Saturday, 10 September 2011

prashamsiah...

Tetiba aku rasa nak buat entry Shamsiah Fakeh...kalau buat karang ada pulak kata aku pro komunis..macam depa kata Mat Sabu...tapi aku bukan politikus..jauh dari politipus..aku blogger pinggiran dan kecil-kecilan jer..tapi kalau aku buat entry ni..sapa-sapa nak search shamshiah fakeh..kalau browse kat encik google..musti blog aku pun timbul sama..teringat2 pula kat allahyarham shamsiah ni..apa khabar auntie siti, anak buah shamsiah ni yg dah lama aku x jumpa..

33 comments:

  1. teringat quote allahyarham yang kawan aku sebut masa sembang petang khamis lepas (sebab aku balik lambat) pasal jalan perjuangannya... peluru-peluru bangsaku seringkali menghampiri tubuhku, namun tak sekali pun aku menghalakan peluruku kepada mereka (lebih kurang macam tu kot).

    ReplyDelete
  2. yerp..rasa-rasanya macam tu lah...aku dah baca biografi dia dua kali..isnin ni aku akan paste entry pasal dia..

    ReplyDelete
  3. kita semua punyai matlamat yang sama, kebebasan. cuma sebahagian kita meilih jalan yang berbeza. tapi malangnya sebahagiannya pula enggan menerima.

    ReplyDelete
  4. yerp..macam shamsiah dan yg lain..semua berjuang untuk matlamat memerdekakan diri dan negara tapi ada kalanya mereka tersasar..namun aku masih lagi terfikir, kalau dia tidak berjuang di bawah nama PKM, siapa dia hari ini...

    ReplyDelete
  5. ada dua kemungkinan:
    1) dia wirawati negara dalam arena perdana. akan ada sebatang jalan yang mengabadikan namanya.
    2) bukan siapa-siapa, tidak tercatat langsung dalam buku teks sekolah.
    (psst, aku juga bukan politikus tapi sedikit sebanya menyokong perjuangannya)

    ReplyDelete
  6. Pssttt...aku harap aku juga boleh melakukan Hal yg sama, kalau kau baca biografi dia...tentu kau Akan setuju dengan aku...

    ReplyDelete
  7. Aku kena cek kat mana aku simpan..dulu masa pindah banyak barang aku terbahagi dua..

    ReplyDelete
  8. ah, sudah... jangan2 benda ni pun kau belah dua jugak!

    ReplyDelete
  9. Mwahaha...xlah...tapi buku aku byk yg tinggal di rumah sana..aku kini sedang membina semula gedung ilmu aku di Windsor...supaya siapa2 yg datang ke rumah aku, mereka x rasa spt masuk ke kediaman vamp sebaliknya mereka termasuk ke perpustakaan awam yg Akan diserve dgn teh atau kopi Dan sepiring kuih kala larut dalam pembacaan..insyaallah!

    ReplyDelete
  10. esok pagi, bila balik rumah dah jdi kurus... (5 pain darah dalam badan dah hilang)

    ReplyDelete
  11. Hahahaha tau tak pe! Ala boleh ganti dengan sirap ros..kan ke warna merah gak..

    ReplyDelete
  12. Seram ek...? Hahaha...isk hausnya tekAk aku...

    ReplyDelete
  13. tengah ronda-ronda cari ilham..camne nak tulis cerpen mengenai kemerdekaan (menjadi salah satu mangsa yang dipaksa untuk participate acara kat opis semperna hari kebangsaan..menci)..kepala ni dah naik confuse dengan fakta yang ada sekarang ni..
    LW..tolong bagi ilham... :p

    ReplyDelete
  14. Blu: senang jek...wujudkan watak jepun yg baik..jatuh cinta kat melayu..walaupun dalam perang, cinta tak mengenal bangsa, agama dan darjat...buat kasi tangkap leleh lagi...jepun tu tolong melayu..musti meletopss...(psstt macam cerpen i beberapa tahun lalu...hehe)

    ReplyDelete
  15. blu & LW: tu macam filem embun je (diorang cilok manuskrip kau ke?). aku nak `sumbang,kan idea boleh? apa kata kita twist sikit normaliti dalam cereka perang bagi lebih dramatik. watak seorang lelaki jepun lembut yang bercita2 menjadi geisha, tapi terpaksa berkhidmat dalam WWII dan dihantar ke malaya. di sini dia belajar bagaimana menjadi seorang lelaki sejati. tapi naluri songsangnya telah membuatkannya tertarik dengan seorang penggiat politik kecil-kecilan (lelaki) dan pada masa yang sama dicintai oleh seorang penari kabaret.

    ReplyDelete
  16. SM, kagum! Aku kagum dengan idea kau..ok Blu..let's make it real..kita tengok garapan dari dua tangan yang mana ilhamnya adalah Dari SM, siyes beb aku nak but cerpenlah...izin ya.

    ReplyDelete
  17. ha, kau tolong la tambah sikit lagi. pada aku cerita ni tak payah nak tekankan sangat part tembak2 tu.

    ReplyDelete
  18. Ok..kita expose part naluri kemanusiaan tu kan..I can imejin how interesting it is..isk x sabar pulak aku nak berkreatif, dah lah keje bertimbun..ni pun aku belum sampai opis lagi...

    ReplyDelete
  19. haa apa kata korang dua tolong tulis..i copy je..muahahahaha...i bab karang mengarang ni sangatlah fail.. darah seni my dad tak turut kat i :p

    pssttt: one of the reason i suka singgah sini sbb i suka baca tulisan you... :-)

    ReplyDelete
  20. NP: aku pun sama je. kalau karangan standard budak spm tu memang senyum je la, celah ketiak. nak lebih2 mintak maaf la. serahkan pada yang pakar.

    ReplyDelete
  21. Blu: ur dad orang seni ke? siapakah dia? lawyer? majisteret...hihi

    SM: aku nak baca cerpen karangan kau...cerpen yang celah ketiak tu..cemane ghopenye kome!!

    ReplyDelete
  22. itu karangan masa spm dulu la. jauh bumi lagi nak sampai melangit ke tahap cerpen kau tu.

    ReplyDelete
  23. LW, my dad idok lerr orang seni..hanya orang biasa biasa je tapi berjiwa seni..cerpen, puisi, sajak, dunia teater tu makanan dia masa zaman muda-muda dulu...tapi sayang anak dia sorang ni masa sekolah rendah je rasa bakat mengarang tu ada..tapi lepas tu bakat entah ilang ke mana.. :-)

    ReplyDelete
  24. SM & Blu, nak baca cerpen datanglah ke perpustakaan awam di Windsor...sambil baca cerpen boleh menjamu selera dengan pudding tapai, air tabu, tat cendawan, pretzel bla! Bla!...a hahaha SM kau musti teruja...

    ReplyDelete
  25. tak teruja sebab adele diketepikan dari senarai...

    ReplyDelete
  26. omg!..of coz la dia ada sama beb, sore dia setiap hari tak henti2 dalam radio cabuk aku tu tapi masih boleh memusingkan CD Adele yg dah semakin banyak calarnya...namun masih mantap!

    ReplyDelete
  27. tau pun kau takut. aku kalau takde adele, jangan harap aku nak pandang. hahaha!

    ReplyDelete
  28. LW, kat perpustakaan awam boleh makan ke..kang nanti pustakawan suruh keluar..dah kena usung pinggan keluar macam orang yang kena tangkap sbb makan di siang hari dalam bulan puasa :p

    ReplyDelete
  29. Blu, ini perpustakaan adalah khutub khanah marhaen..boleh makan dan minum janji ilmu yg dapat adalah bermanfaat..tiada peraturan..kira macam santapan minda dan santapan perut juga sekali gus...hihi

    ReplyDelete
  30. ha macamana, kau dah start draft ke cerpen ni?

    ReplyDelete
  31. Dah..aku sedang fikir nama watak dan perwatakannya..supaya memberi impak kepada pembaca...

    ReplyDelete