Saturday, 24 September 2011

He is an..

Setiap hari dia akan text aku..
ucap good morning..
setiap hari juga..dia akan text aku dgn ayat:
"...hw r u..?"
dan aku sengeh sebab tahu sudah dia akan text begitu
bila tengah hari, lunch time, dia akan text juga:
"...had ur lunch?'
aku lazimya akan reply:
"..not yet...im not hungry..later.."
dan dia akan reply lagi:
"...always...sentiasa ada alasan..."
"..im not hungry.."
"..grab some food Vee..or else ull be sick!"
Bila aku balik kerja selepas jam 9
"..hey where r u?"
"..bck. @home..and u?"
"..same here..ready to sleep..."
"..had ur dinner?"
"..done!"
"..great.."
dan segala bagai sms lagi akan muncul
kini dia sedang sibuk push aku supaya buat appt dgn doc pasal CTS
kadang2 jam 3 am sms ingatkan aku supaya kunci pintu dgn betul
dan kalau pagi di bulan puasa, sms lagi, ingatkan aku mengenai sahur..
cakaplah apa saja, dia sentiasa ada solution
solution yang menyenangkan kepala otak..
cakap pasal agama, dia sentiasa ada jawapan...
dan aku sebenarnya tidak tahu..
bahawa dia adalah atheis...
jadi apakah yang boleh aku lakukan
supaya dia mempunyai sedikit kepercayaan kepada Tuhan???

17 comments:

  1. pada aku, atheis macam dia adalah golongan berfikir yang sentiasa mencari tuhan, dan ada sesetengahnya yang percaya tentang kewujudan tuhan tapi masih enggan meletakkan kepercayaan mereka dengan kemampuan tuhan.

    ReplyDelete
  2. aku x pasti dengan kawan aku ni....dia bijak bercakap, tahu aku berpuasa, buka puasa, solat dan segala bagai...cuma aku tak tahu apa ada dalam fikirannya sehingga dia mengaku dia atheis..aku harap dan doa one day nanti dia menerima cahaya...

    ReplyDelete
  3. ...masih tercari-cari mungkin hingga enggan mengaku kepercayaannya.

    ReplyDelete
  4. ya..aku yakin dia mengakui akan keunggulan Islam tapi sebab berpaksi pada atheis, dia masih menunjukkan keyakinan kepada pegangan yg tiada sebarang rujukan itu..

    berbanding dengan cerita sedih seorang lagi rakan..(bukan Melau dan sangat ingin mendekati Islam)..dia terpaksa 'berlari' untuk mencari kekuatan, antara ibu yang dikasihi dan agama yang sangat ingin didekati..

    ReplyDelete
  5. ...belum ada kesudahan..aku berdoa supaya dia menjadi sebahagian daripada kita...

    ReplyDelete
  6. kalau macam tu, bukan sahaja dia yang memerlukan cahaya (yang dah ada) tapi famili dia juga (semestinya).

    ReplyDelete
  7. kisahnya...dia yang jaga mak dia...so dia tak sampai hati nak lukakan perasaan maknya walaupun dia sendiri dah terngin nak berhijrah...so bila nak sambut festive season dia orang, mereka ni ada upacara..dia escape upacara tu dengan sauk kasut sport, berlari sekitar KL hingga subuh...lepas azan subuh baru dia balik rumah...

    aku yang dengar cerita ni pun rasa terkejut...ada antara rakan panggil dia dengan nama Melayu...dan dia senyum je..

    ReplyDelete
  8. satu kisah yang kau boleh jadikan sebagai bahan coretan (cerpen mungkin) untuk kesedaran kita (dan aku).

    ReplyDelete
  9. ya..sudah aku garap sebahagiannya..insyaAllah..aku pun teruja apa penyudahnya nanti hidup brader ni...dia disukai ramai orang di opis..

    ReplyDelete
  10. atau pun kau boleh berikan penamat sendiri dalam cerita kau nanti...

    ReplyDelete
  11. aku follower kedua, boleh?

    ReplyDelete
  12. NP: handsome tu tidaklah tapi sedap mata memandang...muka dia cool habes...senyum tu of coz sentiasa! hahaha...dan dia ramai peminat u...so challenging....hik!

    ReplyDelete