Wednesday, 14 December 2011

Cholesterole vs swimming

Lokasi: Swimming pool size olimpik
Bilangan perenang: Boleh kira dengan jari
Life guard: 2 orang pangkat pakcik2
Senario: Dekat 45 minit duduk saja, saja je..tepi kolam..perhatikan orang berenang..aku buat style sardin...ada 2 kutu pandang2...hello bai...lu apa tengok2, gua tarak hutang sama lu...lu blah aa...suka hati gua la...mau float ka, mau swing ka, mau rendam ka..bukan lu punya kolam...lu pun bayar kan...pehhh!
Result: Rupa-rupanya ada banyak 'katak' dalam kolam itu..maksud aku derang berenang gaya kuak macam katak, termasuk aku. Yang buat free style...sekerat dua je, sebab free style quite hard rather than frog style..kalu tatau nak breath.. baik jangan buat free style...

Mahal nak mampos swimming suit ni, nasib baik aku dapat rezeki terpijak, boleh le beli baju renang ni..kalau ada duit turun dari langit, aku beli lagi satu....
Hidup dan membesar dalam family yg 80 % big size ni memang seronok
terutama bab makan sebab kami memang x akan membazir.
Mak dulu pun suka masak dan pantang dengar
kalau aku kata nak makan apa saja, musti mak boleh buat.
Kalau big size and free from any disease tu kira ok lah
tapi kalau segala bagai ada, itu memang fail.
So nak elak jadi manusia fail,
(due to this case..fail tu kira ada penyakitlah)
walopon aku termasuk dalam kategori semi fail
sebab ada hypertention dan early stage diabetes,
banyak perkara aku concern terutama cholesterole.
Sebabnya, high cholesterole maybe lead to cardiovascular disease
like stroke and heart problem..tu yg plg gerun!
So, aku masuk 30 days cholesterole challenge nestle omega plus oktober lalu,
berhasil sebab reduce till 38 % cholesterole in my body!
It was great. Yay!!!
And the prize is RM500, so i bought a swimming gear..
yang dulu punya dah lusuh dan low cut,
tak seswai untuk dipakai lagi pada abad ini..hehe!
And already 2 days..2 days!!
I went to swim...blurp! blurp! blurp!
Tahniah untuk diri sendiri.

44 comments:

  1. Yeah....i like it, good choice for choose this sport (aik tercakap omputih plak kehkehkeh...)

    ReplyDelete
  2. musnah dan kurangkan kolesterol jahak tu....

    ReplyDelete
  3. TP: yeah...mari kita isytihar petang sama itu kolesterol...let's swim togeder....ehh...bukan....Lu kat kolam sana, wa kat kolam sini...(malam ni gua feeling2 rock sket...tsk!!)
    Jom...blurp! Blurp! Blurp!

    ReplyDelete
  4. mengikut kajian saintifik, sebenarnya gaya katak lebih baik daripada gaya bebas.

    ReplyDelete
  5. Ya ke? Nape tu..bleh tak ko elaborate sket...kalau lebih cepat burn calories...aku nak bitau penggemar gaya katak yg lain kat kolam tu sebab derang anggap gaya katak ni gaya 2 nd class...

    ReplyDelete
  6. susah sikit nak terangkan, sebab aku baca sumber dalam bahasa perancis.

    ReplyDelete
  7. dulu i amik swimming lesson kat bangsar sports centre.. belajar takat berenang katak jer..lepas tu pemalas nak sambung... tapi berenang half way and make sure kaki pijak simen...apakah???? i pun pakai ogilva punya brand...tunggu sales mungkin dapat murah.. rasanya tak dapat dah nak pakai bikini, i opt to choose for muslimah outfit je lah...wahhh gitu...

    orang pandai berenang selalu tengok2 mcm berlagak kalau ada orang tak tahu berenang...atau pandai sikit2..dia lupa dia dulu asalnya tak tahu jugak... umpama mcm budak kecik..tak kan terus keluar terus pandai berjalan?? tak kan...

    that is why kalau i tengok orang tak pandai, i selalu kata, tak per nanti lama2 dia pandailah...
    kemahiran skill adalah satu menda yang boleh kita pelajari...

    ReplyDelete
  8. Kak, kdg2 kolesterol rendah pun jdk penyakit gak. Mcm kwn sy, dia mengamalkan diet rendah kolesterol, lastly ada batu karang dlm hempedu. Aduh!

    ReplyDelete
  9. Lady W: yeah perang itu LDL cholesterol,

    sebenarnya apa2 gaya berenang pun ok cuma ramai yg memilih gaya bebas untuk nampak style (ye ker?), gaya katak bukan lah 2nd class, bagi wa ia adalah gaya paling COOL skali, pasal boleh rilek2.

    tapi nak nampak hebat,cuba lah gaya kuak kupu2. pada yg berlagak sila try gaya kupu2 ni,berani atau x sahut cabaran sang kupu2

    sekadar pendapat dari wa.

    ReplyDelete
  10. NP: abaikan jer orang yg berlagak tu, bukan hebat mana pun dorang tu.
    lagi 1 ilmu di air nie tak elok kedekut sebab ia berkaitan dgn nyawa juga. so cari la kawan2 yg boleh ajar dan tak belagak.

    ReplyDelete
  11. syukur aku ada ramai kawan pandai (dan separa pandai) berenang. jadi, aku boleh rilek tepi tunggu air surut bila banjir. kalau tak surut jugak, pandai-pandai la jerit mintak tolong kat kawan-kawan.

    ReplyDelete
  12. reduce 38% cholesterol after the 30days challenge tu..ni yg nk kena cooobaaa ni.. aduyai.. dh la tk ske minum susu selain HL marigold..

    i better do sumthing, but swimming suit cost around rm500? ade yg murah lagi tk? ahakaaa

    ReplyDelete
  13. @SM
    apa guna botak macho dan segala bagai kalau berenang pun tak pandai...

    nak amik pelampung itik ni yer... muahahaaaaa

    ReplyDelete
  14. Mizz N : ada yang murah ler...muslimah swimming suit dalam rm3oo kot, tambah2 pula skrg plak ada sale

    NP: nak tumpang gelak suka bley....

    ReplyDelete
  15. SM: perancis ka, german ka...sumer aku paham..ko explain jer aku nak tau...boleh?

    NP: i bantai je berenang..derang nak tengok apa ada kisah..i lagi jahat..i tengok derang balik sampai derang sambung swim..haha ingat derang je boleh tengok kita yang tak pandai..u i swim kat kompleks sukan bangsar lah ni pun. btw i nak beli yg style busana muslimah tapi x de saiz so i bantai yg biasa..mai le join...pasti gumbira i tell u...hik! - wink!

    ReplyDelete
  16. MF: Jangan salah faham, kolesterol ada dua jenis, jahat dan baik. Kalau yang baik tu rendah, tu yang jadi bahaya pada badan..so kena do something untuk up dia punya bacaan.

    TP: Yeah...let's combat itu LDL..swimming kena maintain ya. o ya ada petua kata kalau nak reduce kolesterol, setiap hari makan semangkuk oat dengan susu atau u can take a tea spoon of apple vinegar...tapi kalau tak tahan cuka ni perut ada bahaya sket la.. ok abaikan org yang berlagak kat kolam renang..setuju!

    ReplyDelete
  17. SM lagi: woii x gojes la kalu botak tapi tatau swim..mwahahaha....betul kata NP tu...

    MN: Akak dah minum susu tu lama, tu yang reduce sampai 38%. Swimming gear tu pun x sampai RM500. Ketiga-tiga tu, swimming sut, goggle and cap baru RM250+-...akak beli masa sale kat Sogo total dapat RM190...

    NP: SM oleh berenang pada kedalaman paras dada itik...kihkihkih?

    TP:jom ketawa berjemaah..

    SM: ko buddy aku kan...no heart feeling! ko marah aku jual kat keling besi buruk...

    ReplyDelete
  18. wah, akak berenang. kak, nanti ajar saya berenang, hehe.. smapai skang sya tak lepas2 berenang.. hehe..

    ReplyDelete
  19. ala Ajik, akak pun ala2 anak itik tok wi je..kalu nak Ajik datang Kompleks Sukan Bangsar...ada junior akak yg pro kat situ...

    ReplyDelete
  20. baru sekejap aku meninggalkan dunia, korang merendahkan kebotakan aku ye. aku bukan apa, kalau aku berenang kang laju sangat macam torpedo. tu yang malas, kawan-kawan tinggal belakang.

    ReplyDelete
  21. Tau, tapi aku saja buat2 x tau..nak tengok ko tau ke tak...

    ReplyDelete
  22. Lady W: kehkehkeh....boleh eh ketawa berjemaah.(sori bro SM)

    SM: wa tau lu memang power,saje2 jer wat2 mcm xpower. betul x?

    ReplyDelete
  23. LW & tp : biasa la, torpedo kena simpan kehebatannya dalam hatch yang khas. tak boleh tunjuk dulu kekuatan. biar khabar angin yang menyatakan...

    ReplyDelete
  24. SM: torpedo power??? baiklahhh!

    TP: psstt...ingat..depan dia buat muka siyes, blakang dia kita ketawa berjemaah..hikhikhik! eh lu p menyelam tak hari ni? wa x p aa..sibuk sket..

    ReplyDelete
  25. kau kenal ian thorpe? dulu masa muda remaja gelaran torpedo tu aku yang pegang.

    ReplyDelete
  26. kenal..apa aku heran, dia jiran sebelah rumah aku masa kat UK...

    ReplyDelete
  27. Lady W: sentiasa pi melainkan kalo hujan jer... kehkehkehkeh

    SM: wa percaya lu memang hebat

    ReplyDelete
  28. LW - bestnye kak..aku lg haram xreti berenang...

    ReplyDelete
  29. TP: great! keep up a good routine ya...nak je aku ajak ko masuk reduce weight challenge..aku desperate nak reduce weight sebab tahun depan aku nak try naik kinabalu. Tak handsome la kalu aku corot ka atau pewai kan..

    Ralph: alah akak pun haram pandai...main taram je...ko boleh kalu ko nak...ko boleh!

    ReplyDelete
  30. lady W: tq sis, wa pun nak giler2 cari stamina pasai thn depan nk climb mt.kinabalu juga, bulan april kehkehkeh...jumpa disana

    Ralph: blajar slow2 jer dulu

    ReplyDelete
  31. takut lemas je sebab ada pengalaman dulu wuwuwu..orait2 akan cuba tak lama lagi..

    ReplyDelete
  32. LW : kenal? ok, bermakna aku lagi power dia. sebab hero tamil biasanya bersifat `bawah anjing'.

    tp : bagus, gua pun nak angkat lu sama power macam gua. HIDUP LELAKI BOTAK!

    ReplyDelete
  33. TP: ok jumpa kat guntin lagadan ya..wa tunggu lu! kehkehkeh..belum apa-apa wa dah berangan patblasjutakali...

    Ralph: Lemas? ahkak pun lemas dik...pengalaman lemas tu trauma gilos. Ni Tuhan bagi nyawa kedua, so akak fully utilise sementara DIA belum ambil balik. Go now!

    SM: under dog? yesszzaa...unpredictable!

    ReplyDelete
  34. SM yeah hidup hidup lelaki botak kehkehkeh

    Lady W: orait....

    ReplyDelete
  35. wah!! tak sangka. Suka berenang rupanya ..

    sayapun nampaknya nak berenang jugale lady. Sebab tu selalu kalau pergi tidur kat mana-mana hotel mesti nak pergi kat kolam renang. Tapi biasanya tak jadi berenang sebab malu pula bila ada orang pompuan cina berenang sama . auwww ..

    ReplyDelete
  36. Hihihi ala Rashid, bantai jer...jangan lupa pakai goggle, nanti boleh skodeng tau...ahak!

    ReplyDelete
  37. Yerp, kat kompleks sukan Bangsar. Meh la...kita tumpahkan ayor kolam tu..hikhikhik!

    ReplyDelete
  38. ok swimming reti... tapi kalau kat laut serupa mcm tak gerak... akak prefer pool aja... ngeh ngeh ngeh (masa memula dulu rebut pool dengan bebudak... laaa ni dahteror sikit... pun gaduh nak masuk pool bebudak...

    ps: kan apa... kalau lepas cepat berdiri maaaaa... hik hik hik

    ReplyDelete
  39. Kita pun x pandai sangat...setakat gaya sempoi tu bleh le sist angel...hihi!

    ReplyDelete