Tuesday, 6 September 2011

agar........agar


 Arwah mak aku memang pandai masak, bahkan boleh juga dianggap tukang masak. Tapi sebelum jadi tukang masak, mak aku memang zero pasal masak. Ceritanya, kali pertama dia buat agar2, arwah nenek kaw2 marah padanya..kerana dia tidak tahu buat agar2. Nenek dah sukat air dan agar2 untuk dimasak. Jadi mak aku ni, yg ketika itu baru saja berkahwin dengan arwah abah, sibuklah mengacau agar2 di atas dapur. Selepas mendidih dan sebati, mak padamkan api dapur dan tunggu cecair itu jadi agar2.

Tunggu seminit, dua minit dan akhirnya lima minit, tak juga keras2 dan kerana berasa dipermainkan oleh nenek, mak mencurah adunan agar2 ke perdu pisang di belakang rumah. Petangnya nenek tanya mana agar2 yg dimasak., mak kata dia dah buang belakang rumah kerana adunan tidak menjadi. Nenek minta tunjuk tempat agar2 dibuang, alangkah tegezutnya mak bila tengok ada agar2 yg dah keras membanjiri perdu pisang, tapi memang x boleh kutip dah sebab dah kena sudu sama itik..nenek marah dalam ketawa kerana perangai mak yg ini..katanya lain kali bertanya kalau tidak tahu dan selepas itu, mak menjadi terer buat agar2 selepas belajar pelbagai teknik menyediakan agar2.
Cerita lain, setiap kali raya, aku suka pergi rumah cikgu wan bedah, sebab anak lelaki dia, abang din, suka buat agar2 pancawarna..cantik sangat agar2 tu..dan rasanya memang tidak pernah mengecewakannya. selain nak makan agar2 cantik dan sedap tu, abang din pun handsome macam agar2 itu juga..jadi keselesaan berganda2 kerana selain dapat makan agar2 cantik dan sedap, aku dapat lihat wajah abang din yang sejuk mata memandang..lebih mengujakan, abang din tinggal di scotland dan balik setahun sekali untuk meraikan raya dengan keluarganya..okeh stop cerita abang din...cerita selanjutnya mengenai abang din adalah rahsia!

Petang tadi aku buat agar2 air tebu..jangan marah ya kalau ada org kempunan agar2 air tebu..hik! Sedap oo...sejibik rasa macam air tebu yg ada ais...nyaman..! Nak rasa? Mai la Sg Long...hehe...

22 comments:

  1. pergh...! dah 6 jam air liur aku meleleh tanpa henti!

    ReplyDelete
  2. mwahahaha....itu la kau...membran segan kau tebal lagi ke?

    ReplyDelete
  3. mungkin air tebu dalam bentuk agar2 ni boleh membikin membran tu menipis kot. kot...

    ReplyDelete
  4. baguslah..nanti akan ada tapai dalam bentuk cekodok dan jagung dalam bentuk bubur...aku gerenti lagi cepat menipis...eh jagung tu masih ada..aku pun tatau nak buat apa..

    ReplyDelete
  5. jangan nak jadikan kawan2 sebagai spesimen ujikaji pulak!

    ReplyDelete
  6. mana der..kawan-kawan blogging adalah human...aku kena jaga..bahan ujikaji aku adalah spesies vamp kat opis aku banyak...

    psttt..aku tau kau tak boleh tahan bila ingat agar2 tebu tu kan? kan?

    ReplyDelete
  7. LW, pernah try test cekodok campur cili padi..pehhh terangkat you...itu lerr keje kitorang masa belajar di perantauan..nak2 duduk satu rumah dgn budak chem eng..manjang buat experiment dgn food..so far masing-masing masih idup lagi..masih belum ada side effect from food experiment tu..hahahah..

    ReplyDelete
  8. LW: membran segan aku menipis, tapi iman aku makin menebal. hasil puasa yang diberkati. hahaaa!
    NP: biasanya efek tu datang bila umur dah setengah abad!

    ReplyDelete
  9. @SM
    mula2 i nak gelak dekat SM yang ternyata merindui i... ha ha ha..

    arllooo bro... i baru chek in laaa tapi apsal ada komen balas untuk i? ha haha...

    @LW
    eh buatlah jelly tebu sama mcm jelly kelapa...mesti sedap..tapi i dah terkomen kat entry lain..entry yang pasal berukband u tu...

    eh citer abang din tu menarik laaa...lebih menarik sebab u kata dia handsome....hiks...

    ReplyDelete
  10. Blu: ...kan...tu la bendanya...food experiment ni memang menarik tertarik dan da boom... kalau buat food reviewwww..lagi lah i tell u senyum sampai ke malam...i kennot diet sebab food review punya pasallll...haishh! ehh betul ke cekodok letak cili padi menarik? u pernah buat cekodok letak segala bagai kentang, kerrot, fish ball sumer...sedap u!

    SM:...see! see! Blu4sky dan buktikan food experiment nothing lehh...kengkawan dia sumer segar bugar lagi tu kan Blu?? Anyway kau puasa eh...waaa syabas betty..eh buddy!

    NP: buat jelly pun yummylicious tapi i suka jelly kelapa..marvellous giteww..apa-apa hal u kena check in sg long then u name it, u got it..cheewahhh...mai menginap di resort sg long...f.o.c!!! iskk..psstttt story abang din sensitif...dalam hati ada taman...hik! hik! hik!..tapi dia kawen sudaaa...

    ReplyDelete
  11. LW, klu letak kentang, carrot tak pernah lagi buat.. tapi pernah makan cekodok cicah sambal belacan..mmg sedap...

    ReplyDelete
  12. Blu: i suka letak grated carrot, tauge, anchovy, chopped potato, onion, letak telur sebiji and bancuh guna air suam...lembut gila jadi..makan pun smooth jer..kalau guna tepung naik sendiri bluekey lagi jadi cantik...lepas tu cicah mayonais atau mustard..sambal belacan boleh try tu tapi i x reti buat sambal tu..

    ReplyDelete
  13. NP: mata aku tengah juling air tengok gambar berahi jeli air tebu tu. sebab tu silap.
    LW: segar bugar tu adalah efek negatif yang sebenarnya, ada penyakit kronik tersembunyi sebalik kesegaran tu. hahaa!

    ReplyDelete
  14. SM: miahahaha..kau terberahi dengan agar2 air tebu tu ya....owh tak kusangka...well done bebeh...sure membran kau semakin menipis...

    ReplyDelete
  15. jangan kau buat agar2 adele sudah...

    ReplyDelete
  16. owhh aku baru plan nak buat adele jelly yummy...sure kau pengsan terus tengok..lemak merdu and creamy gilos..

    ReplyDelete
  17. i nak cekodok yang ada potato, fish ball, grated carrot tu semua..i nak i nak... ho ho ho pentamak....

    eerr i tak berani lah nak masuk sarang vampire... gulp..

    ReplyDelete
  18. NP: hihihi..kalau nak cekodok yg macam tu..opcoz u kena bermalam di vamp castle...try masuk dulu...heaven!..

    ReplyDelete
  19. oooh gitu eh..tapi duk dgn vampire, adakah i akan selamat???

    ReplyDelete
  20. owh sudah tentu selamat..hehehe! cubalah...

    ReplyDelete
  21. SM: hamboiii kau ni macam tahu2 jer apa dalam hati aku..hik!hik!...kannya apa..kalau NP masuk sarang vamp, kamiorang selamat mencekik cekodok bawang, selamat mencekik agar2 tebu dan tapai goreng cheese...kau ada? kan NP kan?

    ReplyDelete