Thursday, 11 August 2011

Anekdot

Kakak1 : kesian kan, meninggal budak tu makan makanan pasar ramadhan.
Kakak 2: Tu lah, jangan beli makanan kalau Indon yg jual.
Kakak 3: Anak aku tiap2 hari nak p pasar Ramadan.
Kakak 1: Aku masak sendiri kat rumah
Kakak 2: Tapi kat Bangsar kuenya bagus2, cantik!

Dalam hati aku: Aku haramkan kaki aku dari pijak pasar Ramadan..hmm baru ko tau masak di dapur sendiri tu lebih bagus!


Bangsa membaca adalah bangsa bertamadun, ya ke?
Bahkan, kadar celik huruf kita pun dah lebih baik
Kalau dulu, 10 tahun lepas, kajian kata 2 page je setahun purata dibaca
Aku harap terkini lebih dari 1 buku setahun.

Tahun 2005 – 2006, aku baca  50 buku setahun dengan setiap satu 400 pg
2007 – 2010 – merosot jumlah bacaan
2011 onwards - aku kena paksa diri membaca supaya tidak mudah pelupa

:Sebab dah dua tiga hari aku LUPA nak kunci jam nak bangun sahur…sigh!

12 comments:

  1. hp kan ada...apa susahnya u...

    Pasar ramadhan is no more for me.. sama je kat mana pun... tak sedap....

    ReplyDelete
  2. SATU: siapa berani bagitau aku kat mana `param' yang bagus? hm. takde kot...
    DUA: baca iklan jualan murah atau baca fikiran orang lain nak kira sekali ke?

    ReplyDelete
  3. net*
    I slept off..satu hapa pun tarak dengar...padahal ada tukang call kejut sahur, pun tak peduli...zzzz

    SM*
    aku rasa 'param' paling bagus adalah di dapur sendiri! nanti aku jemput u all datang 'param' kat rumah aku...
    baca fikiran orang...? ko ada jawapannya..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. param kat rumah u?
    sila jemput i.... ha ha ha...

    ReplyDelete
  6. boleh..memang nak jemput pun...hihi..

    ReplyDelete
  7. ajak mommy fara dgn SM...chewahhh

    ReplyDelete
  8. boleh..memang ada dalam kepala otak..cemane nak buat tu...any idea?

    ReplyDelete
  9. entah...main cakap jer....ha ha ha...

    ReplyDelete
  10. ehh boleh le if u willing to come buka puasa..why not..but kena buat on weekend..baru blh makan2 dengan santai..

    ReplyDelete