Friday, 25 November 2011

Food harrasement...

Enoki mushroom..toke kedai 'perahu wap' suka letak cendawan murah ni dalam menu sebab ia cantik dan sedap. cepat masak, benam sekejap jer dalam air mendidih, dah masak...aku wajib beli cendawan comel ni sebab ia murah, paling senang nak humban dalam mangkuk maggi!

Brown bunashimeji..kalu nak masak krim mushroom soup, bunashimeiji perang ni molek sangatlah...satu, sebab rupa wajahnya yang bulat bergentel, dua, sebab batangnya yang putih dan tiga, sebab ia cendawan, letak je lah...tapi aku bantai mana-mana aku suka...dalam sup cair pun aku letak juga..

Since semua orang diet, NP...kekalkan say no to rice ya...kita tengok sapa boleh bertahan lama. Cik Cempaka pun masih berdiet lagi kan..err..sape2 yg cekeding..haha korang tahu siapa korang...x payah diet..tapi kalau nak praktik good food..pls do it...u r most welcome...o ya salad tu adalah kombinasi crisp lettuce, carrot, cherry honey tomatoes, romaine heart, walnut dengan dressing remia french herbs holland sauce, olive oil dan apple cedar vinegar..aku suka masam, jadi tuang apple cedar vinegar lebih2 sket aarr...tak pun boleh juga guna caesar dressing, thousand island atau balsamic vinaigrette dressing..aku guna Vamp dressing...hehe!

NP, nampak tak u ada kat dalam sup cendawan ni..eh i mean pasta..bukan u la kan..hihi...kalau u dekat buleh kita makan2 sambil atur srategik nak pau SM pasal tiket Search tu kan...oh ya sup ini kelihatan poyo kerana bahannya sudah dimoderate, hanya guna sedikit seasoning saja, setengah sudu teh, olive oil untuk menumis dan guna teknik fast cook supaya cendawan tidak lebam..yang warna oren tu adalah capsicum. capsicum is the best among three colours because its contains zinc and some more mineral rather than a green and red capsicum..
Ada banyak blog yg aku spy
blog yg tepek pasal makan lagi lah..
kadang2 x tahan sungguh tengok resipi yg dia orang tepek
rasa dan2 tu juga aku nak try buat
kalau nak masak tu, resipi yg aku print tebeng kat depan
SM ko dah buat aku tak lena malam
sebab ingat sup cendawan Sibu tu
jauh gila kalu aku nak pergi makan sana..ceitt
satu lagi makanan yg selalu buat aku tangkap leleh
adalah food budak kecik si Maryam tu
maknya rajin betul godek makanan untuk dia'
aku tak boleh tahan sebab western food tu
classs...kecik2 dah makan western food
bagus Maryam, jangan makan nasi
u better practice moderate food..
hmm ada banyak lagi blog yg suka tepek resipi
yg selalu buat aku hilang sabar!

17 comments:

  1. Dlm byk2, salad akak tu menggoda perasaan sy. Sy suka cold salad yg crunchy mcm yg akak bt tu. Salad dressing yg masam juga kegemaran sy! Klu ada crouton pun best kak!

    Yummeh!

    Sy pnh tgk Rachael Ray msk pasta. Bes sos dia adalah kepelbagaian cendawan, krim dan cheese (lupa cheese ape yg die letak). Ouh, bestnya kak! Teringin nak bt mcm tu tp tak sempat2.

    ReplyDelete
  2. MF boleh beli salad pack kat shopping then beli dressing..akak beli bahan2, buat sendiri kat rumah, boleh makan banyak kali...berulang2.

    ReplyDelete
  3. aku rasa kalau kau ikut aku pekena sup cendawan paling sedap alam semesta kat sibu hari tu, mesti kau boleh perincikan semua jenis cendawan yang ada dalam mangkuk sampai ke akar atau busut mana dia tumbuh. apa-apa pun, aku jarang makan salad sebab aku cuma sekeping papan...

    ReplyDelete
  4. Tak payah bawak aku pigi sibu, sila bawak aku dan NP pigi JB dulu eh...nanti aku perincikan kacang pool larkin, satay wak rado, bariani gam batu pahat, soto ayam haji dollah kat parit sulong etc...
    kau sekeping papan? bagus untuk dibuat papan luncur kan...mwahahaha!

    ReplyDelete
  5. sudaaahhhh..... konsert search pun belum tentu lagi aku sudi belanja, inikan pulak tambang dan makan ke bandaraya selatan tu.

    ya, bagus jadi papan luncur ni. kerisauan aku kurang daripada orang lain iaitu pemilihan makanan. aku mempunyai diet yang super mudah iaitu `makan-apa-apa-aje-yang-halal-dan-mampu'. naaahahahaa...!

    ReplyDelete
  6. ahaha..makan apa-apa aje yang mudah dan halal..sama le kita...aku punya konsep pun macam tu la beb! yang pelik2 tu sumer adalah tajaan la beb! barang wajib ada rumah aku adalah maggi! ko ada???

    ReplyDelete
  7. busy
    tak sempat baca dgn penuh khusyuk dan tawaduk
    nanti komen

    ReplyDelete
  8. x pe...no worries...the most impt is concentrate buat assignment...

    ReplyDelete
  9. kat rumah aku ikan sepat pekasam, kau ada?

    ala, NP bukannya khusyu' tu. sebab tu la dia jengok kita. naaahahahaa...!

    ReplyDelete
  10. Sepat pekasam x de tapi sepat kering ada..tu stock yg sentiasa ada...lauk le ye amat aku. Nanti kalu nak makan aku modified tambah bawang, cili etc terus meletup sepat kering tu...

    NP saja nak melawat kawasan tu..

    ReplyDelete
  11. *lauk penyelamat..typo error wei!

    ReplyDelete
  12. wahhh i suka mushroom...
    mushroom enoki tu selalu i beli, kadang2 buat sayur campur, kadang2 taruk dalam maggi..

    salad tu kadang2 i beli je kat giant, siap packed..mcm2 ada, tomato ceries, dsbnya

    beli thousand island, tuang..makan..yummmy

    dah seminggu dah say no to nasi..

    ReplyDelete
  13. NP, yessza. I pun dah seminggu, berjaya jugalah nampaknya...salad tu senang je kan, beli yg dah siap pack then pilih je mana2 dressing...kita tengokmhasilnya cemane...

    ReplyDelete
  14. tak habis-habis typo error. sabar, bawa bertenang...

    ReplyDelete
  15. laptop aku dah kojol, so aku guna iPad..tu yg banyak typo error...bukan salah aku, ipad tu yang buat pangai bughuk!

    ReplyDelete