Tuesday, 4 October 2011

Gie

Finally, after few months searching and surfing where to buy this cd: a story of Indonesian who died on top of Gunung Semeru while struggle for freedom in his chaos country...i got this cd from someone. Thanks to the 'someone' for his kindness...really appreciate that, till the end.
Mungkin banyak lagi cd lain yang bagus2 tapi entry blogger SM (hahaha...buddy i credit ur name) beberapa bulan lalu cukup mengujakan untuk aku cari cd mengenai Soe Hock Gie..barangkali Gie lebih terdahulu kemunculannya berbanding Chairil Anwar, si penyair malang namun meninggalkan kesan hingga kini. Dan aku mahu tonton cerita ini bukan sebab pelakonnya adalah Nicholas Saputra, tapi oleh kerana jati diri Gie itu yang sebetulnya sangat mengujakan...

Sedikit petikan dari sampul kulit Gie: Lebih baik diasingkan daripada menyerah pada kemunafikan..'Ok, tak mau cakap banyak, let me watch Gie first and do a review...(SM..ko jangan jelesz, aku dah dapat dulu CD ini, nanti aku review ko makan tapai sama air tebu sajalah...mwahahah -gelak jahat)

Nota: Terima kasih kepada Sdr RZ, akan saya kembalikan cd ini selepas usai urusan menontonnya. Dan saya akan sentiasa mengenang catatan ringkas allahyarham adinda Sdr di dalam buku kecil saya itu. Semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah SWT selamanya. Dan untuk Sdr, selamat berangkat ke China, semoga apa yang dibisikkan malam tadi akan jadi kenyataan...saya doakan!

13 comments:

  1. Tonton dulu kak, baru ceritakan kemudian. Susah sy nak puja hero luar dari negara sendiri nie tp mungkin sifat revolusioner die tu boleh bt saya ternganga.

    ReplyDelete
  2. Yerp..tu yg SM jeles tahap gaban...sebab akak dapat cari cd ni dulu dan dah gebang2 kat dia...okeh..kita tonton dulu...

    ReplyDelete
  3. nicholas saputra...mmmm handsome..
    adakah gie sehandsome beliau?
    eh apsal kalau amik watak hero kena handsome2 arrr??? tak adil kan sedangkan watak hero tak semestinya handsome...very the stereotyping kan...

    ReplyDelete
  4. LW: (emoticon jeles tahap tertinggi)
    NP: sebab diorang pikir kalau ambik muka jenis pecah takut tak laku kot. tapi denzel washington tu hensem sangat ke? (denzel idola aku)

    ReplyDelete
  5. NP: Gie handsome dalam konteks tersendiri..nichol ni pun handsome juga, tapi bagi i ada lagi orang yang lebih handsome dari mereka ini...hahaha!

    SM: denzel handsome ooo...(pun idola aku juga)

    ReplyDelete
  6. LW(NP): aku tau siapa dia tu. haaa...

    ReplyDelete
  7. SM: hahaha kau cakap pasal sapa ni? denzel handsome...nicholas handsome...tu je kan...kau jangan buat jantung aku mengepam lebih daripada had...

    ReplyDelete
  8. LW: "tapi bagi i ada lagi orang yang lebih handsome dari mereka ini...hahaha!" ...aku paham dan aku rasa aku tau siapa dia. hahaha...

    ReplyDelete
  9. Hello! Jacob Black la handsome!

    Okeh, umur saya 19 okeh! Biar sebaya dgn dia (Jacob Black)

    Tiba-tiba....

    ReplyDelete
  10. SM: ko kan...aku jentik karang...mwahahaha! oitt...kau siap!!!

    MF: boleh je jacob black tu...nanti i seru nama dia biar muncul depan rumah u...nak tak?

    ReplyDelete
  11. ohye, selain Catatan Seorang Demonstran tu, ada satu lagi naskhah tulisan seorang penulis Australia pasal dia. aku terlupa nama dia.

    ReplyDelete
  12. Brader tu kata dia akan carikan untuk aku...so aku nak lengkapkan koleksi pasal Gie.

    ReplyDelete
  13. beb, mana dia? dah berbulan aku tunggu ni. kata nak bagi aku pinjam. ceh! tiap kali kau kata nak bagi barang, ni la antara barang yang aku tunggu-tunggu.

    ReplyDelete