Saturday, 20 August 2011

weekend...

si adik, dini, 2 tahun ++, hair maggie wet look, minum susu lembu dan berangan nak jadi ballerina kata maknya..
im not a mummy yet..im only an aunt for my nieces and nephews..tetiba subuh tadi..jiranku yg ada anak dua orang tu text aku:

Salam kak, saya sangat perlu pertolongan akak..
suami saya kerja awal pagi, saya ada kursus jam 9, boleh tak jaga anak saya dini dan azfar sekejap, suami saya balik jam 11 pagi..

aku tiada pilihan, dia tahu aku off hari ni.

aku balas: ok boleh.
dia balas: terima kasih kak...budi akak saya x dapat balas

x mengapalah...aku tolong dengan hati rela walopon tiada pengalaman dengan budak berusia 5 dan 2 tahun.
dan bila aku sampai di rumahnya yg tidak jauh dr rumah aku, si abang masih tidur...si adik leka menonton tv. selepas dimandikan, aku try nak suap makanan yg maknya tinggalkan..budak ni geleng dan tutup mulut kemas..macam mana aku nak buat..maknya dah pesan suruh bagi makan.
dalam terkulat-kulat itu..si abang bangun..
"..auntie..where is ibu..." muka poyo sebab br bangun tdo..
"ibu work..." aku cakap sambil cuba nak paksa adik dia makan. adiknya aku letakkan dalam kerusi kanak-kanak tu..
"auntie...she wants fruits..."beritahu si abang..
aku cek peti ais, ada semangkuk anggur..
dan benar bagai dikata abangnya..ini budak makan satu demi satu..
hmmm...tiba-tiba abangnya datang lagi..
"auntie.im hungry.."
maknya dah pesan jangan bagi makan selagi si abang tidak mandi..
"u take shower first ya.." kata aku
"ok.." dia rapatkan badan bulatnya untuk aku bukakan baju dan seluar tdo..si abang ini badan tambun...haha
lepas mandi, dia sarung baju sendiri yg maknya sudah sediakan.
"auntie..im hungry.."
"ok..nasi goreng can?"
aku sendukkan sepinggan nasi goreng, si abang sudah duduk di meja, ready nak baca doa makan dan si adik di hadapan tv atas kerusi kanak-kanak dengan semangkuk buah..
kedua-duanya makan dengan tertib..hmmm..
habis makan, aku angkat si adik turun dari kerusi dan dia otomatik bergerak ke depan tv...
si abang juga, selesai makan, buka tv dan duduk sambil peluk2 si adik..
aku sambung blogging..

Note: Almighty Allah, if i hv a chance to hv kids, i want my kids like them...

13 comments:

  1. Itu klu anak-anak yg behave. Mcm mane menangani anak-anak yg aktif? Heheheheh...

    ReplyDelete
  2. x sure le MF..kalu yg aktif..kita pun kena aktif gak lah kot ya..ntah..

    ReplyDelete
  3. pernah tangani kanak-kanak aktif (atau lebih sadis yang hyper)?

    ReplyDelete
  4. aku pernah tangani kanak-kanak syndrom down...kesian pun ada lucu pun ada but they always happy, full of imagination and loves too...

    ReplyDelete
  5. pandai mak diaorang ajar diorang behave kan...
    i pantang betul dengan budak yang tak behave ni... sabar sabar
    lagi satu budak yang suka menjawab...menjawab pandai tak per..menjawab biadap tu yang i tak tahan...mcm apa entah...

    ReplyDelete
  6. inilah anak jiran yg i cakap pandai speaking n behave tu..sebab tu i berani jaga, sebab tau mudah nak didik...kalau anak jenis sinchan atau nobita..awal2 i serender...tak sanggup wei..

    ReplyDelete
  7. LW: kalau nak challenge lagi, cari la budak yang hyper, jaga sehari.
    NP: kau tak boleh jadi babysitter la, baran.

    ReplyDelete
  8. so far x pernah ada peluang..i wish..aku suka gak benda-benda yang pushing the limit ni...
    hahaha..NP tu dia baran dalam manja tu...

    ReplyDelete
  9. LW: ok, kalau free cuba buat part time kat mana-mana nursery (tempat jaga budak, bukan tanam pokok tu), boleh melatih kesabaran...

    ReplyDelete
  10. ok..kalau ada aku akan...memang aku banyak deal dgn kanak-kanak pun...

    ReplyDelete
  11. yup memang i baran.. i dont deny it..
    but depends on the situation
    tapi i nak cakap, budak2 yang u jaga tu educated laaaa...

    ReplyDelete
  12. ...mereka belajar dari skrin rata bersegi empat.

    ReplyDelete
  13. NP...o yeah...si adik tu Akan makan jika mak dia letak atas kusi baby..kalu tak, kena cekak mulut dia nak paksa makan..masa I jaga dia sombong x nak makan...nak makan buah je kata abanganya...terkagum le juga I weii...

    ReplyDelete