Thursday, 22 December 2011

My dear...

Assalamualaikum mak...kita rindu mak...

Aku baca entry kat blog ini  http://cumatinta.blogspot.com
mengenai membahasakan panggilan diri semasa percakapan
tersuka pulak dengan apa yang dikisahkan..

Arwah mak aku, kalau marah macam mana sekalipun
tetap akan bahasakan aku, adik dan kakak sebagai 'anak bertuah...'
arwah abah lagilah, walaupun ada api sekeliling kepala dia
kalau marah menggila sekalipun
dia akan sebut kami sebagai 'anak bertuah...'
di sekolah, geng panggil aku dengan nama yg mak aku bagi
di rumah, sepupu sepapat panggil aku kak chik
masa couple dulu...bekas pakwe panggil aku 'you' je..
cehh..langsung x romantik
bekas pakwe tu, kemudian jadi suami
dia teruskan dengan membahasakan aku 'you' juga
tak apalah, lidah dia lidah western..konon!
bila dah jadi bekas suami...pun terus dengan panggilan sama
aku tak kisah dah..tak de bridge apa2 dah pun dengan dia
di tempat kerja, officemate panggil aku nama ringkas je..LW
(hehehe...x boleh reveal panggilan sebenar, nanti ceti cari..hikhikhik!)
tapi...akan tetapinya..
aku suka panggil orang yang aku kenal dengan nama mereka
contohnya...hi Nina...hi Nani..hi Nana..hi Nini
kalau rakan perempuan yang aku kenal baik
aku panggil depa sist, dear, darling..
tapi aku paling suka panggil dear..
sebab rasa akrab dan meresap
dan memang aku maksudkan...
sebab bukan semua orang kita rasa comfort
untuk panggil dengan perkataan itu
dan aku sendiri pun
senang kalau ada orang membahasakan aku begitu
kalau deal dengan PRO, yess of coz
i switch on my vocab to their circumstances
sebab PRO ni memang kerja depa a bit of persuasion
retorik memujuk @ memenangi hati customer
as for me..when i call u dear..i mean it..
coz i feel close to u
and i want you feel the same
we are human
lets sharing a feeling
which is Allah gave to us..
ok blogger dear...i appreciate u all
(haha bajet macam aku ini blogger meletup walhal blogger ciput!)
and dear buddies...u know who you are!
 I MEANT IT...

Note: Allow me to be on top of world...its a bliss of being a human like me. Thank Allah for give me a chance. Mak dan Abah, thanks for called me 'anak bertuah.' KA, thanks for keep called me 'you,' ill appreciate till the last. Ambrose, thanks for called me sweet..hihi nice. Nash, thanks for called me sayang..i love you too.

18 comments:

  1. indah... bila entry berkembang dengan sangat baik... ok my dear... entry kamu sedikit ada touching di dalam diri akak... semoga kamu indah2 sahaja...

    ReplyDelete
  2. BS: dear kak angel..love to call u kak angel...hihi..entry kakak yang mengujakan saya..sampai terdetik nak buat entry sama di sini..semoga yang indah2 juga bergentayangan di cumatinta!

    ReplyDelete
  3. aku pulak tak boleh blah siot kalau memanggil (atau dipanggil) dengan panggilan yang semacam itu. rasa macam kedua-dua belah ketiak aku dikerumuni cacing kerawit! hahahaaa...!

    ReplyDelete
  4. SM dear....Mwahaha ampun la woiit! Aku pun tak gamak nak panggil ko cenggitu...anyway dengan ko aku kena beraku-kau...baru Ada feel..feel macam nasi lemak kukus yg ko addict tu kan...apa2 hal make sure ko bawak aku dan NP makan nasi lemak humble makcik tu tau...

    ReplyDelete
  5. mak oi, banyak pulak permintaan. pembetulan, nasi kukus je. kalau kau free, pergi kat masjid bukit damansara, situ memang terbaik. datang sebelum lunch hour. dulu ayam dia bapak besar. sekarang entah. ayam kampung pun ada.

    tapi, aku rasa tak pernah pulak aku janji nak bawak try nasi lemak sekinchan tu. confuse aku di sini.

    ReplyDelete
  6. Aahhh tak kira, nasi lemak sekinchan ke, nasi kukus ayam bapak besar ke..yg aku tahu...bawak aku dan NP p makan...hahahaha ada beran?

    ReplyDelete
  7. tak berani. takut kena taruk cukup-cukup.

    ReplyDelete
  8. Alahai tak adalah aku dan NP berhati busuk nak taruk ko cukup2, silap tarikh ko pulak taruk kitaorang cukup2...

    ReplyDelete
  9. wa puji tuk entri nie....tetiba ada sedikit terasa syahdu...xtaw pasai apa sis. jgn tanya kenapa.

    ReplyDelete
  10. TP, tak pe wa faham apa lu rasa bro...kita TST!

    ReplyDelete
  11. @SM
    kedekutttttt.. ada ke plak kata i dgn LW nak taruk u cukup2... apa laaaa

    @LW
    still he calls me BABY...haaaa ada orang sentap oooo...

    ReplyDelete
  12. NP: SM risau sungguh takut kita taruk dia cukup2..aiyooo...
    Baby eh...yeah that's a comfort nick name...rasa best kan!

    I call him B, short form of hubby..till now...Dan dia masih menyahut pun...walaupun rumah dah lain lain...hihik!

    ReplyDelete
  13. Sy suka org pgl sy dgn Fara.

    =D

    Nama sy maksudnya sangat baik. Yang ceria. Bukan PANJANG, GORILA, KING KONG, ZIRAFAH...dan seangkatan dengannya.

    Cerita akak nie bt sy terkenang zaman yg sy tak suka nak kenang.

    =(

    ReplyDelete
  14. MF, ya ke sorry! Tapi musti ada elemen baik walaupun sedikit kan... Nama Fara tu sedap disebut...macam friendly and manja2 sket...hihi

    ReplyDelete
  15. Cc kadang2 x selesa bila di panggil dear, rasa cam ada rasa tak ikhlas disitu..tapi bila LW dah cerita camtu, Cc ubah perception lah..maybe diorang ikhlas..kan ^^

    ReplyDelete
  16. Ya lah CC, ada certain individu mungkin berasa segan kan...macam kita sbb dah terbiasa begitu dan nature tugas kita banyak deal dgn non malay, jadi mereka kerap gunakan ganti nama dear rather than sebut nama as a token of appreciation sbb kita cooperate dgn mereka...kalau CC kerja macam kita, ada banyak lagi kejutan...hihi bukan setakat dear, darling pun depa panggil kadang2.

    ReplyDelete
  17. just found this...and love reading it and perasan "KA" tu macam sama dengan i jer...:)

    ReplyDelete
  18. KA dear (Khairul Abdullah)

    Owhh boleh saja..thanks for reading an old entry ini...hihi..

    ReplyDelete