Monday, 3 October 2011

Enzim Sampah Dapur...

Yang dalam plastik itu adalah kacang panjang yang dah berusia sebulan...dah buruk dan busuk tapi jangan sangka barang buruk dan busuk ini tiada gunanya...yang depan itu adalah batang dan akar spinach...

Nampak ngeri bahan yang di bahagian bawah bekas ini...macam lintah hidup..hahaha..bukan..it is long bean yang buruk tadi...atas tu batang spinach..

Jeruk sayur busuk...dahsyat gila bau..

Dan yang ini adalah sisa kacang buncis...jangan buang..ada manfaatnya...
Sebelum ni kalau potong sayur atau kupas buah, aku buang terus segala bahan yg tak berguna, tapi lepas sembang dengan seseorang yg concern pasal 'nature and earth', aku berasa wajar mengamalkan recycle dan akan terus terbabit dengan 'love our nature'. Selama ini kita banyak melakukan kerosakan dan menyeksa bumi yang dicipta Tuhan. Elok2 je DIA buat, ganas2 je kita rosakkan dengan segala bagai kerosakan..ozon pun dah semakin tipis...kalau boleh lihat usia bumi...musti ngeri...

Jadi apa kaitannya antara bumi dan sayur buruk ini? Sekali imbas langsung x ada kaitan tapi lepas baca ini musti u all pun akan teruja untuk mencuba..kerana bahan yang nampak 'yuckkk...' dalam balang itu berupaya menyelamatkan bumi kita..walaupun sumbangan aku tersangatlah kecil kepada bumi, sekurang-kurangnya (mulai sekarang) aku sudah keluar dari kumpulan perosak bumi dan aku dah masuk dalam kelompok 'care nature' walaupun tak ada sebarang hadiah atau reward..

Tahu tak, sisa buangan dalam balang itu bersifat mesra alam (x adil lah kalau nak compare bab bau ni..dah namanya pun bahan buangan....so agak-agaklah baunya macam mana...) kerana ia ia tidak akan sama sekali menipiskan lapisan ozon, ia tidak bersifat merosakkan kerana sudah terbukti..(later..ill put a detail abt this ENZIM SAMPAH DAPUR)

Kenapa aku kumpul sampah? Kerana sampah ini bukan sampah, tapi bahan untuk diekstrak menjadi enzim, yang mana enzim itu boleh digunakan untuk menghalau semut di dapur atau mana-mana bahagian rumah, enzim ini akan menjadikan singki anda bersih dan ada banyak kebaikan lagi,.akan diberitahu kemudian..

Ada sukatan khusus untuk buat enzim ini tapi aku belum terima info detail dan oleh sebab semalam ada rajin sikit masuk dapur, jadi sisa masakan disimpan terus untuk dijadikan enzim.

Caranya, kumpul sisa buangan daripada sayur atau buah (yang senang reput). Masukkan dalam balang, bancuh gula perang dan tuang ke dalam balang tadi. Peram sehingga semua reput, ia akan mengeluarkan enzim yang ntah macam mana rupa, aku pun baru buat. Enzim akan naik ke atas dan kita boleh gunakan untuk banyak perkara...(i promise..will attach the detail later).

Ok, marilah jadi umat manusia yang menghargai alam...sekian.

19 comments:

  1. Entri kegemaran sy. Harus cuba!

    Kak, sy suka tin planta kat gambar atas tu.

    ReplyDelete
  2. Ok yg ini memang nak suruh MF buat, jangan membazir sayur2 yg x mahu tu kan...lagi pun x yah kuar belanja, cuma kena beli gula perang tu je..tin planta tu tabung tau...tabung duit!

    ReplyDelete
  3. ok..nanti cerita ok~

    rumah ni mmg byk bhn buangan dapur

    ReplyDelete
  4. Ok..nanti I Bagi sukatan yg betul utk buat enzim sampah dapur ni...

    ReplyDelete
  5. lepas tu jadi apa?

    kalau kat kampung, kalau menda yang mereput i tuang kat pangkal pokok pisang jer...jadi baja manakala bahan yang tak mereput, kasi buang dalam tong sampah..tu kat kampung laaa

    kalau kat bandar nih, apatah lagi rumah i adalah apartment, semua kasi buang jerrrr sampah2 itu....

    ReplyDelete
  6. sebab tu le kat kg tanam apa pun, menjadi le kan..sebab baja asli. kat sini pun u boleh buat...buat dalam skala kecil...

    ReplyDelete
  7. bukan main kretip lagi....tapi bagus kepada yg tidak tahu menahu...:)

    ReplyDelete
  8. Kreatif x kreatif, boleh la daddy...saja2 berangan jadi saintis tapi hasilnya memang meletopss.

    ReplyDelete
  9. salam LW,
    semlm dah komeng..tp ilang.. cisss...

    ReplyDelete
  10. Salam Blu, hilang eh? Dah balik rumah ke? Apa citer hotel..ada cik han usik-usik ke? Mwahaha...

    ReplyDelete
  11. nice info jugak ni...
    sll buang nasi yg dh basi sbb terlupe nk panaskan..
    if letak kt rumpun halia, kunyit n daun pandan agaknyer besar dgn baik kan? if letak kt pokok2 bunga jd baja kompos ok ke LW?

    ReplyDelete
  12. ok gak tu...bahan2 organik memang bagus buat baja kompos..kalau siang ikan, air darah ikan dan air basuh beras bagus untuk bunga mawar...nanti bunga jadi lebat dan gemuk...hihi macam manusia juga kan..

    ReplyDelete
  13. air basuh beras tu ade my aunty ajar aritu.. terkocoh2 bawak bekas air tu nk gi siram dekat bunga ros hehe..tq for d info

    ReplyDelete
  14. MZ, air basuhan beras yg pertama tu..yg berkeladak putih tu...nanti bunga jadi gebusss...hihi

    ReplyDelete
  15. LW, dah balik last friday..sib baik takde cik han kita dtg bertegur sapa.. tp dinding bilik tu mcm tak sound proof..mcm2 lerr pulak bunyi yg i dengar...hahahah..itu sunway hotel tu.. klu hotel yg bawah dari tu gamaknya ada yang runtuh dinding..muahahahah

    - blu4sky

    ReplyDelete
  16. Blu, laaa kat sunway je ke..oowh kalau i tahu u dok situ i usha buat macam2 sound..hihi

    ReplyDelete
  17. nak belajau la ngan akak..nk jadik manusia yg mesra alam lak...

    ReplyDelete
  18. nanti akan jadi sabun cuci pinggan...senang giler nak sental minyak. trust me.

    coz officemate selalu buat dan letak di pantri office.

    ReplyDelete
  19. AIM, yerp betul..lupa nak letak info ni sama...

    Honey, meh la rumah...nanti byk lagi cara nak recycle..

    ReplyDelete