Friday, 30 December 2011

Complimentary entry..

 Uncle Gedek...I follow...hahahaha!
Nota: Ingat entry sebelum ini adalah entry 2nd last..tapi sebab ada entry complimentary sebagai follower tegar uncle gedek yg punya idea stylo pasal blogging, so aku pun terstylo sama...ini kali kedua follow stylo UG punya entry...bukan cilok idea tapi stylo milo yang tak dapat dielakkan....entry pertama adalah entry bergambar dengan rangka..hehehe...ok UG...stylo!

Second last..entry berangan lagi

This is my second last entry before i enter a new year..a new year that i wish bring me a bunch of luck...insyaAllah! Still in mood Entry Berangan...chef!

Allow me to continue my dreaming
he email me again last nite, @ 9++pm
and i was shock coz i never thot that he would continue email me..
and these time, im more shock..guess what..

His email to me:
Chere LW,
le mot chef est trop formel appeller moi par mon prenom s'il vous plais 
J'aimerai avoir votre avis ?
que diriez vous d'ecrire un livre de cuisine avec moi !
en esperent vous lire biento
souvenir tres amicale
Jean-Luc
And I reply to him:
Chere Jean-Luc. Mon plaisir ..
Est-il ok avec Jean-Luc?
Ô Allah ... i love it! Oui, je tiens à le faire ..
C'est mon rêve en réalité .. depuis longtemps. Mon propre livre de cuisine avec mon nom .. et votre nom trop .. c'est génial! Hihi. J'ai une passion pour la cuisine mais peut-être ce n'est pas aussi bon que vous, car u est un chef exécutif et ont beaucoup d'expérience tout en im loin de là .. est-ce OK avec u? Pour être honnête .. ma défunte mère m'a toujours dit sur ​​la philosophie de la cuisine .. "cuisiner avec passion" et la nourriture seront plus délicieux. Je ne suis pas sûr de savoir comment il est vrai, mais mon coleagues et amis aime à venir à ma maison quand je prépare une cuisine traditionnelle comme le nasi minyak ou nasi beriani avec le poulet au miel épicé etc.
souvenir tres amicale
merci
LW:)
Ok, let me brief..he asked me to do a colaboration with him in a way to write a cookbook...french cuisine and malay cuisine. I told him I hv passion in these matter but i never know the result because im not a chef  while he's an executive chef and full of experience from all over the world! Denggg! (Owh by the way..deng in Sarawang meaning is sayang, in Thai deng meaning is bengkok and here what i want to express is shock!!!) Hahaha..

Ok, and i still waiting for his email...the 3rd email...I hope it will be more impress rather than the previous two emails...i'll share the email here if its permit to publish...lol!
Hmm..what do u think? If u are in my shoes, what will you do?

Thursday, 29 December 2011

Entry berangan...chef

Kalau aku tak kerja macam hari ni...
dah tentu aku jadi tukang masak @ chef juga
Lepas ni kalau company x mau dah khidmat aku
aku resign dan jadi chef
Chef yg aku jumpa semalam
dah confirm kata aku boleh jadi kitchen helper dia
kenapa aku addict sangat dengan chef ni...
cita-cita purba..
x dapat jadi chef
dapat chef pun jadi lah..
kehkehkeh!..

Dia email aku:
Chere LW
mercie d'etre venu diner au victoria medan
en esperent vous revoir bientot
amicalement
=) Jean-Luc Lundy

Aku reply email dia:
Cher Chef
je vous remercie beaucoup pour la session de belle dernière nuit
il était super et c'est vraiment très apprécié
nous sommes heureux d'être à nouveau à Victoria Medan
i profiter d'un menu et la langue bien sûr,
et espérons vous voir bientôt trop
amicale
:) LW


Au revoir ma cherry...amour!    

Wednesday, 28 December 2011

Nota...

Kadang-kadang, kita tidak pernah terfikir
akan sesuatu yang terjadi dalam kehidupan
kerana akal fikir kita tidak sampai
untuk memikirkan hal-hal yang diluar hijab
jadi apa yang kita sering tanamkan di dalam fikiran
hanyalah pelbagai telahan yang penuh dengan kemungkinan
sama ada kemungkinan itu yang bersifat baik atau sebaliknya
kita sebagai hambaNya wajar menerima dengan hati tabah
kita sebagai khalifah utusanNya di tempat bernama muka bumi ini
wajar menelusurinya dengan mata hati
akan segala renjisan warna dalam sebuah tawarikh hidup
adalah satu analogi yang akan mematangkan kita
dalam menuju kematangan
yang akan membawa kita
ke satu destinasi abadi..
jadi dalam perjalanan ini
ada banyak yang perlu dinikmati
dan antaranya adalah
warna kehidupan berona gelap
warna kehidupan bernuansa suram
warna kehidupan berenjis duka
warna kehidupan bersepuh air mata
dan percayalah akan tiba suatu masa nanti
ada warna kehidupan bernama nikmat!

Nota: Untuk adindaku, kini kau memijak duri. Mungkin terluka sedikit telapak kakimu. Pun begitu, sesuatu yang kau tidak nampak, setiap perjalananmu yang menyakitkan itu, ada harum kasturi yang mengiringi...dan kau akan dapat menghidu wangi kasturi itu, bila tiba masanya kelak..

Monday, 26 December 2011

Apakah...

Hujung tahun yang sangat tidak produktif
macam-macam hal berlaku
itu belum kira berapa KPI yang aku akan dapat
bukan setakat KPI dunia
KPI akhirat pun kena kira juga
bila ingat KPI akhirat..ngeri
agaknya kalau disukat amal ibadat
rambut seurat tu lagi beratlah daripada aku punya KPI
Ya Tuhan, bagi aku peluang untuk perbaiki KPI denganMU..

Pagi ini, 26 Dis..lagi 5 hari nak masuk kalendar baru
aku bukan rajin tapi tabiat buruk adalah suka ke opis time orang cuti
sebab aku rasa suasana sekeliling aman
tak ada dengar carutan, makian atau sumpah seranah
walopon aku sendiri pun kerap menyebutnya dalam blog ini
sekurang2nya aku menulis dan tiada bunyi
jadi tiada pencemaran pada pendengaran
dan aku juga tidak memperkosa pendengaran orang lain
cuma aku mungkin meng'harrase' mata korang saja
itupun sekiranya korang membaca entry ini
ok oleh sebab nak datang awal, aku bangun jam 5am
dah solat Subuh yg aku kira sempurna
sambil bersiap konon nak pakai mekap
arghhh tidakkkkkkkkkkkkkk
...
...
...
...
...
..
...
....

Apakah aku sudah bermutasi ke arah itu
atau mutasi itu menolak kejadian di luar jangkaan...
sungguh..its beyond my mind
and out of control, apakah dugaannya ini
aku x ada rasa sakit, gatal atau luka
dan pagi ini menjadi amat sepi dan semakin sepi
kerana aku tiada jawapan terhadap kejadian
yang berlaku pada pancaindera aku yang satu ini
pancaindera sebelah kiri
Tuhan...tolong jangan rampas dulu pancainderaku yang ini...

Aku konon2 nak pakai eyeliner dan tarik sedikit kelopak mata, tapi lain pula yang aku nampak dan ketika itu aku terlintas untuk melihat leher aku kalau2 ada bekas gigitan dua gigi tajam...clear..memang tak ada ada sebarang gigitan vampire pun pada leher...atau apakah aku sendiri sudah dirasuk mutasi itu...harus aku cari doktor untuk menilai kenapa kejadian seperti twilight ini berlaku pada aku...

Saturday, 24 December 2011

Down..

Kadang-kadang hidup ini memang sentiasa lelah, walaupun aku rasa aku sudah kuat, sudah cuba menjadi terbaik sekurang-kurangnya untuk diri sendiri...tapi aku perlu mengakui hakikat aku ini manusia dicipta Tuhan..Dia mencipta dengan sempurna tapi aku belum ada kekuatan untuk menjadi sempurna sepanjang masa...dan rasa itu datang lagi...walaupun aku cuba hindari...tolong aku...Tuhan...
Satu saat bila merasa lelah, letih & berputus asa dengan setiap ujian kehidupan, ucapkanlah "HASBUNALLAHU WA NI'MAL WAKIL"
Cukuplah Allah sbg penolong kami & DIA lah sebaik baik pelindung
(Ali Imran 3:173)

Thursday, 22 December 2011

My dear...

Assalamualaikum mak...kita rindu mak...

Aku baca entry kat blog ini  http://cumatinta.blogspot.com
mengenai membahasakan panggilan diri semasa percakapan
tersuka pulak dengan apa yang dikisahkan..

Arwah mak aku, kalau marah macam mana sekalipun
tetap akan bahasakan aku, adik dan kakak sebagai 'anak bertuah...'
arwah abah lagilah, walaupun ada api sekeliling kepala dia
kalau marah menggila sekalipun
dia akan sebut kami sebagai 'anak bertuah...'
di sekolah, geng panggil aku dengan nama yg mak aku bagi
di rumah, sepupu sepapat panggil aku kak chik
masa couple dulu...bekas pakwe panggil aku 'you' je..
cehh..langsung x romantik
bekas pakwe tu, kemudian jadi suami
dia teruskan dengan membahasakan aku 'you' juga
tak apalah, lidah dia lidah western..konon!
bila dah jadi bekas suami...pun terus dengan panggilan sama
aku tak kisah dah..tak de bridge apa2 dah pun dengan dia
di tempat kerja, officemate panggil aku nama ringkas je..LW
(hehehe...x boleh reveal panggilan sebenar, nanti ceti cari..hikhikhik!)
tapi...akan tetapinya..
aku suka panggil orang yang aku kenal dengan nama mereka
contohnya...hi Nina...hi Nani..hi Nana..hi Nini
kalau rakan perempuan yang aku kenal baik
aku panggil depa sist, dear, darling..
tapi aku paling suka panggil dear..
sebab rasa akrab dan meresap
dan memang aku maksudkan...
sebab bukan semua orang kita rasa comfort
untuk panggil dengan perkataan itu
dan aku sendiri pun
senang kalau ada orang membahasakan aku begitu
kalau deal dengan PRO, yess of coz
i switch on my vocab to their circumstances
sebab PRO ni memang kerja depa a bit of persuasion
retorik memujuk @ memenangi hati customer
as for me..when i call u dear..i mean it..
coz i feel close to u
and i want you feel the same
we are human
lets sharing a feeling
which is Allah gave to us..
ok blogger dear...i appreciate u all
(haha bajet macam aku ini blogger meletup walhal blogger ciput!)
and dear buddies...u know who you are!
 I MEANT IT...

Note: Allow me to be on top of world...its a bliss of being a human like me. Thank Allah for give me a chance. Mak dan Abah, thanks for called me 'anak bertuah.' KA, thanks for keep called me 'you,' ill appreciate till the last. Ambrose, thanks for called me sweet..hihi nice. Nash, thanks for called me sayang..i love you too.

Ralat...

Nak lekatkan semua di peti ais, memang x muat sebab peti es rumah aku saiz ciput..tunggulah kalu ada tokei peti es nak sponsor yang besar bagak...ha masa tu aku boleh lekat segala bagai...jadilah, lekat di steel ikea ni..

Aku nak juga lekat di peti es ni, bila buka..nampaklah bendanya. big ben yang hilang tu aku letak dekat pemegang belah kiri...pagi tadi haku teringat nak bersih peti es..tup2 big ben tu dah hilang...makkk sentap jap aku rasa...tangan siapakah yang mengambilnya..nak kata anak buah haku yang ambek, depa semua baru tinggi 2 kaki setengah, x mungkin tangan depa sampai sebab peti es ni tinggi juga...
Hari ni aku ingat hati aku akan rasa seronok
berterusan hingga ke petang
sebab tadi pagi aku baru hantar
satu family (tetamu) di luar pagar rumah aku
depa tidur rumah aku semalam..
seronok jugalah terima tetamu
lebih-lebih lagi macam aku yg dok sensorang ni..
orang kata bila ada tetamu datang
mereka bawa masuk rezeki sekali
dan aku suka...sebab aku rasa ya..mereka bawa rezeki...
macam biasa, aku kemas rumah, lap mana patut
debu, habuk, semut, lipas, semua aku halau
tiba-tiba masa nak lap peti ais
aku perasan satu fridge magnet aku sudah ghaib
fridge magnet itu bentuk big ben
aku beli last year masa o/s ke UK
makk sedihnya...hilang sudah...
ada tangan yang ambilnya
mungkin ia dah lama hilang
tapi baru hari ni aku notice
selama ni aku tak kisah pun
kalau tetamu datang, depa minta..nak
dan aku akan bagi...tapi bila ghaib cenggini
aku rasa aku perlu buat sesuatu...

Tuesday, 20 December 2011

Mencari sebuah masjid...

MENCARI SEBUAH MASJID
Karya: Taufiq Ismail

Aku diberitahu tentang sebuah masjid,
yang tiang-tiangnya dari pepohon di hutan, 
fondasinya batu karang dan pualam pilihan atapnya 
menjulang tempat bersangkutnya awan 
dan kubahnya tembus pandang, 
berkilauan digosok topan kutub utara dan selatan 
Aku rindu dan mengembara mencarinya.

Aku diberitahu tentang sepenuh dindingnya 
yang transparan, dihiasi dengan ukiran kaligrafi Qur'an 
dengan warna platina dan keemasan bentuk daun-daunan 
sangat teratur serta sarang lebah demikian geometriknya 
ranting dan tunas berjalin bergaris-garis gambar putaran angin 
Aku rindu dan mengembara mencarinya.

Aku diberitahu tentang sebuah masjid
yang menara-menaranya menyentuh lapisan ozon 
dan menyeru azan tak habis- habisnya membuat lingkaran 
mengikat pinggang dunia kemudian nadanya yang
lepas-lepas disulam malaikat jadi renda benang emas yang memperindah ratusan
juta sajadah di setiap rumah tempatnya singgah
Aku rindu dan mengembara mencarinya.

Aku diberitahu tentang sebuah masjid
yang letaknya dimana bila waktu azan lohor engkau masuk kedalamnya
engkau berjalan sampai waktu ashar, 
tak kan capai saf pertama sehingga bila engkau tak mau kehilangan waktu, 
bershalatlah di mana saja
di lantai masjid ini yang besar luar biasa
Aku rindu dan mengembara mencarinya

Aku diberitahu tentang ruangan disisi mihrabnya
yaitu sebuah perpustakaan tak terkata besarnya 
dan orang-orang dengan tenang
membaca di dalamnya, 
di bawah gantungan lampu-lampu kristal terbuat dari berlian
yang menyimpan cahaya matahari, 
kau lihat bermilyar huruf dan kata masuk beraturan 
ke susunan syaraf pusat manusia dan jadi ilmu berguna 
di sebuah pustaka yang bukunya berjuta-juta 
terletak disebelah menyebelah masjid kita 
Aku rindu dan mengembara mencarinya

Aku diberitahu tentang sebuah masjid
yang beranda dan ruang dalamnya tempat orang-orang bersila bersama 
dan bermusyawarah tentang dunia dengan hati terbuka 
dan pendapat bisa berlainan namun tanpa pertikaian 
dan kalaupun ada pertikaian bisalah diuraikan dalam simpul
persaudaraan sejati dalam hangat sajadah yang itu juga terbentang
di sebuah masjid yang sama
Tumpas aku dalam rindu. 
Mengembara mencarinya
Dimanakah dia gerangan letaknya?

Pada suatu hari aku mengikuti matahari
ketika dipuncak tergelincir sempat lewat 
seperempat kwadran turun ke barat dan
terdengar merdunya azan di pegunungan, 
dan akupun melayangkan pandangan
mencari masjid itu kekiri dan kekanan, 
ketika seorang tak kukenal membawa sebuah
gulungan, dia berkata "Inilah dia masjid yang dalam pencarian tuan" 
dia menunjuk tanah ladang itu dan di atas lahan pertanian dia bentangkan secarik
tikar pandan kemudian dituntunnya aku ke sebuah pancuran
airnya bening dan dingin mengalir teraturan, 
tanpa kata dia berwudlu duluan.  
Akupun di bawah air itu menampungkan tangan, 
ketika kuusap mukaku,
kali ketiga secara perlahan, 
hangat air yang terasa bukan dingin 
Kiranya demikianlah air pancuran bercampur 
dengan air mataku yang bercucuran.

Nota: Aku suka amat mencerna puisi Pak Taufik ini, kata-kata indah dan menusuk..betapa Allah mengurniakan beliau dengan akal fikir yang sangat tajam...

Last call mokyong

Mek Mulung Cahaya Bulan (MMCB) yang dipentaskan di Panggung DBKL, adalah yang terakhir kerana ia tidak akan dipentaskan lagi selepas ini atas sebab2 tertentu..and im lucky bcoz i was there for the last call...
Menikmati sebuah karya seni tidak semestinya berpaksi kepada gah sebuah tempat atau siapa pemainnya. Arwah mak aku dulu sentiasa suka seni rakyat jelata yang satu ini, makyong. Angin mak kini sudah berpindah kepada aku

Kalau diberi pilihan antara tiket konsert Search dan tiket makyong ini, aku pilih makyong. Kalau diberi pilihan antara tiket konsert Jamal Abdillah dan tiket Main Puteri di DFP, aku pilih Main Puteri.Dan kalau ditanya antara Ombak Biru dan Wayang Kulit Wok Long Pak Dogol, aku pilih wayang kulit. Kerana ketiga-tiga seni ini memerlukan angin dan semangat untuk menghayatinya..seni marhaen yang menjadi hiburan kepada masyarakat bawahan, namun kini sudah diangkat seabagai warisan dunia, diiktiraf Unesco.

Nota: terima kasih kepada dia yang menyediakan satu tempat untuk aku menghayati seni yang selamanya evergreen ini di kalangan penggiat dan peminat seni makyong...yo la awe weiii...

Sunday, 18 December 2011

Pontianak

Ini bunga yang dah kering
bungan kesukaan aku
aku dah simpan hampir dua tahun
tapi bila buka je tempat simpanan bunga ini
bau wangi semerbak
wanginya tak hilang
amat menyenangkan...
ada orang kata bunga ni bunga pontianak
sebab baunya akan semerbak selepas midnite
namanya bunga kesidang
aku suka sampai bila2 bunga ini
tapi kalau tanam tak pernahnya mau tumbuh...
ehh tetiba ada bau wangi lah...???

Luka...

Antara lidah, pena dan pedang, mata lebih tajam?
ada pepatah mengatakan pena itu lebih tajam daripada mata pedang
ada yang kata lidah tak bertulang
tiada mata tetapi selalu juga ada hati yang terluka mendengar ungkapan lidah.
Pedang? Pastinya ia mampu mencarikkan apa saja yang bersua
dengan mata nipisnya yang tajam berkilat
apatah lagi sutera lembut mahu pun kulit manusia yang berlapis-lapis sifatnya.
Pokok pangkalnya, luka oleh pedang nampak parut
lama kelamaan akan hilang kesannya
luka oleh tulisan mata pena pula bagai buih di lautan dan awan di langit
hilang sekejap timbul sekejap tetapi tiada kesan pun
manakala luka oleh kata-kata daripada lidah
sampai bila-bila pun akan diingati
Luka oleh lidah tidak bertulang?
Sakitnya seperti luka dicurahkan cuka tetapi tidak nyata pada mata
kesannya berbekas sangat dalam seperti belati menusuk ulu hati
Hmmm...dua tiga hari ini aku banyak mengalami luka-luka...
...antaranya luka tertusuk sembilu daripada kayu almari di rumah
korang perlu berhati-hati supaya tidak mengalami luka
nanti berbekas parut yang tidak nampak..

Wednesday, 14 December 2011

Cholesterole vs swimming

Lokasi: Swimming pool size olimpik
Bilangan perenang: Boleh kira dengan jari
Life guard: 2 orang pangkat pakcik2
Senario: Dekat 45 minit duduk saja, saja je..tepi kolam..perhatikan orang berenang..aku buat style sardin...ada 2 kutu pandang2...hello bai...lu apa tengok2, gua tarak hutang sama lu...lu blah aa...suka hati gua la...mau float ka, mau swing ka, mau rendam ka..bukan lu punya kolam...lu pun bayar kan...pehhh!
Result: Rupa-rupanya ada banyak 'katak' dalam kolam itu..maksud aku derang berenang gaya kuak macam katak, termasuk aku. Yang buat free style...sekerat dua je, sebab free style quite hard rather than frog style..kalu tatau nak breath.. baik jangan buat free style...

Mahal nak mampos swimming suit ni, nasib baik aku dapat rezeki terpijak, boleh le beli baju renang ni..kalau ada duit turun dari langit, aku beli lagi satu....
Hidup dan membesar dalam family yg 80 % big size ni memang seronok
terutama bab makan sebab kami memang x akan membazir.
Mak dulu pun suka masak dan pantang dengar
kalau aku kata nak makan apa saja, musti mak boleh buat.
Kalau big size and free from any disease tu kira ok lah
tapi kalau segala bagai ada, itu memang fail.
So nak elak jadi manusia fail,
(due to this case..fail tu kira ada penyakitlah)
walopon aku termasuk dalam kategori semi fail
sebab ada hypertention dan early stage diabetes,
banyak perkara aku concern terutama cholesterole.
Sebabnya, high cholesterole maybe lead to cardiovascular disease
like stroke and heart problem..tu yg plg gerun!
So, aku masuk 30 days cholesterole challenge nestle omega plus oktober lalu,
berhasil sebab reduce till 38 % cholesterole in my body!
It was great. Yay!!!
And the prize is RM500, so i bought a swimming gear..
yang dulu punya dah lusuh dan low cut,
tak seswai untuk dipakai lagi pada abad ini..hehe!
And already 2 days..2 days!!
I went to swim...blurp! blurp! blurp!
Tahniah untuk diri sendiri.

Tuesday, 13 December 2011

Selamat berangkat...

Assalamualaikum Pakcik,minggu lepas kita dan adik pergi jenguk pakcik di hospital serdang, doktor dan nurse sedang mengerumun pakcik kerana katanya pakcik buang semua drip di tangan dan hidung. Keadaan pakcik sama seperti mak, enam bulan lalu. Kita hanya lihat saja kerana kita tahu pakcik sedang bertarung untuk meneruskan perjalanan mengikut emak atau bersama-sama makcik dan kita di sini.
Kita tahu, pakcik teragak-agak untuk kembali ke daerah abadi atau meneruskan hidup buat sementara di wilayah yang bukan azali ini...kita tahu walaupun pakcik tidak pernah menyatakannya kepada kita...pakcik bebas membuat pilihan...
Dan akhirnya terjawab sudah...mak pasti gembira menyambut kedatangan pakcik di sana...kerana pakcik adalah satu-satunya adik yang sering mak sebut ketika hayatnya. Pakcik kirim salam kita dan adik pada mak, katakan pada mak...kami rindu amat pada mak, sentiasa rindu mak sampai bila- bila...peluk cium kami untuk mak...selamat berangkat pakcik...

Allahyarham Hj Zulkifli Hj Ab Rahman
Kembali ke rahmatullah tanggal 17 Muharram 1433H, jam 1.42 pagi
DaripadaNya kita bermula, kepadaNya kita berpulang
Tidak tercepat...dan tidak tertangguh, walaupun sedetik
Kerana janjiNya pasti
Seperti yang Dia nyatakan pada perjanjian peribadi
Selesai sudah urusanmu di sini
Berpindahlah dengan tenang
Kami doakan perjalananmu tidak terhalang
Bekal kami untukmu
Yassin...walQuran'nilhakim...

Nota: Pakcik, bawa salam dan peluk cium kami untuk mak...

Monday, 12 December 2011

Entry malas

Satu hari aku dok melantak olio penne. chop NP..bukan makan u tau,..i makan pasta..hik! Lagipun aku jeles tengok budak kecik yang nama Maryam tu, mak dia hari2 masak western food untuk dia...kecik2 dan makan pasta..haishh! Terer!
Sepatutnya aku buat entry ini semalam, ahad, tapi sebab malas punya pasal..jadi entry hari isnin, kira cover line nak tutup monday blues...semalam tekak aku tak bajet langsung nak melantak apa. hari ahad memang aku malas nak kuar rumah, hari bertapa sedunia...lagipun aku x boleh kena cahaya matahari, nanti aku terbakar, hangus...tapi kalau malam...yess aku cargas je nak berfoya-foya...cari sirap merah tambah energy...ada daging belanda panggang dalam peti dingin beku. macam biasalah, stok daging musti ada. kalau tak de stok tu, bukan V lah namanya...paling dinjj pun kena ada ikan...supaya bila perut aku meroyan sepertiga malam, aku boleh melahap ikan grill tanpa sos...ok cakap pasal tekak, lagi sekali...macam biasa...feeling2 windsor, aku makan penne olio + grill turkey..alah kalu g victoria station, ayam belanda panggang ni depa dok jual RM290 sekor..kalu aku,  mampus aku tak beli, mahai gila, tapi ada orang baik hati beli jiwa aku, dia kasi aku daging ayam belanda panggang ni...jadi walopon aku malas, sebab tekak dan perut dah mengamuk sakan, aku rajinkan diri campak2 capsicum, grill turkey, onion, garlick and penne dalam suatu kuali. dengan kuasa sihir pontianak yang aku ada, siap la hidangan aku untuk sehari suntuk tu.
.

Saturday, 10 December 2011

Galeri Windsor

Masa mak ada hari tu, awal tahun ini, aku sibuk berangan nak jadi pelukis nak masuk kelas fine art kat Aswara...ada 12 kelas, sempat attend 4 kelas je sebab the rest tu memang diperuntukkan untuk mak..tak pe, berbaloi sangat tuang kelas pun sebab jaga mak secara intensif, aku puas hati, mak pulang dengan aman.
Masa visit Gallery Piccaso di Holland few yrs back...besar gila gallery tu..sampai bertingkat2 dan aku bengang sebab x berpeluang nak curi ambil gambar sebelah art work Picasso..ori punya artwork...langsung x de peluang sebab cctv berlambak-lambak...malah ada sesetengaj art worknya siap ada alarm bagai...cehhh walhal gambar telinga je...puas le aku fikir, Piccaso lukis gambar telinga tak siap, gambar muka plain je tanpa warna...tapi harganya juta-juta..dan kalau aku tak silap..dia mati bunuh diri sebab sunyi...ada banyak helaian surat cinta piccaso...semuanya tersimpan di gallery itu..surat pun jadi berharga setelah pemiliknya tak ada...nampak gayanya surat yg Allahyarham Sudirman Hj Arsyad tulis pada aku masa aku Form 5 pasti berharga gila kalu sampai kat tangan media...mak boleh buat duit!!
Gallery Rembrandt dan Monet pun penuh masa aku tiba di situ...pun x boleh ambil gambar..aparaaa datang jauh2 x boleh curi amik gambar...tak de bukti aku sampai situ..walaupun sehari suntuk aku dok mentafsir apa depa ni nak kata dengan lukis nude art..
Dan selepas melawat berpuluh2 galeri, berjumpa dan ada yang aku admire sebab art work depa tu awesome tak hengat dengan beratus2 pelukis tanah air, mendengar mereka berkongsi rahsia dan cerita mahal pelbagai pengalaman hidup mereka, bagaimana mereka nak jadi seperti sekarang...aku berasa cemburu dengan mereka..cemburu yang amat. Aku tak peduli, walaupun kelas tak habis (mak, aku sedikitpun x menyesal kerana tuang kelas fine art En Suzlee) aku nekad buka beg doraemon aku, ada charcoal, oil painting, brush dan segala mak nenek lagi...aku keluarkan satu persatu...karipap panas dah ada, susu pun dah ada...kejap tu juga aku letak semuanya tepi tingkap mengadap jeriji besi...kat depan aku, aku nampak tasik luas, ada gunung sejuk berlapis salji dan depan mata aku, si sebalik jeriji besi, ada dahan sakura mengorak kelopak, sakura yang sedang kembang pada awal musim sejuk...sambil minum, sambil makan, sambil berangan..

Tiba-tiba...prenggg! prenggg!!..Humakkkaihhh...Pengiran sebelah sudah mengaum dengan Cagiva kuning menjeritnya...mata aku jahat, aku tengok sampai dia hilang dari pandangan. Dia tak nampak aku sebab cermin tingkap aku gelap...

Dan tiba-tiba juga...karipap sudah habis, susu segelas sudah sejuk..yg aku minum adalah air bekas aku rendam brush, berwarna putih keladak ceittt tertukar dengan gelas susu air putih dalam gelas lain...ahh karya aku sudah siap! Jadi atau tidak, belakang juga kira...yang penting, galeri hidup aku sudah ada satu lukisan siap!

Nota: Mak, bagaimana nak aku habiskan hari depan tanpa mak!

Friday, 9 December 2011

Warna kesayangan...

Youseff Abdullah, semoga perjalanan kau
sebagai muslim di muka bumi ini
berada di atas landasan yang betul..warnamu sentiasa memercikkan bias cantik pada kanvas hidup aku!
Hari Jumaat...
banyak warna muncul dalam kepala otak aku yang sudah sedia tepu
warna warna yang tercalit di kanvas hidup yang besar
yang diperoleh dengan harga yang sangat mahal
dan satu kanvas saja bagi setiap orang
warna kesukaan aku yang sudah aku calit pada kanvas hidup
merah jambu, biru langit, hijau serindit, biji kundang
merah kesumba, lemak ketam, mega mendung
dan banyak lagi...semuanya adalah warna kesayangan
dan apa khabar warna kesukaan aku yang di atas itu,
kau jauh di Derby, aku tak tahu bila
kau akan mendarat di kota lumpur
atau kau ada singgah di kota singa,
dekat saja jika kau mahu jenguk aku
walau ke mana kau memercikkan warna
aku harap kau ingat pesan dan doa aku
sampai bila.bila, aku akan berdoa untuk engkau
 kalau kau ingin tahu,
kau adalah  antara warna kesayangan aku!

Nota: Buddy, apa khabar warna kesayangan u? Alaa itu warna Joe Bastianich? Dan buddy yang ini bagaiamana warna Adele yang selalu buat kau pandu gila...hahahaha..selamat menikmati keindahan warna pelangi pada kanvas hidup!

Thursday, 8 December 2011

Monolog

Setiap pagi
kulintas perkuburan sayu
dia ada di situ.

Menjelang tengahari
kulalui hentian rindu
dia ada di situ.

Memasuki malam
aku meniduri lelah
dia ada di sebelah.

Menjelang dinihari
aku bangkit munajat
dia ada dekat.

Setiap ketika
apabila aku luka
dia mengubat nestapa.

Terima kasih, Tuhan!

Wednesday, 7 December 2011

Belasungkawa

Untuk Allahyarham Hj Abu Talib binti Silong
Selamat berangkat ke negeri akhirat
kembali kepada azali
meninggalkan yang hakiki
menuju abadi.
Al-Fatihah!

Nota: Kepada sahabat, Halym Abu Talib (Pn Anne sekeluarga) lepaskan dia dengan hati terbuka, tulus dan ikhlas sebagaimana dia pernah mengasuhmu tanpa lelah sepanjang kudratnya sehingga dia kembali menemui Pencipta yang mutlak...simpan tangis mahupun sendu, iringi langkah akhirnya dengan zikir sebanyak mana yang kau mampu..

Tuesday, 6 December 2011

Pancaindera...

Ada banyak sebab kenapa aku suka sesuatu perkara:

aku suka sesuatu buku, bukan sebab isinya keseluruhan
tapi mungkin ada beberapa baris ayat yang mengujakan
aku suka makan steak kat Green jolly long time ago
sebab ada bro macho hantar order pakai roller blade
aku suka naik bas SJ kat pantai dalam dulu
sebab conductornya karisma gila masa ketip tiket
aku suka browse blog si anu dan si polan
sebab aku rasa bahasanya tangkap jantung aku, perghh!
aku kalau masak dengan penuh kasih sayang
nak je aku bagi masakan itu sebagai tanda
berbahagi rasa bahagia dengan dia
aku suka doktor itu
kerana dia sentiasa muncul dengan wajah basah
dan aku tahu dia baru lepas solat sebenarnya
aku hadir ke sesuatu tayangan
kerana aku suka si penggubah muzik kisah itu
dan kalau aku pergi menonton wayang kulit
aku tahu pak dalang di sebalik kelir adalah kesayangan aku
gila tak? aku akan lalu jalan sama ke tandas di pejabat
kerana aku suka nak lihat wajah tulusnya setiap hari...
hakikatnya aku suka sesuatu
bukan sebab sisi pandangan sekilas cuma

“Kerana kami tidak mahu ia gagal,
sebab ia seperti berkongsi rahsia.
Itulah sebenarnya, berkongsi rahsia.
Dalam minda saya, rahsia adalah rahsia.”
“Saya dilamun cinta. Saya sangat bahagia
dan setakat ini sajalah yang saya berani kata.
Perjalanan hidup masih panjang
dan sekiranya ada yang tak kena,
saya tak mahu  apa yang saya kata
dilemparkan semula ke muka saya nanti.”
- Daniel Craig.

Damn!
aku dah lama suka hero Bond ini,
selepas Sir Sean Connery
aku suka dia, sebab aku rasa
statement dia mengenai kisah
peribadinya awesome gila!

Nota: suatu ketika dulu, aku suka dia..seluruh miliknya aku suka, suka yang total, tanpa kalimat...aku suka amat..namun kita bukan pemilik mutlak, pada harta bernama suka, apabila pada suatu ketika lain, aku sudah hilang satu pancaindera...suka itu sudah tiada lagi, dan dia juga sudah tiada di sisi aku...Tuhan, aku mohon, kembalikan pancaindera itu, kerana aku ada, seberkas suka yang masih bersisa...

Sms...(i)

Kau...yang aku sayang, 17 kali dalam alQuran,
Allah perintah untuk kita berzikir pagi (selepas Subuh)
dan petang (selepas Asar)
Thus...otw pergi office
spend sometime to recite
La'ilah'haill'lallah (100x), Subhanallah (100x)
Alhamdulillah (100x), Allahhuakbar (100x)
It will take a few minutes only
Other than that, all of us
usually...just forget HIM..

Nota: Kepada diri, teguhlah! Kepada hati, cekallah! Kepada jiwa, tabahlah! Kepada kalbu, jernihlah! Kepada diri aku yang total, Muharram sudah 10 hari berlalu, apa yang aku sudah buat sejak 10 hari ini....

Saturday, 3 December 2011

Soneta...


Soneta malam hanya menayangkan gelap sebagai latar, tapi masih boleh diterangi dengan lampu zaman di perabung alam, namun kalau hati gelita, suluhnya apa...

Aku mohon padaMu agar biaskan sedikit kilas sinar menerusi rekah langitMu, menerusi titik hujanMu dan sampaikan ucap redha akan takdir yang sudah tertulis di loh mahfuz sejak azali dengan bias bayu dinihari supaya dia akur aturan hidup, terima kifarah ini dengan hati terbuka...

Tuhan, aku juga melakukan khilaf, ampunkan aku!

Dudel comel...

Aku suka karakter dudel ini, rasanya ini antara kartun / dudel yang sangat cute yang aku pernah jumpa sejak sekian lama menggemari watak2 comel begini..tahniah kepada penciptanya, Cik Cempaka, kerana mempunyau idea dan tangan yang sangat 'Midas Touch'..u go CC...teruskan berkarya dengan dudel comel ini...hihi..teringat juga TJ selalu mengejek, tak padan dengan usia..tapi perangai macam kanak-kanak..ya TJ ko tu pun apa kurangnya lebih bangka dari aku, tapi awek ko tahap belasan tahun kan...hahaha 1-1 ya TJ...ooppsss back to review ini dudel yang comel..yess sangat comel, kalau ada jual anak patung dudel macam ini, aku beli buat koleksi...            



Friday, 2 December 2011

Anekdot Jumaat

Sejarah sudah pergi, tamat riwayat pada sebatang hujung kalam yang runcing, tidaklah sampai menikam hati aku walaupun ketajaman itu berupaya menghiris perasaan dalam jangka masa berkurun...tapi hati, tidak perlulah tunduk pada sebuah iklim pedih yang tidak mendatangkan apa-apa...

Aku sudah balut luka itu...sudah dikafan bersama setanggi tanpa bau, diam di satu persemadian rahsia, kalau masih berdarah sekalipun, ia hanyalah pandangan silau mata yang dimasuki debu jalanan ketika aku berpapasan dengan beberapa orang yang bernama ruang, waktu, kenangan, ingatan, amarah, insaf dan bangkit...

Aku tahu, sejarah bakal tercipta lagi...sudah aku kebumikan seberkas masa lalu, yang kelabu berbaur nafas lelah pada sebuah perjalanan, hati..perlu akur pada aturan hidup...kerana ketika Tuhan meniup pangkal roh di dalam rahim ibu pada usia 40 hari, aku sudah menyanggupi untuk menghadapi pancaroba ini, sama ada berkalang api atau bara, sama ada melangkah duri atau onak, mahupun memijak kaca bersepuh racun bisa, berilah seribu dasawarsa sekalipun, aku sedar nyawa ini bukan milik aku...tapi ia adalah amanah bersifat sementara yang perlu dimiliki secara total!

Sekali lagi, aku sudah simpan kemas sebuah harta bernama sejarah, melambai sayu pada masa lalu, menyapa mula pada masa kini dan memandang sedia pada sebuah masa depan yang belum pasti dalam genggaman...namun, kalau selagi bernama insan, Tuhan tidak mahu aku berserah..sebagaimana emak pernah berkata, selagi roh dikandung badan, selagi bumi masih belum mahu menerima jasad ini, melangkah harus diteruskan...

Ampunkan aku Tuhan!

Jumaat, 6 Muharram 1433H

Thursday, 1 December 2011

Tawarikh sebuah tarikh...

Sejak 13 tahun lalu, kalau tarikh 1 Dis
aku akan cuti atau ambil off
pada tarikh ini aku akan masak
menu sama setiap tahun
nasi minyak, kurma daging, ayam masak merah
pada tarikh ini juga aku buat kek
dan apa saja yg nak dimakan
kerana aku tahu, dia ada untuk menikmati semua itu
sedap atau tidak dia tidak pernah sebut
yg aku tahu dia akan makan
dan tarikh ini adalah tarikh ulangtahun sebuah pateri
tapi tarikh ini pada tahun ini
sudah menjadi sebuah tawarikh...

Nota: Pateri sudah dibubarkan, tiada tarikh untuk diraikan..yang ada hanyalah sekeping ingatan lusuh, bahawa perjanjian itu sudah terbatal, akibat janji yang sudah dimungkiri.

Tuesday, 29 November 2011

Misteri sekejap...

1)
Mengembara ke alam roh...warghhh vogue kan?
boleh ke gitu? Boleh! Macam mana?
Maka aku pun dengan penuh taksub bercita-cita
untuk mengembara ke alam roh
ketika aku aku berusia 18 tahun
kata ustaz muhammad, kalau diizinkan Tuhan
roh boleh keluar dari jasad
berterbangan antara langit dan bumi
dan masuk kembali ke dalam jasad...
mati kecil kah itu?

2)
Aku kerap juga tengok
peniaga buah di pasar chowkit
sangatlah tidak  senonoh
kerana jual buah yang sudah busuk dan buruk
tapi disusun cantik dalam pinggan
suatu hari Nasir bercerita
kenapa penjual sanggup jual buah busuk
aku terfikir2 siapakah pembeli buah itu
Nasir kata lagi, ia dijual sebab ada pembeli
siapakah pembeli buah busuk dan buruk itu?
Korang tahu tak siapa yang beli buah tu?

3)
Ada anak kawan aku
comel budaknya...kita orang panggil Nia
hobby dia suka cabut bulu kening kalau nak tdo
asal baring je, tangan otometik melekat kat kening
dah naik botak kening dia sebab tangan dia cabut satu, satu
mak dia puas pesan, cabut bulu kening tu kira ok lagi
tapi Nia jangan pandai2 cabut bulu mata
nanti Nia x boleh tido malam
agak2 kenapa mak dia tak bagi Nia cabut bulu mata?

4)
Dulu aku pernah shooting kat KB
drama tu judulnya Tuk Aji
arahan Meor Hashim Manap
so ada banyak lokasi yang kami singgah
ada satu rumah buruk tu, dalam ceruk hutan
di pinggir kampung
tengok dari luar macam buruk nau rumah tu
tapi bila masuk dalam, mak datuk bersihnya
aku ni bantai masuk jer sebab tugas aku jaga konti
konon nak cek lokasi, ada satu sejadah buruk belakang pintu
dan selonggok pinggan tembikar lama
sekitarnya ada pokok2 bunga, agak terbela
aku tak rasa apa2 pun, sebab dalam hati dah bagi salam
balik ke bandar KB, jam 2 pagi..
lepas mandi aku duduk balkoni dan x ingat apa2..
esoknya Ahmad Insani kata:
kakak, semalam kakak jadi tuan puteri
jenuhlah saya nak sedarkan kakak
kakak main dengan anak siapa semalam
anak kecik siapa yang kakak usik semalam
cehhh..seingat aku, tak ada pun budak kecil yg aku dukung..
apakah???

Saturday, 26 November 2011

Hijrah...

Hijrah
perpindahan
perubahan
daripada yang tidak baik
kepada yang lebih baik
semoga Hijrah 1433 ini
adalah yang terbaik
buat masa ini
untuk kita meneruskan suatu amanah
di muka bumi Allah ini...

Belaan...

Abaikan gangguan lain, inilah anak ikan I...hikhikhik! (anak ikan tau) di bawah rumpai tu ada banyak lagi anak ikan I...
aku dulu kononnya nak bela anjing, sebab terpengaruh dengan citer lassy kat tv..
tak pernah miss tengok citer anjing yang sentiasa jadi penyelamat kepada tuannya ini,
sekali mak aku kata...ko buang tebiat ke apa nak bela anjing,
aku sentap dan terus tukar cita-cita kepada nak bela ular...
tapi masa tu rumah aku x de semak samun so payah sikit lah nak bela ular.
kenapa nak bela ular? sebab aku suka tengok kulit ular sawa yg cantik tu.
Sekali bila aku jadi remaja purba, arwah abah bela ular sawa
dari sejengkal sampai boleh jadi tali pinggang kulit le..yickkk...geli!
Ada satu ketika, rumah kami bela kucing banyak...
abah ambik di hospital masa kakak kemalangan..
dari hari pertama kakak kemalangan hingga parut di muka kakak hilang dan sembuh,
selama itulah kucing banyak di rumah kami.
Bila parut kakak dah hilang sepenuhnya, kucing2 itu pun hilang juga..
kucing ke apa eh.
Last sekali bela ikan..haa buddy ini ko punya penangan...
aku nak share pasal si gemok, buntat dan segala bagai lagi yg arwah bapak aku pernah bela.
Antara kesayangan adalah seekor koi seberat  8 kilo, dibela selama lebih 10 tahun,
diberi makan nasi, roti, udang dan biskut...kojol dalam akuarium pada suatu petang yang sadis akibat terputus bekalan elektrik.
Mendiang koi buntat ini diberikan kepada Uncle Yong berketurunan Siam.
Esoknya uncle yong datang bagi abah seutas jam tangan sederhana murah
sebab terhutang budi dengan pemberian mendiang koi buntat.
Katanya: lemak, lazat, berminyak dan telur si buntat itu ada sepinggan besar...perghh...kami menitik air mata! Semasa dengan KA, aku bela kelisa perak pasar pudu...
seronok juga sebab kelisa ini spesies mengada2, makan cengkerik je.
Bila tinggal balik kampung, yang tinggal hanya rangka di bawah akuarium sedangkan akuarium bertutup..apakah???
Lepas tinggal sorang aku bela sedozen tetra neon dan peacock,
serta seekor penyedut sampah..beranak pinak ngko tapi kalu dah dasar haiwan tu, haiwan juga le kan...
semua kena sedut  dengan si DBKL tu...la ni tinggal sekor je sambil layan rumpai dalam akuarium kecil..
penapis air aku tetap on supaya bila aku buka pintu balik, ada bunyi air, tak ada bunyi ayam berkokok atap atap..kan!

Friday, 25 November 2011

Food harrasement...

Enoki mushroom..toke kedai 'perahu wap' suka letak cendawan murah ni dalam menu sebab ia cantik dan sedap. cepat masak, benam sekejap jer dalam air mendidih, dah masak...aku wajib beli cendawan comel ni sebab ia murah, paling senang nak humban dalam mangkuk maggi!

Brown bunashimeji..kalu nak masak krim mushroom soup, bunashimeiji perang ni molek sangatlah...satu, sebab rupa wajahnya yang bulat bergentel, dua, sebab batangnya yang putih dan tiga, sebab ia cendawan, letak je lah...tapi aku bantai mana-mana aku suka...dalam sup cair pun aku letak juga..

Since semua orang diet, NP...kekalkan say no to rice ya...kita tengok sapa boleh bertahan lama. Cik Cempaka pun masih berdiet lagi kan..err..sape2 yg cekeding..haha korang tahu siapa korang...x payah diet..tapi kalau nak praktik good food..pls do it...u r most welcome...o ya salad tu adalah kombinasi crisp lettuce, carrot, cherry honey tomatoes, romaine heart, walnut dengan dressing remia french herbs holland sauce, olive oil dan apple cedar vinegar..aku suka masam, jadi tuang apple cedar vinegar lebih2 sket aarr...tak pun boleh juga guna caesar dressing, thousand island atau balsamic vinaigrette dressing..aku guna Vamp dressing...hehe!

NP, nampak tak u ada kat dalam sup cendawan ni..eh i mean pasta..bukan u la kan..hihi...kalau u dekat buleh kita makan2 sambil atur srategik nak pau SM pasal tiket Search tu kan...oh ya sup ini kelihatan poyo kerana bahannya sudah dimoderate, hanya guna sedikit seasoning saja, setengah sudu teh, olive oil untuk menumis dan guna teknik fast cook supaya cendawan tidak lebam..yang warna oren tu adalah capsicum. capsicum is the best among three colours because its contains zinc and some more mineral rather than a green and red capsicum..
Ada banyak blog yg aku spy
blog yg tepek pasal makan lagi lah..
kadang2 x tahan sungguh tengok resipi yg dia orang tepek
rasa dan2 tu juga aku nak try buat
kalau nak masak tu, resipi yg aku print tebeng kat depan
SM ko dah buat aku tak lena malam
sebab ingat sup cendawan Sibu tu
jauh gila kalu aku nak pergi makan sana..ceitt
satu lagi makanan yg selalu buat aku tangkap leleh
adalah food budak kecik si Maryam tu
maknya rajin betul godek makanan untuk dia'
aku tak boleh tahan sebab western food tu
classs...kecik2 dah makan western food
bagus Maryam, jangan makan nasi
u better practice moderate food..
hmm ada banyak lagi blog yg suka tepek resipi
yg selalu buat aku hilang sabar!

Thursday, 24 November 2011

Welcome to the dark side...

Tit! Tit! Ada SMS masuk...

"LW, Da nok ajok g tengok movie buleh?
Abe Har beli teket, tapi dio x leh g
sebab sibling dio maghi. Buleh dok?
Kalu buleh, juppo kat starbuck b4 10 deh.
Hokay, c u there...tc!"

Yay! Off to cinema..twilight...
Hmmm..Friday night!...

.
.
.
.
.
To be continue...

Wednesday, 23 November 2011

Nostalgia...

Dua sahabat: Samseng kampung dusun...sekarang samseng sebelah kiri tu entah mana pergi bawa haluan hidup sendiri, kali terakhir di kesan di lokasi bukit besi, terengganu..manakala samseng sebelah kanan menjadi mafia dalam kumpulan V yang ada hubungkait dengan ninja yang diketuai ken watanabe di sebuah lokasi rahsia di sungai panjang...

Tuesday, 22 November 2011

Selamat hari lahir mak...

Kakak di pangkuan mak..di laman rumah kami di Pengkalan Kubur, Tumpat...1970..kakak 3 tahun...
Selamat hari lahir mak!
walaupun hari lahir mak sudah beberapa hari berlalu
aku ingat, aku ingat tarikh itu
kalau mak ada
kalau mak ada, aku akan bawa mak ke rumah adik
nanti mak boleh jumpa lala, aker, a’en, nini dan ee
ee ada tanya mak hari tu
setelah beberapa bulan mak berpulang
ee: bu, siti mana
ibu: siti dah pulang
ee: abang nak jumpa siti
ibu: kenapa nak jumpa siti
ee: i miss her
ibu: ok, let recite al-fatihah
ee: kenapa kena baca?
ibu: present to siti
ee: ok...
ibu: dah baca?
ee: done ibu
ibu: siti is happy now
because you gave her a present
a birthday present!
ee: really?
ibu: yerp
ee: can we buy some more birthday present?
ibu: no need to buy..
ee: (muka blur)
ibu: hadiah birthday untuk siti percuma
setiap malam abang ee kena baca al-fatihah
hadiahkan untuk siti, lagi siti suka
ee: yay! i can do it. adik can do it..kakak lala pun kan ibu
ibu: ya..ya...(sendu)
*siti@nenek
*Selamat hari lahir mak! 11 Nov 1945 - 1 Jun 2011
...tapi saya tahu mak sentiasa tunggu
saya balik dari kerja setiap malam..
terima kasih mak...

Sunday, 20 November 2011

3 Anekdot..

1) Diabetes
It maybe u, or others, it can be everybody
anybody, everybody else, siapa2 saja boleh ada
kalau makan x terkawal, kalau family history ada
dan kadang2 masa pregnant pun automatically ada

Dr Siri Harnida kata, diabetes tidak membunuh
tapi jika tidak terkawal
ia menyebabkan organ badan failure to do their task
jantung gagal berfungsi, buah pinggang gagal bertugas
limpa gagal memproses, salur darah juga akan merosot
paling takut, saraf hilang deria
ada satu kes membabitkan remaja lelaki
he's so young, 17 yrs old
lost his ability to sense the need to pass urine
whenever his bladder is full
so kencing terkeluar tanpa dikawal, apabila tidak dapat dikawal
bakteria berleluasa, and it cause fungus and etc..pity him..
and the worst case, this young man
often fail to attend his appt with the doctor
well im very gud in this particular manners
aku ikut peraturan dan x pernah gagal ikut cakap coktor!!!
sebab aku mahu back to the normal life
dan kenapa kalau test darah untuk sugar level
kita kena inject hujung jari? sebab that is the best part
untuk cek kewarasan darah dalam tubuh
kalau hujung jari sudah fail
maybe diabetes anda agak membimbangkan
hmm...pagi tadi, aku potong kuku
ya Tuhan..ketip saja pada bahagian paling hujung
dan tertanggal kuku itu, ada darah yg masih basah di bawah kuku
tapi kenapa aku tak rasa pain..
apakah?

2) Ghosbuster
Dua tiga bulan lalu, office aku havoc pasal ada cik han
ada family cik han kat office aku
sampai kena panggil ustaz satu team untuk halau cik han...tu
patutla bila aku sampai office jam 6 pagi
sentiasa ada bunyi mendayu2 kat bahagian belakang
bahagian office yg jarang orang lalu
aku sempoi je, itu mesti kuceng cari anak
sebab kadang2 bunyi macam mengeow
kadang2 bunyi macam mengaum, ada kalanya macam menangis
tapi ada ahkak kesah, yang penting ahkak sampai awal
boleh park betul2 depan pintu offiece kan, tapi bila ahkak tahu
bunyi itu adalah bunyi dari dunia yang satu lagi
ahkak make sure ahkak sampai office bila hari dah terang
dua tiga hari ni ahkak berfoya-foya sket
so sampai rumah lambat, ada sekali tu, almost half past midnite
bulu roma ahkak separa tegak, sebab anjing jiran asyik melolong
telinga ahkak konon pekak
gedegang, ahkak kunci pintu dan landing jap tarik nafas
oh ya, sebenarnya semasa nak masuk rumah tadi
ahkak rasa ada angin panas dan bunyinya
adalah sama seperti deru di office ahkak
apakah???

3) Pesan
Arwah abah kata, jangan jadi penakut
boleh kalau nak takut, takut pada Allah
kerana Allah yang mencipta kita, abah juga kata
jangan tampar orang, kalau tampar juga
merana orang tu, aku pernah geram kat adik
aku babap dia dengan lima jari lebar aku
berbirat cik tot adik, lima jari aku berbekas kat cik tot dia
arwah mak kata, jangan nak mengata2 apa2 kalau nampak
buat tak tahu aje, sebab tak baik mengata
aku tanya mak, kalau mengata dalam hati boleh tak?
jari mak singgah cubit pipi aku, sakit ngko..
hari tu masa mak sakit, kak rin kata
jangan balik lambat, masuk rumah sebelum jam 12 malam
banyakkan baca yassin, kenali diri
dan sentiasa ingat diri, aku tak faham
masa mak sakit, aku tidur di sisi emak sebelah kanan
adik di sebelah kiri, anisah di kaki emak
kami gilir2 baca yassin, kalau kami x baca
kami minta jasa baik cd dan radio bacakan
bila mak meninggal dengan aman
kami (aku) faham, akan segala pesan itu
apakah???

4) Alone but never lonely
Aku bangun awal hari ini
hujan tahap sopan, tidak lebat dan tidak juga lemau
bila buka tingkap, ada angin sejuk menyerbu masuk
windsor basah, perumahan bata merah sunyi
ye lah sebab jam 4 pagi, segelas teh camomile (teh percuma ya)
dan sepeket biskut digestive, sambil duduk tepi tingkap
membilang titik hujan, di atas aspal depan sana
aku tahu, aku tidak keseorangan
kerana tingkap sebelah juga, ada lampu terpasang
suara Adele lemak merdu, menyanyikan melastik api dalam hujan...
hmm teh meluncur laju, biskut pun dah habis
suara subuh nyaring di hujung minaret
hujan sudah berhenti
......
ketika aku keluar nak ke office
Pengiran sebelah juga keluar
lengkap dengan suit macam nak pergi race
dan cagiva dia mengaum
apakah???
(Ehh sorry aaa...dia tu pangkat adik2..
dan dia panggil aku ahkakkkk...mwahahaha)

Nota: Kalaulah mak masih ada....aku rindu emak!

Saturday, 19 November 2011

Sakitnya hati: 18 sx

(Aku berkasar dengan bahasa:)
Semalam hujan lebat
ada appt kat Bandar Baru Bangi
appt jam 3, kuar opis jam 2,
jawa kata jas nais la kan
sebab jalan licin
aku bawa keta berhemah
dari federal hiway
nak sampai depan plaza phoenix tu ok
drive cam biasa, sopan santun bagai
sampai tol nak masuk mahkota cheras
semua keta dah bertenat
sebab tak tahu line mana nak que
aku dah biasa sebab hari2 hafal
jalan nak balik windsor
dah tahu kat mana ada lubang
kat mana ada pecah
so aku masuk que bayar tunai
line tiga dari kiri
sedang syok que
tetiba ada satu kancil putih
ada anak patung teddy bear
teddy bear la sangat..puk*&^$ la dia
ada sticker lim kok wing university
ada dua pompuan di dalamnya
menyondol keta aku
macam pompuan sundal tak cukup nafsu
pukimak betul
babi sondol tanah pun kalah
heh pompuan
ko tu dah la potong que aku
masuk tak bagi salam
muka menonong macam pantat ayam tua
aku punya la panas hati
aku ke depan dia ke depan
aku asak lagi dia asak
aku hangen ni, rasa menggigil
memang sial itu pompuan
hujan tambah lebat
kalau aku buka tingkap
tunjuk jari hantu
memalukan sajalah kan
apa lagi...
%^&(%$#*&^%$
%^&(&^%$#^&*&
$%^&*&))*&_)(
aku pun tak sampai hati nak taip kat sini
in the end..
gedegang...side mirror dia langgar kereta aku
dan patah...side mirror dia patah!
ada aku kesah
keta aku ok je
hahahaha
gedik la kau
aku lepas dia masuk dulu
ke mulut tol yang muat2 sebiji keta je tu
aku kalah kan
hati mendidih
sakittttt!!!
lepas bayar
aku bawak keta berhemah
walopon mendidih
hujan dah reda sikit
aku tekan minyak
betul2 dok tepi pompuan &*(^$
buka tingkap keta
senyum tak ikhlas
dan aku tekan minyak sket
sedang kau masih lagi terhegeh2
wahai pompuan poyo
sebab kau tu kancil je
berlagak nak mampos
dan depan kau tu ada merc..
tak berani pulak kau nak sondol
sorry pemandu kancil yang lain
aku tak marah atau hina sapa bawak kancil
tapi aku cuak dengan pompuan kurang ajar
dua ekor dalam keta tu
sebab potong que aku
macam lahanat!
hati puas..
malamnya
aku minta ampun dengan Tuhan
kerana menyiksa hati sendiri...

Friday, 18 November 2011

Entry tertangguh...

1)
CCChhh....(hari Jumaat, mulut kena kontrol, hati kena sabar..tsk!!)
line internet macam cel*&%, damn!
semua fail, dua maxis dan TM Bangsat..
satu sen pun tarak guna
baik lagi kalu aku tengok siput babi mengawan depan rumah

Nota: Apa2 hal, awal tahun depan aku kena erase TM dari Windsor..sangat menyakitkan hati (jari hantu naik aaahh). Kena ganti dengan itu Asstro...

2) Ok hati sudah sejuk
minggu ni adalah minggu marathon
menonton teater
dua malam berturut2 menonton teater
harga sebuah maruah di dbp
dan badai semalam di istana budaya
namanya pun di istana budaya
yes ada class
maksud aku refer kepada teater dan juga lokasi
mungkin tidak boleh beri 100 %
tapi congrats atas usaha team produksi BS
erra fazira sebagai teraju utama
aku nampak dia berjaya menghidupkan watak mazni
aron pun ok cuma bab vokal fail
suara dia macam kepit
mungkin sebab dia x biasa berlakon teater
kalu drama dia dah biasa dub
fizz fairuzz pun bagus
umi aida, imelda dan ziela memang memuaskan hati

3) Sebenarnya ada banyak faktor
yang mengukuhkan hujah
supaya aku memperuntukkan masa
menonton kedua2 teater yg sangat paradoks
isi sifat penceritaannya itu
satu teater berat dan satu lagi teater muzikal
namun faktor satu mempengaruhi aku
dan faktor dua juga mempengaruhi aku
faktor satu:
Aku: Tolong beli tiket BS boleh tak?
Faktor Satu (FS): Nak berapa?
Aku: Dua
FS: Hmmm tiket dah habis
Aku: Yang murah je pun (sambil tayang not 50 3 keping)
bukan duit aku, duit kawan yang minta aku belikan
FS: Seat tingkat dua nak?
Aku: Boleh je..(dalam hati, alahai musti kecik je nampak orang..ahh tak kisahlah, janji aku tonton sebab ingin lihat erra berlakon dan teringat akan panggilan telefon dari kak jah@khadijah hashim)
FS: Ok, esok nak datang tengok jumpa saya
Aku: Sure?
FS: Sure
Maka aku pun menonong muncul di IB
Jumpa FS, minum tea dan bla!bla!bla
FS: Nanti masuk, staff saya hantar u masuk
Aku: Tq
Sekali bila aku masuk, ada kakak persis mak datin sibuk dok tanya tiket berapa harga dan aku ni siapa itu ini. Aku cakap, orang sponsor tiket! Dah, cukup.
Tak puas hati, aku text FS, sekali dia reply "...tiket u duduk tu gold seat, RM300"...
Mak datuk, sungguh aku x akan beli..tapi sebab ditaja..ok saja...hidup!

Faktor dua: kring! kring!
Khadijah Hashim: Assalamualaikum!
Aku: Waalakumussalam Kak Jah, apa khabar?
KH: Baik. Nak jemput awak datang tengok pameran lukisan Kak Jah
Aku; Ya kak, insyaAllah saya akan pergi.
KH: Badai Semalam tak tengok?
Aku: Eh tengok, tengok, sekali lah...
KH: Ok datang ya..
Aku: InsyaAllah, terima kasih kak..

Sorang memberi tiket, sorang menjemput...budi baik anda saya kenang...

Nota: Petang yang redup, segelas teh tarik, selamanya meresap...kalau boleh, aku tidak mahu malam beransur pergi..kalau boleh aku mahu petang bersama segelas teh tarik itu kekal begitu, kekal begitu dan kekal begitu...ahh hidup..

Wednesday, 16 November 2011

Wordless Rabuday

Lebar pegaga giant ini adalah hampir 4 inci...manakala tingginya nak cecah 1 kaki..pegaga ke apa ni eh...

Pegaga giant @ Windsorland...mau makan buat ulam...ada beran?

Harga sebuah maruah...

Buku cenderahati teater HSM karya Azizi Hj Abdullah...

Ada orang suruh aku masuk pakai tag peribadi, sebab boleh dapat f.o.c tapi buat malu je lah...dah le budak2 USM tu datang jauh, aku pula nak bantai percuma...tidak! Kalau aku yang terbabit pun aku marah sebab produksi depa ni produksi student, bukan besar2 punya...tapi kalau Badai Semalam yg aku akan tonton malam ini, yess...f.o.c!
Kali terakhir aku tonton teater lebih kurang enam bulan lalu, teater muzikal Lat...boleh lah...teater santai
dan kali ini, Harga Sebuah Maruah (HSM) teater berat..isunya ialah mengenai Kampung Kertau yang didatangi pemaju yang ingin membina kolam penternakan udang di tanah sawah mereka.

Penduduk kampung berpecah jadi dua. Ada yg setuju, ada yang tidak. Azizi menyelit kiasan secara halus mengenai kuasa wang ringgit berupaya merobohkan tali persaudaraan antara ibu dan anak apatah lagi saudara mara mahupun jiran seperjuangan

Dari sisi yang lebih luas, HSM adalah parodi kepada apa yang kita lalui hari ini. Kuasa wang ringgit boleh membeli nilai kemanusian dan kehidupan. Hatta sealim mana sekalipun manusia, kalau longgok kepala agung kat depan, terus jadi rambang mata, sama la macam kucing..sekor kucing tu kalau pondan atau ‘kasi’ macam mana sekalipun ko potong atau sunat anunya, si kucing poyo tu tetap tak akan hilang jati diri kekucingannya yang akan cium, jilat, tatap dan cuit ikan tu...eceehh macam bagus kepala otak aku mentafsir HSM ni.
Ohnya..ini sisi pandangan aku, kalu korang p tengok, mungkin ada seribu ulasan lagi...

Back drop boleh aku bagi 4 bintang: sebab teknik pancaran gambaran rumah, buldoze, back ho ke menatang apa lagi, nampak hidup..pentas memang kosong tapi teknik yg depa guna, boleh diterima pakai.
Pelakon2nya memang meletops: watak Mak Cah, Abang Azmi (Prof Madya Dr Samad Salleh) aku dah lama suka kalau brader ni berlakon, memang hidup...watak2 utama lain seperti Hijrah (Helmi - muka macam Mawi, tapi dia lagi handsome dari Mawi..cehhh), Habibah (Milyana, ok lakonan menjadi, gandingan baik dengan Helmi) dan ramai lagi, memang boleh diberi tepukan gemuruh walaupun teater berat seperti ini, pastinya tidak ramai yang akan datang dan duduk menonton dengan tekun..penggunaan dialek utara secara keseluruhan kena dengan latar penceritaan..ok malas nak review panjang2, kepada peminat tegar Azizi Hj Abdullah, HSM adalah perjuangan Azizi untuk bangsanya...

Nota: Aku pergi tonton HSM sorang, tapi aku tidak menontonnya keseorangan...

Tuesday, 15 November 2011

Menjadi seorang manusia...

Hati kecut!
penakut!
tak padan dengan usia!
lagi apa perkataan yg boleh aku suaipadankan
untuk menggambarkan bahawa aku ini seorang manusia
yang maha penakut
namun apabila pada suatu ketika
aku ditakdirkan
melalui segala-galanya sendiri
dan keseorangan
dan aku tahu tiada siapa pun di sisi
kecuali DIA dan setan dan iblis dan jin
maka aku harus menukarkan
sifat yang sangat pengecut itu
kepada pemberani membuta tuli
kerana aku tidak mahu
memusnahkan diri sendiri
oleh ketakutan yang tidak berasas.

Monday, 14 November 2011

warna susah hati

Aku susah hati, wallet tercicir, ntah mana aku taruk..dah dua hari baru aku noticed ia tak de dalam handbag..tu pun masa nak g visit anak buah aku kat HUKM...nak kuar kepala agung tarak, hujan lebat, hati berat...sedeh! Aku cuma ingat dalam peti es aku ada banyak telur omega, dalam stor ada flour dan butter pun ada lebih lagi...

Nak kuar x boleh..sadis! Apa citer anak buah aku yg warded and critical condition sebab jangkitan paru2...teringat pula dudel comel..kalau dudel itu hidup, aku nak bela ramai2 kat rumah...hahaha berangan..dudel hidup, melompat dan bermain dalam rumah...CC, i nak semua dudel freebies iteww...tamak kan...

Ini adalah kek warna susah hati..warna tak susah hati pula adalah semestinya warna hitam...

NOTA: kek ini untuk anda semua...Bismillah..

Le Cordon Bleu Paris..

Kalau aku tak buat kerja yg aku buat kini
mungkin aku jadi tukang masak cap ayam
mungkin aku belajar dengan makcik aku
tukang gulai taraf kg pinang sebatang
yg sorang lagi tukang gulai tahap
lulus sekolah 6
tapi kalau ada kenduri kendara
yg dua orang ni lah yang dipanggil
sorang lagi makcik bau bacang
tukang gulai versi kawah
padahal dia main jemput dan hagak2 jer
tiap kali aku minta resipi
jawapan dia: ko datang tolong aku masak
perghh memang tak pernah ada resipi bertulis
semua dalam kepala otak je
tapi rasa meletopsss
aku tahu, Le Cordon Bleu Paris
adalah sekolah masakan hebat dan tersohor dengan taraf dunia
memang haku tak mampu nak masuk sana
walau kerja tujuh tahun sekali pun
kecuali kalau ada penaja, aku sanggup
Sherlyn tpon aku, u mau masak?
Aku pun bagai vampire kehausan darah...ya ya ya!
Maka aku pun tunjuk le skil masak aku yg poyo je
hmm...Chef de Cuisine Cordon Bleu pun ngeri aaa tengok skil aku
Mwahahaha..bagi laluan aku perasan dan berangan..korang x ada kan?
Me and Chef de Cuisine @ Le Cordon Bleu Malaysia Sunway, Chef Franck Bruwier after cooking workshop..mercy beacoup...jetaime..heheheh! (Err sila abaikan pandangan tepi, kiri..itu tak masuk dalam entry aku aaa)


Chilled leek and potato cream with truffle, the black item on the top of this desert is the most expensive ingredient, truffle..a black mushroom and the price is RM8,000 /kg..cooking with patient lead us to hv a delicious menu..becoz the added value like a pinch of love (salt), a tea spoon of pleasure (seasoning) and a drop of kisses ( soy sos) will make it perfect for everyone! Bon Apetite!

Sekeping sijil yang sepatutnya dikeluarkan di Paris, tapi sebab chef  Bruwier tu menghargai skill masak cap ayam yang aku tunjuk, dengan skala ihsan kasihan belas dan terpesona dengan minyak angin yang aku jual, dia maka dengan berbesar hati menyampaikan sijil ini kepada aku di Kolej Sunway Petaling Jaya, haruslah aku frame nak tunjuk pada makcik-makcik aku..hikhikhik!