Tuesday, 25 October 2011

kehilangan...

Hari ini bekerja
tapi aku masuk lambat ke opis
sebab ada fisio sesi di HUKM
semalam pun balik dah lambat ke rumah
jadual hidup upside down
tak tentu hala
kena susun semula
jadinya, kadang2 banyak benda lupa
kali terakhir aku memakainya
ialah waktu sebelum maghrib
di pejabat
ketika hendak solat
aku buka dan letakkan ia
di sesuatu tempat
tapi di mana
di atas meja
depan pc
di tandas
di mana ya
itu saja yang aku ingat
selepas itu aku tidak ingat apa-apa lagi
balik rumah
baring
nenong-nenong
melayang-layang
berfoya-foya dengan adele
dating dengan julio iglesias
berkhalwat dengan DIA
dan tidur dengan garfield pemalas
sambil diperhatikan oleh dracula
dari luar tingkap
dan pagi ini
ketika aku mencari-carinya
untuk dipakai di tangan
kerana ia itu adalah
aksesori satu yang tiada dua
ia tiada di tempat biasa
aku rasa langit bagai menghempap bahu
oh Tuhan
kenapa aku lalai
kenapa aku jadi begitu pelupa
adakah aku khilaf dalam hidup
adakah aku terlalu alpa dengan nikmatMu
aku mohon
beri aku peluang
beri aku peluang
dan beri aku peluang
aku tidak akan meminta dengan insan'
kerana mereka juga insan
seperti aku
aku hanya akan meminta dariMu
oh Tuhan..kenapa aku begitu lalai
itu adalah jam tanganku yang terakhir
yang menyimpan segenap titik peluhku
selama bertahun...
ia sudah tiada di hadapan mata
hari ini adalah hari sedih aku
aku mohon...masih ada belas Tuhan
mengembalikan jam tangan itu...
sedih...
sedih
sedih

12 comments:

  1. Kak, jgn sedih2 kak. Tak pe kak. Akak kumpul duit blk pas nie kak.

    Akak beli sendiri kan jam tu? Ke pemberian org?

    Huhuhuhu!

    ReplyDelete
  2. nasib baik aku pakai jam murah, tak ralat kalau hilang. tapi tetap jaga jugak.

    ReplyDelete
  3. MF: akak dah janji dengan diri sendiri, itulah jam terakhir yang akak beli semasa dengan dia..jam yang macam Fara nak belikan untuk Aydin....hhwwwaaa....

    SM: mahal atau murah..ia tetap sebuah kenangan yang ada nilai pada aku, tak kira apa barang..hatta sekeping kad daripada kertas berharga singgit sekalipun.

    ReplyDelete
  4. Jam TH ke? Huhuhuhuhu....sbr kak. Tak pe, mst ada dkt2 umah je kot. Jgn ditangiskan benda sementara tu kak. Janji, kenangan tu akak simpan bek2 dlm hati k?

    ReplyDelete
  5. ejaan! seringgit la... atau satu ringgit, atau RM1.

    ReplyDelete
  6. MF: ya..TH...tu la pasal..akak harap ada berita baik, maybe ada hamba Allah yang terjumpa kalau akak tertinggal dalam tandas...bukan setakat jeans jer yang season, ingatan pun dah mula season..musti Allah mahu menyatakan sesuatu..supaya akak menoleh balik apa yang akak terlupa nak buat sampai DIA bagi peringatan ini...

    SM: baiklah...RM1.

    ReplyDelete
  7. it happens to me sometimes... bukak something lepas tu letak entah dimana pastu tercari2....
    harap orang yang jumpa tu pulangkan semula jangan jadi mcm my fren, buat lawak bodoh simpan jam i sehari dan after i dah beli jam baru, baru bagi kat i konon2nya mcm surprise.. surprise hotak dia... eh lari topik laa pulak...

    ReplyDelete
  8. NP:..ya..i pun dok doa ni supaya ada hamba Allah yang baik hati tolong simpan andai kata i tertinggal jam tu kat wash room masa ambil air sembahyang...
    eh dahsyatnya kawan u buat lawak tu...x funny langsung...kalau i dah hangen dah..

    ReplyDelete
  9. Eh? Kenapa buat fisio kat HUKM tu? Sakit apa?

    Uncle pon selalu (dulu) pegi fisio kat sana... sekarang selalu skip appoinment sebab malas! haha!

    Berani tak ambik gambar kar fisio tu dengan tengkorak ni macam ni...?

    http://www.blogbeginsatforty.com/2011/03/march-28-2011.html

    (nak jawab soalan kamu kat sini.... bukan dah tak jawab komen, tapi kesibukan kerja yang luar biasa sekarang i terbawa-bawa sampai rumah.... walhal hati meronta-ronta nak jawab.... huhuhu... maaf maaf maaf!)

    ReplyDelete
  10. Saya p buat fisio sebab nerve problem la uncle..
    Errrk..sorry tak sangka gertakan kecil-kecilan saya membuatkan uncle menjawabnya dengan serious..ampun eh...
    Huhu kalau saya beranu juga cukup...saya ambil itu gambar tengkorak arr uncle...

    ReplyDelete
  11. @LW
    kawan i tu bukan dasat tapi bodoh mangkuk tingkat...
    dia ingat jam kita tu rega 50 hengget gamaknya..

    ReplyDelete
  12. haa..kan...bagi dia reward 'mangkuk tingkat' tu..boleh buat main benda macam tu..tak dak akai!

    ReplyDelete