitan. barulah lebih bermakna lagi.

    sekian komen mencelah di pagi buta.

    ReplyDelete
  30. SM: Aku rindu....bukan rindu ko lah...aku rindu nak dengar ko membebel masuk barisan...ahahaha..makanya terima kasih kerana masuk ke dalam barisan dan kembali ke dalam topik...

    ReplyDelete
  31. suruh masuk baris salah, mintak keluar baris pun salah? tak paham aku remaja (purba) zaman sekarang ni.

    ReplyDelete
  32. ko la selalu cakap aku suruh masuk baris...aku memang x suka berbaris..

    ReplyDelete
  33. walaupun i tak suka masuk baris tapi tak bermakna i suka potong que.. tapi kalau dihadapan i adalah SM, ku potong jugak... ha haha...

    warna2 hitam mendewasakan kita dan mematangkan kita..

    rindu!!! tapi ku tahan jebat...

    ReplyDelete
  34. NP: eeii leceh tau masuk baris...baya2 SM boleh la masuk baris..kalau tahap gengster mak x kuasa na berbaris...mak ikut suka hati ala zig zag jer..haha..

    rindu ya...hihi..bertahan ya.

    ReplyDelete