Monday, 26 September 2011

baja kompos untuk MF

MommyFara, as i promise, ini contoh baja kompos yang kita buat last 2 weeks...sepatutnya diselang seli dengan tanah, tapi sebab rumah kita tak ada tanah, so kita lapis2 kan sisa makanan saja. kalau ada tanah, lagi cepat hancur dan berkesan..yang paling bawah adalah lapisan nasi, yg berminyak tu adalah kuah kari, yang hijau adalah kuih ketayap dan yg merah adalah cebisan red velvet. Semua ini adalah sisa makanan yang dihimpun, kita campur dengan tulang ayam , kulit buah-buahan dan serdak biskut raya..hihi...dinasihatkan kalau nak jadikan baja kelak, kena bancuh dengan tanah dulu...selamat mencuba ya...
Kesemua bahan campuran belum hancur sepenuhnya...dah ada naik fungus sikit2...kalau campur tanah, fungus x akan ada...

10 comments:

  1. berapa lama ambik masa sampai boleh guna? (saje menyibuk)

    ReplyDelete
  2. peram sampai reput lepas tu ko bancuh dgn tanah..sebenarnya kena peram dalam tanah, tapi rumah aku x dak kawasan tanah..ada pun kecil je, nak cangkul pun x lepas..tu yg aku buat dalam bekas plastik..

    ReplyDelete
  3. maksudnya tahun depan la baru boleh guna?

    ReplyDelete
  4. Lazimnya dua minggu hingga sebulan je...tengoklah apa brg ko peram.

    ReplyDelete
  5. selain daripada sisa makanan?

    ReplyDelete
  6. Daun2 keringat, sisa organic pun boleh...

    ReplyDelete
  7. - mesti baunye menyengat idung ni...

    ReplyDelete
  8. yerp..lagi menyengat lagi bagus...

    ReplyDelete
  9. Kak....ade chemical yg boleh avoid bau gas metana kan kak? Eii, sukanya tgk baja kompos tu.

    Mana kita nak dpt chemical tu kak? Sy lupa nama dia....

    ReplyDelete
  10. MF,sorry akak tak pasti apa nama gas tu. Kalau dah jumpa akak bitau...

    ReplyDelete