Monday, 7 November 2011

Kesukaan...

Kesukaan tau bukan kesayangan
ada beza tu suka dan sayang
aku suka kalau jumpa dia orang ni
tukang masak tahap petala alam
tukang masak tahap resaksa gaban
lagi tahap apa
macam2 ilmu dapat
first hand punya lesson
esok kalu company
dah tamaw guna khidmat aku
aku tak de pilihan
mana nak pakai tukang masak
taraf cikai2 punya
boleh cari aku...
ya, selera berbeza
memasak dengan naluri
memasak dengan kasih sayang
MommyFara mesti setuju dengan ayat merah tu
tak kira sapa nak makan
masak dengan ikhlas
Ok minggu ni
kalau ada tuah
aku nak p belajar masak
dengan Chef femes
dari sekolah masakan Cordon Bleu Paris
bukan kat Paris
kat Sunway Piramid jer...

Nota(1) Terima kasih tauke cendol a.k.a brader teksi dari LRT Bangsar ke opis aku, sempat bagi petua nak kekalkan santan tak basi../ (2) Exec Chef Casa Del Mar..bila mau jumpa?? (3) Chef Rosli Plaza Hotel, petua minum lemon pepagi tu..perghhh...tak terdaya!

Ok abang white hair ni ikon masak2 yg aku suka...celoteh dia non stop tapi aku follow dia sebab dia adalah cikgu yang banyak ilmu dan tak kedekut langsung..sepatah aku cakap, 100 patah dia punya feed back...sampai anak cucu aku suka pic ni..hehe! Paling aku tak tahan, katanya cucunya sangat notty dan dia kini sedang sibuk dok buat preparation anak jantannya nak kahwin di Sungai Koyan..hmm aku buka telinga luas2 nak dengar dia ada jemput tak aku...sampai sudah tarakk....tsk! tsk! Sape la aku ni kan...



19 comments:

  1. sekarang, aku suka dengan komen brader rambut putih ni dalam maharaja lawak mega. sederhana tapi tepat...

    ReplyDelete
  2. 'Komen' dia yang aku dengar secara live hari tu pun humble dan realistic pasal how to be a celebrity chef...tu pasal aku rasa macam terkagum bila dia kata 1st time dia nak jadi celeb chef, dia minum 12 gelas air sebab terlalu suspend nak cakap depan audiens...

    ReplyDelete
  3. At the moment, yerp! He's among that...

    ReplyDelete
  4. mak aku dah lama minat dia, sejak rambut dia belum ada yang putih lagi.

    ReplyDelete
  5. Dia memang idola makcik dan akak seluruh malaya..dulu aku tak intact sangat dengan dia tapi lepas aku beli buku masakan dia dan cuba beberapa resipi, dan menjadi..aku terus follow dia. Sebabnya ada beberapa buku masakan lain (bukan dia punya) asyik bagi resipi x menjadi jer..resipi tipu.

    ReplyDelete
  6. ah, kau yang tak serasi dengan buku-buku yang lain tu. nak komplen tipu pulak. ini dah kira menyalahi etika pemasakan, bagi down hasil kerja orang lain. hahaa!

    ReplyDelete
  7. Apa lak tak serasinya, habes tu kalu aku ikut bulat2 resipi yg diberi, jadi poyo jer..memang kena tipu la kan walopon pic kat buku cun melecun..hangen la aku...ko bayangkan aku nak buat kuih Sri ayu tapi hasilnya x ayu langsung...ceitttt!

    ReplyDelete
  8. ada buku masakan yang bagi resipi tapi tak menjadi...

    wahhh kemain dia yer posing dgn chef wan

    hari tu chef wan bagi komen kat maharaja lawak untuk kumpulan gebu..perghghhh menyetap..tapi yeah komen dia memang betul..buat apa nak selindung2 kan chef wan...

    mek, kirim salam kat chef wan kalau jumpa yer...

    ReplyDelete
  9. aku tengah bayangkan sekarang, mungkin makan masa 36 jam nak complete bayangan ni...

    ReplyDelete
  10. NP, dia memang laserdiscs power kalu bab komen mengomen ni. Ok insyaallah I bitau dia u kirim salam...

    SM, untuk mempermudahkan tugas imaginasi ko, aku bagi cadangan ko nak makan roti canai banjir tetiba yg ada tose kering berhampas...nafsu makan pun mati le kan...

    ReplyDelete
  11. ah, aku kalau bab roti banjir, boleh pejam mata je. nak pulak orang belanja...

    ReplyDelete
  12. SM, noted!
    En Daddy, tu yg best dia x pernah kering idea...

    ReplyDelete
  13. @LW
    SM tu nak suruh orang belanja, kang bila orang nak belanja betul2..dia pulak bagi seribu satu macam alasan....

    jangan percayalah cakap SM tu...

    ReplyDelete
  14. aku tak cakap, aku taip la. eh, tapi...

    ReplyDelete
  15. NP: da tau dah pe'el si SM tu..saja nak acah kita kan...jaga ko SM...kalu dapat aku nak tengok ko makan roti banjir dua biji sekali harung...hahaha

    SM: apa tapi, tapi?

    ReplyDelete