Tuesday, 1 November 2011

Drug addict!!!

Dulu aku tak faham, betapa besar kuasa ubat
boleh ke orang sakit mental dikontrol dengan
hanya sebiji pil penenang setiap hari?
Sentiasa juga aku mempersoalkan bagaimana
sebiji pil sebesar kepala mancis
boleh mengawal seorang manusia perkasa
menjadi tenang dan berhemah
walhal kalau terlupa mengambilnya
dia akan jadi manusia ganas seganasnya
dulu aku tak faham
kenapa arwah abah elak mengambil ubat
sepanjang hayatnya 65 tahun
aku rasa boleh kira berapa biji ubat berjaya
menerobos manusk ke badan dia
sebab dia akan cari jalan
supaya tidak menelan ubat itu
utk kontrol darah,
dia minum air rebusan tunjuk langit
dia minum air batang patawali yg pahit gila babas itu
aku sentiasa berfikir kuasa sebutir ubat itu..
yang sebenarnya sangat kuat mempengaruhi
kadar kesejahteraan hidup kita
Dr R kata..nowadays
the most important things in life is..
faith and health
ya betul Dr..betul sangat
makanya dari Ameryl dan Hyzaar..
aku kenal pula Amlodipine, Lovastatin dan Glucophage
empat daripadanya bersaiz sebutir beras
kecuali glucophage, sebesar duit 5 sen
dan tengah hari tadi selepas lunch
aku bantai (dengan izin doktor)
Ameryl, Hyzaar, Amlodipine dan Glucophage
selepas empat jam ingatkan kuasa ubat tu dah mula absorb
rupa-rupanya masih pekat dalam darah aku
cehhh..tetiba kena hypo..
mampuihlah macam ni...
nak berdiri tegak pun x boleh
peluh sejuk berjejer...
nasib baik aku masih duduk depan pc..
kalau bawak keta gaya ketagih dadah gitu
mata pun berpinar
otak nenong-nenong
pengsan!!!

Sapa drug addict ni? Sapa? Sapa?
Aku? Oh ya...memang aku...
bukan aku terlebih steroid
tapi bila tukar pil baru
kondisi lari barang sejam dua
arghhh..suffocate!!!
Kecoh la korang..tak suka!

5 comments:

  1. sy juga akan elak dr makan ubat kalau sakit sikit2..x suka obat

    ReplyDelete
  2. Yeke kak?

    Sy klu boleh tak nak jdk heavy consumer. Tapi, klu dah berpenyakit...apa daya kita kak?

    ReplyDelete
  3. HI, saya pun x suka makan ubat, kalau boleh memang nak avoid, panadol atau paracetamol lagi saya karang sangat ambil...

    MF, akak ambil pun sebab doctor dah marah dan siap bagi reason kenapa kena ambil, yg geram tu, ubat tu jadikan akak lagi cepat lapar tahap starving...katanya memang akan rasa begitu pada tahap permulaan...huh! Tapi katanya kalau makan ikut jadual, insyaallah boleh cure.

    ReplyDelete
  4. diaorang bukan kecoh tapi koncern laaa....

    ReplyDelete
  5. NP:...kalau cakap beralas...concern la...tapi kalau cakap belakang2...kecoh arr lu beb! hik!

    ReplyDelete