Saturday, 24 September 2011

siri seram: sydney

sambil tunggu bas datang, aku, wee chee dan yin fong sembang bagai nak rak..
geraldine, jean and etc masing2 buat hal sendiri..
pelabuhan sydney seperti malam sebelumnya...sejuk, kabus dan berasap...
sambil tengok kabus, sambil dengar cerita wee chee..aku terbayang jack the ripper..
sambil kopak kulit kacang, wee chee buka cerita..

u all punya bilik ok?
ok..ok..y? aku tanya
sure ok? katanya sambil buat muka sengeh
yerp...balas yin fong
ok la..
u tau tak...(katanya dengan muka selamba..matanya makin sepet,
sengaja nak menakutkan kami)
yes..whats up? yin fong tanya
kalau kita masuk room atau house tempat orang..
nape..? aku tanya
make sure kasut jangan letak sepasang sama sama tau
i see..any superstitious?
ya lor..just do it ok..
u did? aku tanya lagi
yes, i did...kata wee chee
aku pandang muka yin fong
yin fong pandang muka aku..

balik ke bilik..aku just bukak dan campak kasut
memang aku pasti sebelah ke hujung lemari
dan sebelah lagi ke bucu katil
zzz....

pagi2 esok aku dah siap kemas nak turun breakfast..
sambil dial nombor yin fong...
aku buka pintu dan sarung kedua-dua belah kasut
yang terletak cantik di tepi pintu...
gedegang! pintu bilik ditutup dan aku melangkah nyaman...
beberapa langkah...aku pandang kasut anak anjing itu..
YA ALLAH!!!

penyudahnya..malam itu dan sehingga balik KL,
aku tidur sekatil dengan Yin Fong...

2 comments:

  1. sebenarnya bukan setakat kasut, tapi beberapa benda lain jugak. macam glove, contact lense, stokin atau ear ring tak boleh diletak/disimpan berpasangan. itu petua untuk mengelakkan...

    baik kau tidur daripada baca ayat aku seterusnya.

    ReplyDelete