Saturday, 3 September 2011

anekdot...

1. Antara bau yang aku suka adalah bau tanah, bau hutan dan bau bayu..memang bayu tidak ada bau tapi aromanya memberi nafas kelegaan...kelegaan berpanjangan yang tidak ada dijual di farmasi, tidak ada dijual di shopping complex mahupun di gedung niaga besar..kelegaan itu ada di sana, ketika aku menjenguk perkuburan arwah abah pada jam 11 pagi, 1 shawal lalu...kelegaan itu ada bersama bau tanah dan semalu di perkuburan abah...selama-lamanya di situ..dan kelegaan aku yang satu lagi bersisa di perkuburan emak di bangi..meskipun kedua-duanya terpisah oleh wilayah dan belantara, kedua-duanya ada di dalam hati aku...sangat dekat dan akrab..kerana keduanya-duanya ada menyimpan rahsia hidup aku...kalau boleh dibelah jasad ini menjadi dua, seperti tun jana khatib membelah pohon kelapa dengan pandangan mata, aku ingin bahagikan kepada dua, sebelah di bangi, sebelah di PM, supaya ada di dua tempat serentak, membaca surah yang sama dan berasakan naluri yang sama...tapi aku hanyalah manusia!

2. Apabila sudah terbiasa dengan dunia berkhalwat..sunyi menjadi lebih akrab berbanding berada dalam keriuhan..kerana dalam riuh, sunyi lebih menguasai apatah lagi berada dalam sunyi, kesunyian akan sentiasa diraikan. Berada selama dua malam di tanah tinggi..aku tidak sedar ada bulan menemani sehingga jam 3 pagi, sehingga aku perlu beralah memberi laluan kepada makhluk lain menguasai suasana sebelum dinihari..dan makhluk itu juga memerlukan ruangnya sendiri..aku perlu beredar sebelum aku menjadi seperti mereka!

3. Kematian sentiasa dekat dengan kita walaupun kita sentiasa cuba menjauhkan diri darinya..sedetik pun tidak akan terlambat..

4. Jumpa Nik's Brothers..aku terbabas 'membunuh diri' kerana ada segala bagai menu...roti kerca, banana chocolate pie, apple crumble, vege pie, paitee, pasta penne and bacon..hehe NP..i tiba-tiba teringat u...hik!

5. Ketupat dakap yang aku cita-citakan tiada..namun usaha kakak perlu disanjung kerana dia berusaha menyediakan ketupat lain sebagai ganti..kakak, budimu ku kenang..tahun depan harap umur aku masih ada untuk bersama-sama di kampung...anyway cik besah terima kasih sebab jamu aku dengan tapai beras..yummylicious! SM, aku makan tapai..haha

5. Perkataan paling tepat untuk menghadapi Isnin ini adalah 'suck'!!! namun sedikit release kerana aku sudah kembali berkubu di Vamp Camp...

6. ..okeh...off to Ikea...

30 comments:

  1. walau jasad dikebumikan di tempat berasingan, bacaan dan sedekah alfatihah akan tetap sampai juga..kan...

    mati tetap datang, tiada penah lewat dan tiada penah cepat... setiap kali sambut birthday sebenarnya mendekatkan diri kita kepada kematian... i dun know why people say panjang umur setiap kali birthday....

    makan penne ingat i, senang kan??

    i got a friend named nik..nik abdullah nik idris aka NIKA...try cari dia tapi tak penah jumpa, u know him?

    sedih untuk kerja di isnin ini...

    masih lagi transit di rumah kakak...

    malas untuk kemana2 even ke ikea sekalipun... haissshhh

    ReplyDelete
  2. NP: dah fitrahkan...rasa nak ada di hadapan nisan kedua-duanya serentak walaupun dah tahu tak mungkin berlaku...
    as for me, birthday is same with a normal day..cuma ia jadi penanda aras ke mana hala tuju di hari mendatang..
    yup..makan penne ingat you..my cousin, Nik Ahmad Farhan, ada 3 beradik lelaki, semua pandai masak..i kalau p rumah dia terus order western food..Nik Abdullah x kenal, tapi Prof Nik Idris di UKM i kenal..
    waa masih transit ke? i balik kg 2 hari je, transit cameron 2 hari, tu pun x sabar2 nak balik rumah di sg long...
    whatever..kalau boleh x mahu ada isnin..

    ReplyDelete
  3. i tak sambut birthday tapi last 2 years i sambut dgn exhubby kat satu tempat tu...eerrrr mcm...apa nih..dialah yang beria2 bagai nak celebrate...

    for me birthday mcm biasa...mcm u rasa tu...nothing special..lagi dekat pada kematian adalah sebenarnya...

    ha ah still transit lagi nih...malas nak balik rumah sendiri lagi...isnin lepas kerja baru balik sana...

    u pegi cameron sorang2 yer? wahhh berani eh.. nantilah kita pi sama2 yer..lalu ikut simpang pulai... penah pegi dgn ex dulu2.... yeah...ex lagi... sighhh

    ReplyDelete
  4. u at least ok gak exhubby rajin celebrate...ex i paling lorat pun, wish selamat hari lahir dengan ucapan.."..LW u dah tua setahun..." cehhh macam dia tak tua..now no more..hadiah memang x pernah dapat on the dot..selalunya delay sebulan..sampai i pun lupa! sampai today dia hutang i dua tahun punya hadiah..huhu

    eh i pergi cameron dengan cousin...tapi macam sorang gak la sebab dia menginap di lain hotel, i kat tempat lain...nak drive sorang takut wehh...okeh nanti kita p lagi..kita bawak SM, katanya dia x pernah sampai sana...

    ReplyDelete
  5. NP: lupa nak bitau...i beli strawberry tea untuk u dari cameron..datang rumah ya...

    ReplyDelete
  6. tadi nak tanya gak, ada tak strawberry tea for me tapi malu nak tanya..ha ha ha...

    alah sejak2 bercerai je sibuk nak celebrate birthday i dan kasi hadiah..

    nak drive ke sana ikut tapah i dah serik..pening kepala tau....

    ingat lagi pegi dgn ex, mil dan his niece..masa tu umur niece 2 tahun, la ni dah umur 6 tahun dah... seronok... semua orang seronok...time tu laaa.... sighhh...

    nak ke si SM tu ikut kita? musikil nih...

    ReplyDelete
  7. alah kalu ex u nak bagi hadiah ambik jer..

    i pun lupa nak bitau..satu untuk u dan satu lagi untuk SM..ntah dia minum tea ke tidak..i pi semalam pun cousin i drive..lalu kot tapah..pening gila..seb baik x vomit..
    nanti kita buat style paksarela..musti si SM tu nak ikut..kalu dia tak mau gak..no paksarela..paksa terus..hahaha!

    ReplyDelete
  8. ...patut la ketiak aku gatal, tanda ada orang ngumpat aku rupanya! weh LW, kau dah banyak sangat hadam tapai mak nyah ke sampaikan kiraan satu sampai sepuluh pun gagal. hahaa...!

    ReplyDelete
  9. SM, ko sesaje buat gatal le tu..ahh tak kira, ko mesti ikut...mwahahaha!

    ReplyDelete
  10. maaf, kalau takde tapai aku takkan ke mana2.

    ReplyDelete
  11. Hwaa...ini dah Kira kes ugut ni, mana adil...pengsan le aku nak cari tapai kat Cameron..NP..mana? Okeh tak pe...aku bawak bekal tapau untuk ko..jemput2 tapai ubi..amacam?

    ReplyDelete
  12. takpe, janji bukan tapai mak nyah. auwww...!

    ReplyDelete
  13. mwahahaha...musti jelita masa sebut auww!

    ReplyDelete
  14. better lalu ikut simpang pulai..kurang mabuk lorrr... dahlah jalannya a bit scarry.. tapi yang best kiri kanan jalan ada orang asli jual rebung fresh... sekarang ni tak tahu lah kalau senario still the same...

    next time should buat teh perisa tebu... SM mesti suka kan...

    like i said before i tak boleh nak check in selalu kat sini... masa i will be terbatas....harap u all tak lupakan i....

    ReplyDelete
  15. yang scarry tu kalau lalu ikut tapah....

    ReplyDelete
  16. NP: no worries..u always come together with SM...i & SM spesies berjaga malam...u boleh check in waktu siang..no hp yang sama lagi kan?

    yup..gerai pisang sesikat orang asli masih ada dan banyak yang jual rebung serta pokok2 hutan..termasuk durian hutan..

    bila u free esok2 confirm kita heret SM naik sana..

    la ni SM mabuk tapai..tidur tapai, mimpi tapai!

    ReplyDelete
  17. i dont think i want to use that phone number again... i dont know where i put the sim card... it must be somewhere in tong sampah kat kampung sana... ok the lorry driver dah angkut kot...

    tak payah ada handphone lagi senang...

    apa2 hal call i kat public phone..ha ha ha...ok lame joke..

    ReplyDelete
  18. hahaha..i bet u lagi dua tiga hari musti beli hp baru...eh tapi betul, kalau tak dak hp hidup je..tarak apa-apa pun kan..

    ReplyDelete
  19. wont buy any hp... lagi baik tak payah dihubungi langsung....

    the number u have dialed is not in service... pastu gelak2... penah i buat mcm tu dulu... hak hak hak...

    ReplyDelete
  20. tapi i x boleh..kena ada hp..kalu tak bos datang cari kat rumah...siap la kena bambu..

    ReplyDelete
  21. boss u sayang u tak per....

    mcm i ni tak ...sebab i ni orang kiri dia.... hak hak hak....

    ReplyDelete
  22. eh jau dari sayang..tapi sebab dia tahu i x dak laki..kalu nak suruh org lain..suami nak balik kampung la..nak pergi ambik buku rekod anak la..segala bagai alasan..bila dia suruh i..i x dak alasan nak kata x boleh..tskk!

    ReplyDelete
  23. penah my boss call....i buat bodoh..tak jawab pun...kuasa nak layan dia yang selalu lupa jer 24 jam...

    ReplyDelete
  24. NP, bos i tua setahun jer dari i..bahkan daripada segi 'gaya' dia terlebih muda dari i..habis tu nak buat cemane..

    ReplyDelete
  25. aku compare kepala (entri) dengan ekor (last comment), takde kaitan langsung! korang ni memang kuat keluar baris la, kalau hambat pun takde makna. kat tengah tiba2 ada nama aku pulak. ceh!!! aku mabuk tapai yang adele buat

    ReplyDelete
  26. SM: ala ko takkan tak tahu style kitorang...entry tu hiasan jer...perhiasan okeh...lepas tu nak lesap ke mana..bleh jer...hahaha ko memang komando yang berdisiplin...sentiasa nak dalam baris..tapi aku yakin kalu adele ada depan..ko jalan pun tak betul!

    NP: SM suda mari nak jadi pengawas..lepas ni kita kena masuk baris la nampaknya...

    ReplyDelete
  27. pagi syawal yang ke-7 ni kau mengingatkan aku akan bibir comel adele tu....!

    ReplyDelete
  28. dia comel semua from head to toe..part chubby tu buat dia sangat comel! i like!

    ReplyDelete
  29. orang size chubby suara best kan..macam aretha franklin, natalie cole, syarifah aini..sapa lagi..adele of coz!

    ReplyDelete