Friday, 30 September 2011

First Blogger Master Chef...

Ini adalah bahan-bahan utama untuk menyediakan pai sayuran dan cendawan..aku nak masak untuk Blogger Master Chef punya contest!
OK...ini adalah bahan-bahan untuk menyediakan pai sayuran dan cendawan..
1 biji kapsikum kuning
2 batang daun sup
1 paket cendawan hitam
10 ketul chickenball
1 labu bawang besar
2 biji tomato
2 biji telur
3 sudu minyak zaitun untuk menumis
10 keping keju cheesedale
1 paket roti bijirin
(semua bahan kecuali telur dan keju diketepikan)

Ok, kalau mak aku ada dia mesti suka sebab aku akan masak dan bawa menu yang dah siap masak untuk dia. Kalau ada pertandingan masak, aku mesti masuk walaupun aku tahu aku x akan menang. Tak kisahlah, pertandingan masak ni tak menang pun hadiah penyertaan dah selonggok...sampai tak habis makan. Hmmm ni nak masuk pertandingan Blogger Master Chef. Nak masuk yg real maybe aku tak layak, so masuk untuk blogger  punya kategori je la...tapi aku yakin...yess yakin! Mesti boleh masak punya untuk Master Blogger Chef yang Pertama ini..
Bahan-bahan yang sudah ditumis...sambil nak tunggu masak.macam biasa, nak rasa masin lebih, tambah garam, nak rasa kari, tabur serbuk kari!
Aku pernah makan satu pie yg sangat sedap...long time ago. Macam biasa, nak tanya resipi tak tau nak rujuk pada siapa, so aku operate apa bahan dan apa lagi yang digunakan. Balik rumah aku buka kitab ajaib, buka lagi dan belek sana sini sambil telefon beberapa kenalan tukang masak..dengggg!!!!! Okeh, pai sayuran + cendawan adalah resipi sempoi dan sihat...maaf gambar tak teratur..
Ini adalah sayuran yang sudah masak, tunggu nak isi dalam shell saja..
Ok ini info yang aku copy dari rakan blogger mengenai pertandingan ini....nuffnang yang anjurkan...cayalah...lama dah aku x asah pisau kat dapur..ni adalah masa terbaikkk nak cek kuali aku available lagi ke tak nak masak2 ini..
Okeh dah siap, nak bakar je dalam dapur..
CONTESTyang nuffnang anjurkan '“Malaysia’s First Ever Blogger MasterChef
- MasterChef Malaysia launch date – 22nd October 2011
- Show title – MasterChef Malaysia
- Program Details: – MasterChef TX will be starting from 22nd October 2011, every Saturday – Wednesday, 9.00pm. Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
- Program channel – Astro Ria (Channel 104)
- Official Site URL –
http://www.astro.com.my/MasterChef/
- Facebook Page Link- http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
- Twitter Link– www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef is a worldwide phenomenon. A cooking reality show, that although doesn’t allow viewers to vote, has still broken viewership records in US and Australia. MasterChef is a success because not only is Food something we are all very passionate about but the show only allows amateur cooks to compete. Malaysians who love cooking but never had a chance to really showcase their skills and be appreciated, now get the opportunity! Get ready for the MasterChef phenomenon to take over Malaysia on 22nd October 2011!
Eh lupa, ini roti yang aku dah kemekkan dengan stimroll...gunting bulat supaya muat dengan tin pembakar. Roti ni kemudian dah masuk dalam tin, sila letak isi yang kita tumis tadi...lepas tu tomato dibancuh dengan telur, curah kat atas roti dan letak cheese...bakor!

Ini gambar kek cawan berlogo Master Chef, aku tak makan, jamu mata je..sayang nak makan...boleh?

Ok ini yang dah siap dibakar...caya tak kalau aku kata..makan satu mesti nak lagi..dan lagi dan lagi..

Ini roti yang belum dikemek dan digunting,..

Dah sia bakar...tengok je ya...kalau nak sila datang rumah..tak pun sila order...hik!

12 comments:

  1. wah!sedapnya ..belum makan pun dah terasa kat tekak.boleh cuba ni

    ReplyDelete
  2. HI: Senang je kan nak buatnya, kenyang pulak tu...

    ReplyDelete
  3. Wahhh! Ade contest Master Chef blogger eh? Tatau pun. Nmpk sdplah kak. Atas tu ada cheese kan? Yummeh! Good luck kak!

    ReplyDelete
  4. wahhhhh sedap dan berkhasiat....
    senang je kan nak buat...
    errr tumis tu pakai bawang besar and bawang putih la yer???
    tapi i bekenan pada alas pinggan gambar bas merah double decker tu... comelll...

    doakan agar memang..nanti kalau menang jangan lupa kami yer...

    ReplyDelete
  5. MF, ya ya..ada kawan bitau...akak masuk jer nak try...lagipun kaedahnya senang...

    NP: yeszaa..sangat sihat pai ni sebab bumbunya kita boleh isi sayur banyak2..bagus untuk diet..menang tak menang, one day nanti boleh gathering makan2 pai ni yek...

    ReplyDelete
  6. NP: tertinggal...itu kain alas pinggan bas merah tu ada orang bagi hadiah...belanja souvenir katanya...nak tau sapa belanja? Itu designer meletops satu malaya Rizman Ruzaini...hik!hik!

    ReplyDelete
  7. - x sangka lady windsor pandai jugak memasak...kehkehkeh...

    ReplyDelete
  8. Al, oui....ala main masak2...eh bukan..main2 masak...hihi..so far nuffnang x dak call, maksudnya I x terpilih le tu...:-(

    ReplyDelete
  9. Put, x payah order, mai datang makan kat rumah..let me know ya bila nak datang..

    ReplyDelete
  10. nak order bole x kak???hehe..

    nak buat mmg xdekla..ekekekke

    ReplyDelete
  11. Honey, boleh...let me know ya bila nak...

    ReplyDelete