Posts

Showing posts from 2011

Complimentary entry..

Image
Uncle Gedek...I follow...hahahaha!
Nota: Ingat entry sebelum ini adalah entry 2nd last..tapi sebab ada entry complimentary sebagai follower tegar uncle gedek yg punya idea stylo pasal blogging, so aku pun terstylo sama...ini kali kedua follow stylo UG punya entry...bukan cilok idea tapi stylo milo yang tak dapat dielakkan....entry pertama adalah entry bergambar dengan rangka..hehehe...ok UG...stylo!

Second last..entry berangan lagi

This is my second last entry before i enter a new year..a new year that i wish bring me a bunch of luck...insyaAllah! Still in mood Entry Berangan...chef!

Allow me to continue my dreaming
he email me again last nite, @ 9++pm
and i was shock coz i never thot that he would continue email me..
and these time, im more shock..guess what..

His email to me:
Chere LW, le mot chef est trop formel appeller moi par mon prenom s'il vous plais  J'aimerai avoir votre avis ? que diriez vous d'ecrire un livre de cuisine avec moi ! en esperent vous lire bientot  souvenir tres amicale Jean-Luc And I reply to him: Chere Jean-Luc. Mon plaisir..
Est-ilokavec Jean-Luc?
Ô Allah...i love it!Oui, je tiens àle faire..
C'est mon rêveen réalité..depuislongtemps.Monpropre livre de cuisineavec mon nom.. etvotre nomtrop..c'est génial!Hihi. J'ai une passionpour la cuisinemais peut-êtrece n'est pasaussi bon que vous, car uest unchef exécutif etontbeaucoup d'expériencetout enimloin de là.. est-ce …

Entry berangan...chef

Kalau aku tak kerja macam hari ni...
dah tentu aku jadi tukang masak @ chef juga
Lepas ni kalau company x mau dah khidmat aku
aku resign dan jadi chef
Chef yg aku jumpa semalam
dah confirm kata aku boleh jadi kitchen helper dia
kenapa aku addict sangat dengan chef ni...
cita-cita purba..
x dapat jadi chef
dapat chef pun jadi lah..
kehkehkeh!..

Dia email aku:
Chere LW mercie d'etre venu diner au victoria medan en esperent vous revoir bientot amicalement =) Jean-Luc Lundy

Aku reply email dia:
CherChef
je vous remercie beaucouppour la session debelledernière nuit
ilétait super etc'est vraiment très apprécié
nous sommesheureux d'êtreà nouveauà VictoriaMedan
iprofiter d'un menuet la languebien sûr,
etespérons vous voirbientôt trop
amicale
:) LW

Au revoir ma cherry...amour!

Nota...

Kadang-kadang, kita tidak pernah terfikir
akan sesuatu yang terjadi dalam kehidupan
kerana akal fikir kita tidak sampai
untuk memikirkan hal-hal yang diluar hijab
jadi apa yang kita sering tanamkan di dalam fikiran
hanyalah pelbagai telahan yang penuh dengan kemungkinan
sama ada kemungkinan itu yang bersifat baik atau sebaliknya
kita sebagai hambaNya wajar menerima dengan hati tabah
kita sebagai khalifah utusanNya di tempat bernama muka bumi ini
wajar menelusurinya dengan mata hati
akan segala renjisan warna dalam sebuah tawarikh hidup
adalah satu analogi yang akan mematangkan kita
dalam menuju kematangan
yang akan membawa kita
ke satu destinasi abadi..
jadi dalam perjalanan ini
ada banyak yang perlu dinikmati
dan antaranya adalah
warna kehidupan berona gelap
warna kehidupan bernuansa suram
warna kehidupan berenjis duka
warna kehidupan bersepuh air mata
dan percayalah akan tiba suatu masa nanti
ada warna kehidupan bernama nikmat!

Nota: Untuk adindaku, kini kau memijak duri. Mungkin ter…

Apakah...

Image
Hujung tahun yang sangat tidak produktif
macam-macam hal berlaku
itu belum kira berapa KPI yang aku akan dapat
bukan setakat KPI dunia
KPI akhirat pun kena kira juga
bila ingat KPI akhirat..ngeri
agaknya kalau disukat amal ibadat
rambut seurat tu lagi beratlah daripada aku punya KPI
Ya Tuhan, bagi aku peluang untuk perbaiki KPI denganMU..

Pagi ini, 26 Dis..lagi 5 hari nak masuk kalendar baru
aku bukan rajin tapi tabiat buruk adalah suka ke opis time orang cuti
sebab aku rasa suasana sekeliling aman
tak ada dengar carutan, makian atau sumpah seranah
walopon aku sendiri pun kerap menyebutnya dalam blog ini
sekurang2nya aku menulis dan tiada bunyi
jadi tiada pencemaran pada pendengaran
dan aku juga tidak memperkosa pendengaran orang lain
cuma aku mungkin meng'harrase' mata korang saja
itupun sekiranya korang membaca entry ini
ok oleh sebab nak datang awal, aku bangun jam 5am
dah solat Subuh yg aku kira sempurna
sambil bersiap konon nak pakai mekap
arghhh tidakkkkkkkkkkkkkk
...
.…

Down..

Kadang-kadang hidup ini memang sentiasa lelah, walaupun aku rasa aku sudah kuat, sudah cuba menjadi terbaik sekurang-kurangnya untuk diri sendiri...tapi aku perlu mengakui hakikat aku ini manusia dicipta Tuhan..Dia mencipta dengan sempurna tapi aku belum ada kekuatan untuk menjadi sempurna sepanjang masa...dan rasa itu datang lagi...walaupun aku cuba hindari...tolong aku...Tuhan...Satu saat bila merasa lelah, letih & berputus asa dengan setiap ujian kehidupan, ucapkanlah "HASBUNALLAHU WA NI'MAL WAKIL"
Cukuplah Allah sbg penolong kami & DIA lah sebaik baik pelindung
(Ali Imran 3:173)

My dear...

Assalamualaikum mak...kita rindu mak...

Aku baca entry kat blog ini  http://cumatinta.blogspot.com
mengenai membahasakan panggilan diri semasa percakapan
tersuka pulak dengan apa yang dikisahkan..

Arwah mak aku, kalau marah macam mana sekalipun
tetap akan bahasakan aku, adik dan kakak sebagai 'anak bertuah...'
arwah abah lagilah, walaupun ada api sekeliling kepala dia
kalau marah menggila sekalipun
dia akan sebut kami sebagai 'anak bertuah...'
di sekolah, geng panggil aku dengan nama yg mak aku bagi
di rumah, sepupu sepapat panggil aku kak chik
masa couple dulu...bekas pakwe panggil aku 'you' je..
cehh..langsung x romantik
bekas pakwe tu, kemudian jadi suami
dia teruskan dengan membahasakan aku 'you' juga
tak apalah, lidah dia lidah western..konon!
bila dah jadi bekas suami...pun terus dengan panggilan sama
aku tak kisah dah..tak de bridge apa2 dah pun dengan dia
di tempat kerja, officemate panggil aku nama ringkas je..LW
(hehehe...x boleh reveal pangg…

Ralat...

Image
Hari ni aku ingat hati aku akan rasa seronok
berterusan hingga ke petang
sebab tadi pagi aku baru hantar
satu family (tetamu) di luar pagar rumah aku
depa tidur rumah aku semalam..
seronok jugalah terima tetamu
lebih-lebih lagi macam aku yg dok sensorang ni..
orang kata bila ada tetamu datang
mereka bawa masuk rezeki sekali
dan aku suka...sebab aku rasa ya..mereka bawa rezeki...
macam biasa, aku kemas rumah, lap mana patut
debu, habuk, semut, lipas, semua aku halau
tiba-tiba masa nak lap peti ais
aku perasan satu fridge magnet aku sudah ghaib
fridge magnet itu bentuk big ben
aku beli last year masa o/s ke UK
makk sedihnya...hilang sudah...
ada tangan yang ambilnya
mungkin ia dah lama hilang
tapi baru hari ni aku notice
selama ni aku tak kisah pun
kalau tetamu datang, depa minta..nak
dan aku akan bagi...tapi bila ghaib cenggini
aku rasa aku perlu buat sesuatu...

Mencari sebuah masjid...

Image
MENCARI SEBUAH MASJID Karya: Taufiq Ismail
Aku diberitahu tentang sebuah masjid, yang tiang-tiangnya dari pepohon di hutan,  fondasinya batu karang dan pualam pilihan atapnya  menjulang tempat bersangkutnya awan  dan kubahnya tembus pandang,  berkilauan digosok topan kutub utara dan selatan  Aku rindu dan mengembara mencarinya.
Aku diberitahu tentang sepenuh dindingnya  yang transparan, dihiasi dengan ukiran kaligrafi Qur'an  dengan warna platina dan keemasan bentuk daun-daunan  sangat teratur serta sarang lebah demikian geometriknya  ranting dan tunas berjalin bergaris-garis gambar putaran angin  Aku rindu dan mengembara mencarinya.
Aku diberitahu tentang sebuah masjid yang menara-menaranya menyentuh lapisan ozon  dan menyeru azan tak habis- habisnya membuat lingkaran  mengikat pinggang dunia kemudian nadanya yang lepas-lepas disulam malaikat jadi renda benang emas yang memperindah ratusan juta sajadah di setiap rumah tempatnya singgah Aku rindu dan mengembara mencarinya.
Aku diberitahu tent…

Last call mokyong

Image
Menikmati sebuah karya seni tidak semestinya berpaksi kepada gah sebuah tempat atau siapa pemainnya. Arwah mak aku dulu sentiasa suka seni rakyat jelata yang satu ini, makyong. Angin mak kini sudah berpindah kepada aku

Kalau diberi pilihan antara tiket konsert Search dan tiket makyong ini, aku pilih makyong. Kalau diberi pilihan antara tiket konsert Jamal Abdillah dan tiket Main Puteri di DFP, aku pilih Main Puteri.Dan kalau ditanya antara Ombak Biru dan Wayang Kulit Wok Long Pak Dogol, aku pilih wayang kulit. Kerana ketiga-tiga seni ini memerlukan angin dan semangat untuk menghayatinya..seni marhaen yang menjadi hiburan kepada masyarakat bawahan, namun kini sudah diangkat seabagai warisan dunia, diiktiraf Unesco.

Nota: terima kasih kepada dia yang menyediakan satu tempat untuk aku menghayati seni yang selamanya evergreen ini di kalangan penggiat dan peminat seni makyong...yo la awe weiii...

Pontianak

Image
Ini bunga yang dah kering
bungan kesukaan aku
aku dah simpan hampir dua tahun
tapi bila buka je tempat simpanan bunga ini
bau wangi semerbak
wanginya tak hilang
amat menyenangkan...
ada orang kata bunga ni bunga pontianak
sebab baunya akan semerbak selepas midnite
namanya bunga kesidang
aku suka sampai bila2 bunga ini
tapi kalau tanam tak pernahnya mau tumbuh...
ehh tetiba ada bau wangi lah...???

Luka...

Antara lidah, pena dan pedang, mata lebih tajam?
ada pepatah mengatakan pena itu lebih tajam daripada mata pedang
ada yang kata lidah tak bertulang
tiada mata tetapi selalu juga ada hati yang terluka mendengar ungkapan lidah.
Pedang? Pastinya ia mampu mencarikkan apa saja yang bersua
dengan mata nipisnya yang tajam berkilat
apatah lagi sutera lembut mahu pun kulit manusia yang berlapis-lapis sifatnya.
Pokok pangkalnya, luka oleh pedang nampak parut
lama kelamaan akan hilang kesannya
luka oleh tulisan mata pena pula bagai buih di lautan dan awan di langit
hilang sekejap timbul sekejap tetapi tiada kesan pun
manakala luka oleh kata-kata daripada lidah
sampai bila-bila pun akan diingati
Luka oleh lidah tidak bertulang?
Sakitnya seperti luka dicurahkan cuka tetapi tidak nyata pada mata
kesannya berbekas sangat dalam seperti belati menusuk ulu hati
Hmmm...dua tiga hari ini aku banyak mengalami luka-luka...
...antaranya luka tertusuk sembilu daripada kayu almari di rumah
korang…

Cholesterole vs swimming

Image
Lokasi: Swimming pool size olimpik Bilangan perenang: Boleh kira dengan jari Life guard: 2 orang pangkat pakcik2 Senario: Dekat 45 minit duduk saja, saja je..tepi kolam..perhatikan orang berenang..aku buat style sardin...ada 2 kutu pandang2...hello bai...lu apa tengok2, gua tarak hutang sama lu...lu blah aa...suka hati gua la...mau float ka, mau swing ka, mau rendam ka..bukan lu punya kolam...lu pun bayar kan...pehhh! Result: Rupa-rupanya ada banyak 'katak' dalam kolam itu..maksud aku derang berenang gaya kuak macam katak, termasuk aku. Yang buat free style...sekerat dua je, sebab free style quite hard rather than frog style..kalu tatau nak breath.. baik jangan buat free style...
Hidup dan membesar dalam family yg 80 % big size ni memang seronok
terutama bab makan sebab kami memang x akan membazir.
Mak dulu pun suka masak dan pantang dengar
kalau aku kata nak makan apa saja, musti mak boleh buat.
Kalau big size and free from any disease tu kira ok lah
tapi kalau segala bagai ada, i…

Selamat berangkat...

Assalamualaikum Pakcik,minggu lepas kita dan adik pergi jenguk pakcik di hospital serdang, doktor dan nurse sedang mengerumun pakcik kerana katanya pakcik buang semua drip di tangan dan hidung. Keadaan pakcik sama seperti mak, enam bulan lalu. Kita hanya lihat saja kerana kita tahu pakcik sedang bertarung untuk meneruskan perjalanan mengikut emak atau bersama-sama makcik dan kita di sini.
Kita tahu, pakcik teragak-agak untuk kembali ke daerah abadi atau meneruskan hidup buat sementara di wilayah yang bukan azali ini...kita tahu walaupun pakcik tidak pernah menyatakannya kepada kita...pakcik bebas membuat pilihan...
Dan akhirnya terjawab sudah...mak pasti gembira menyambut kedatangan pakcik di sana...kerana pakcik adalah satu-satunya adik yang sering mak sebut ketika hayatnya. Pakcik kirim salam kita dan adik pada mak, katakan pada mak...kami rindu amat pada mak, sentiasa rindu mak sampai bila- bila...peluk cium kami untuk mak...selamat berangkat pakcik...

Allahyarham Hj Zulkifli Hj Ab…

Entry malas

Image
.

Galeri Windsor

Image
Masa mak ada hari tu, awal tahun ini, aku sibuk berangan nak jadi pelukis nak masuk kelas fine art kat Aswara...ada 12 kelas, sempat attend 4 kelas je sebab the rest tu memang diperuntukkan untuk mak..tak pe, berbaloi sangat tuang kelas pun sebab jaga mak secara intensif, aku puas hati, mak pulang dengan aman.
Masa visit Gallery Piccaso di Holland few yrs back...besar gila gallery tu..sampai bertingkat2 dan aku bengang sebab x berpeluang nak curi ambil gambar sebelah art work Picasso..ori punya artwork...langsung x de peluang sebab cctv berlambak-lambak...malah ada sesetengaj art worknya siap ada alarm bagai...cehhh walhal gambar telinga je...puas le aku fikir, Piccaso lukis gambar telinga tak siap, gambar muka plain je tanpa warna...tapi harganya juta-juta..dan kalau aku tak silap..dia mati bunuh diri sebab sunyi...ada banyak helaian surat cinta piccaso...semuanya tersimpan di gallery itu..surat pun jadi berharga setelah pemiliknya tak ada...nampak gayanya surat yg Allahyarham Sudirma…

Warna kesayangan...

Image
Hari Jumaat...
banyak warna muncul dalam kepala otak aku yang sudah sedia tepu
warna warna yang tercalit di kanvas hidup yang besar
yang diperoleh dengan harga yang sangat mahal
dan satu kanvas saja bagi setiap orang
warna kesukaan aku yang sudah aku calit pada kanvas hidup
merah jambu, biru langit, hijau serindit, biji kundang
merah kesumba, lemak ketam, mega mendung
dan banyak lagi...semuanya adalah warna kesayangan
dan apa khabar warna kesukaan aku yang di atas itu,
kau jauh di Derby, aku tak tahu bila
kau akan mendarat di kota lumpur
atau kau ada singgah di kota singa,
dekat saja jika kau mahu jenguk aku
walau ke mana kau memercikkan warna
aku harap kau ingat pesan dan doa aku
sampai bila.bila, aku akan berdoa untuk engkau
 kalau kau ingin tahu,
kau adalah  antara warna kesayangan aku!

Nota: Buddy, apa khabar warna kesayangan u? Alaa itu warna Joe Bastianich? Dan buddy yang ini bagaiamana warna Adele yang selalu buat kau pandu gila...hahahaha..selamat menikmati keindahan warna pel…

Monolog

Setiap pagi
kulintas perkuburan sayu
dia ada di situ.

Menjelang tengahari
kulalui hentian rindu
dia ada di situ.

Memasuki malam
aku meniduri lelah
dia ada di sebelah.

Menjelang dinihari
aku bangkit munajat
dia ada dekat.

Setiap ketika
apabila aku luka
dia mengubat nestapa.

Terima kasih, Tuhan!

Belasungkawa

Untuk Allahyarham Hj Abu Talib binti Silong
Selamat berangkat ke negeri akhirat
kembali kepada azali
meninggalkan yang hakiki
menuju abadi.
Al-Fatihah!

Nota: Kepada sahabat, Halym Abu Talib (Pn Anne sekeluarga) lepaskan dia dengan hati terbuka, tulus dan ikhlas sebagaimana dia pernah mengasuhmu tanpa lelah sepanjang kudratnya sehingga dia kembali menemui Pencipta yang mutlak...simpan tangis mahupun sendu, iringi langkah akhirnya dengan zikir sebanyak mana yang kau mampu..

Pancaindera...

Ada banyak sebab kenapa aku suka sesuatu perkara:

aku suka sesuatu buku, bukan sebab isinya keseluruhan
tapi mungkin ada beberapa baris ayat yang mengujakan
aku suka makan steak kat Green jolly long time ago
sebab ada bro macho hantar order pakai roller blade
aku suka naik bas SJ kat pantai dalam dulu
sebab conductornya karisma gila masa ketip tiket
aku suka browse blog si anu dan si polan
sebab aku rasa bahasanya tangkap jantung aku, perghh!
aku kalau masak dengan penuh kasih sayang
nak je aku bagi masakan itu sebagai tanda
berbahagi rasa bahagia dengan dia
aku suka doktor itu
kerana dia sentiasa muncul dengan wajah basah
dan aku tahu dia baru lepas solat sebenarnya
aku hadir ke sesuatu tayangan
kerana aku suka si penggubah muzik kisah itu
dan kalau aku pergi menonton wayang kulit
aku tahu pak dalang di sebalik kelir adalah kesayangan aku
gila tak? aku akan lalu jalan sama ke tandas di pejabat
kerana aku suka nak lihat wajah tulusnya setiap hari...
hakikatnya aku suka sesuatu
bukan…

Sms...(i)

Kau...yang aku sayang, 17 kali dalam alQuran,
Allah perintah untuk kita berzikir pagi (selepas Subuh)
dan petang (selepas Asar)
Thus...otw pergi office
spend sometime to recite
La'ilah'haill'lallah (100x), Subhanallah (100x)
Alhamdulillah (100x), Allahhuakbar (100x)
It will take a few minutes only
Other than that, all of us
usually...just forget HIM..

Nota: Kepada diri, teguhlah! Kepada hati, cekallah! Kepada jiwa, tabahlah! Kepada kalbu, jernihlah! Kepada diri aku yang total, Muharram sudah 10 hari berlalu, apa yang aku sudah buat sejak 10 hari ini....

Soneta...

Image
Soneta malam hanya menayangkan gelap sebagai latar, tapi masih boleh diterangi dengan lampu zaman di perabung alam, namun kalau hati gelita, suluhnya apa...

Aku mohon padaMu agar biaskan sedikit kilas sinar menerusi rekah langitMu, menerusi titik hujanMu dan sampaikan ucap redha akan takdir yang sudah tertulis di loh mahfuz sejak azali dengan bias bayu dinihari supaya dia akur aturan hidup, terima kifarah ini dengan hati terbuka...

Tuhan, aku juga melakukan khilaf, ampunkan aku!

Dudel comel...

Image

Anekdot Jumaat

Sejarah sudah pergi, tamat riwayat pada sebatang hujung kalam yang runcing, tidaklah sampai menikam hati aku walaupun ketajaman itu berupaya menghiris perasaan dalam jangka masa berkurun...tapi hati, tidak perlulah tunduk pada sebuah iklim pedih yang tidak mendatangkan apa-apa...

Aku sudah balut luka itu...sudah dikafan bersama setanggi tanpa bau, diam di satu persemadian rahsia, kalau masih berdarah sekalipun, ia hanyalah pandangan silau mata yang dimasuki debu jalanan ketika aku berpapasan dengan beberapa orang yang bernama ruang, waktu, kenangan, ingatan, amarah, insaf dan bangkit...

Aku tahu, sejarah bakal tercipta lagi...sudah aku kebumikan seberkas masa lalu, yang kelabu berbaur nafas lelah pada sebuah perjalanan, hati..perlu akur pada aturan hidup...kerana ketika Tuhan meniup pangkal roh di dalam rahim ibu pada usia 40 hari, aku sudah menyanggupi untuk menghadapi pancaroba ini, sama ada berkalang api atau bara, sama ada melangkah duri atau onak, mahupun memijak kaca bersepuh r…

Tawarikh sebuah tarikh...

Sejak 13 tahun lalu, kalau tarikh 1 Dis
aku akan cuti atau ambil off
pada tarikh ini aku akan masak
menu sama setiap tahun
nasi minyak, kurma daging, ayam masak merah
pada tarikh ini juga aku buat kek
dan apa saja yg nak dimakan
kerana aku tahu, dia ada untuk menikmati semua itu
sedap atau tidak dia tidak pernah sebut
yg aku tahu dia akan makan
dan tarikh ini adalah tarikh ulangtahun sebuah pateri
tapi tarikh ini pada tahun ini
sudah menjadi sebuah tawarikh...

Nota: Pateri sudah dibubarkan, tiada tarikh untuk diraikan..yang ada hanyalah sekeping ingatan lusuh, bahawa perjanjian itu sudah terbatal, akibat janji yang sudah dimungkiri.

Misteri sekejap...

1)
Mengembara ke alam roh...warghhh vogue kan?
boleh ke gitu? Boleh! Macam mana?
Maka aku pun dengan penuh taksub bercita-cita
untuk mengembara ke alam roh
ketika aku aku berusia 18 tahun
kata ustaz muhammad, kalau diizinkan Tuhan
roh boleh keluar dari jasad
berterbangan antara langit dan bumi
dan masuk kembali ke dalam jasad...
mati kecil kah itu?

2)
Aku kerap juga tengok
peniaga buah di pasar chowkit
sangatlah tidak  senonoh
kerana jual buah yang sudah busuk dan buruk
tapi disusun cantik dalam pinggan
suatu hari Nasir bercerita
kenapa penjual sanggup jual buah busuk
aku terfikir2 siapakah pembeli buah itu
Nasir kata lagi, ia dijual sebab ada pembeli
siapakah pembeli buah busuk dan buruk itu?
Korang tahu tak siapa yang beli buah tu?

3)
Ada anak kawan aku
comel budaknya...kita orang panggil Nia
hobby dia suka cabut bulu kening kalau nak tdo
asal baring je, tangan otometik melekat kat kening
dah naik botak kening dia sebab tangan dia cabut satu, satu
mak dia puas pesan, cabut bulu ke…

Hijrah...

Hijrah
perpindahan
perubahan
daripada yang tidak baik
kepada yang lebih baik
semoga Hijrah 1433 ini
adalah yang terbaik
buat masa ini
untuk kita meneruskan suatu amanah
di muka bumi Allah ini...

Belaan...

Image
aku dulu kononnya nak bela anjing, sebab terpengaruh dengan citer lassy kat tv..
tak pernah miss tengok citer anjing yang sentiasa jadi penyelamat kepada tuannya ini,
sekali mak aku kata...ko buang tebiat ke apa nak bela anjing,
aku sentap dan terus tukar cita-cita kepada nak bela ular...
tapi masa tu rumah aku x de semak samun so payah sikit lah nak bela ular.
kenapa nak bela ular? sebab aku suka tengok kulit ular sawa yg cantik tu.
Sekali bila aku jadi remaja purba, arwah abah bela ular sawa
dari sejengkal sampai boleh jadi tali pinggang kulit le..yickkk...geli!
Ada satu ketika, rumah kami bela kucing banyak...
abah ambik di hospital masa kakak kemalangan..
dari hari pertama kakak kemalangan hingga parut di muka kakak hilang dan sembuh,
selama itulah kucing banyak di rumah kami.
Bila parut kakak dah hilang sepenuhnya, kucing2 itu pun hilang juga..
kucing ke apa eh.
Last sekali bela ikan..haa buddy ini ko punya penangan...
aku nak share pasal si gemok, buntat dan segala baga…

Food harrasement...

Image
Ada banyak blog yg aku spy
blog yg tepek pasal makan lagi lah..
kadang2 x tahan sungguh tengok resipi yg dia orang tepek
rasa dan2 tu juga aku nak try buat
kalau nak masak tu, resipi yg aku print tebeng kat depan
SM ko dah buat aku tak lena malam
sebab ingat sup cendawan Sibu tu
jauh gila kalu aku nak pergi makan sana..ceitt
satu lagi makanan yg selalu buat aku tangkap leleh
adalah food budak kecik si Maryam tu
maknya rajin betul godek makanan untuk dia'
aku tak boleh tahan sebab western food tu
classs...kecik2 dah makan western food
bagus Maryam, jangan makan nasi
u better practice moderate food..
hmm ada banyak lagi blog yg suka tepek resipi
yg selalu buat aku hilang sabar!

Welcome to the dark side...

Tit! Tit! Ada SMS masuk...

"LW, Da nok ajok g tengok movie buleh?
Abe Har beli teket, tapi dio x leh g
sebab sibling dio maghi. Buleh dok?
Kalu buleh, juppo kat starbuck b4 10 deh.
Hokay, c u there...tc!"

Yay! Off to cinema..twilight...
Hmmm..Friday night!...

.
.
.
.
.
To be continue...

Nostalgia...

Image

Selamat hari lahir mak...

Image
Selamat hari lahir mak!
walaupun hari lahir mak sudah beberapa hari berlalu
aku ingat, aku ingat tarikh itu
kalau mak ada
kalau mak ada, aku akan bawa mak ke rumah adik
nanti mak boleh jumpa lala, aker, a’en, nini dan ee
ee ada tanya mak hari tu
setelah beberapa bulan mak berpulang
ee: bu, siti mana
ibu: siti dah pulang
ee: abang nak jumpa siti
ibu: kenapa nak jumpa siti
ee: i miss her
ibu: ok, let recite al-fatihah
ee: kenapa kena baca?
ibu: present to siti
ee: ok...
ibu: dah baca?
ee: done ibu
ibu: siti is happy now
because you gave her a present
a birthday present!
ee: really?
ibu: yerp
ee: can we buy some more birthday present?
ibu: no need to buy..
ee: (muka blur)
ibu: hadiah birthday untuk siti percuma
setiap malam abang ee kena baca al-fatihah
hadiahkan untuk siti, lagi siti suka
ee: yay! i can do it. adik can do it..kakak lala pun kan ibu
ibu: ya..ya...(sendu)
*siti@nenek
*Selamat hari lahir mak! 11 Nov 1945 - 1 Jun 2011
...tapi saya tahu mak sentiasa tunggu
saya balik dari ke…

3 Anekdot..

1) Diabetes
It maybe u, or others, it can be everybody
anybody, everybody else, siapa2 saja boleh ada
kalau makan x terkawal, kalau family history ada
dan kadang2 masa pregnant pun automatically ada

Dr Siri Harnida kata, diabetes tidak membunuh
tapi jika tidak terkawal
ia menyebabkan organ badan failure to do their task
jantung gagal berfungsi, buah pinggang gagal bertugas
limpa gagal memproses, salur darah juga akan merosot
paling takut, saraf hilang deria
ada satu kes membabitkan remaja lelaki
he's so young, 17 yrs old
lost his ability to sense the need to pass urine
whenever his bladder is full
so kencing terkeluar tanpa dikawal, apabila tidak dapat dikawal
bakteria berleluasa, and it cause fungus and etc..pity him..
and the worst case, this young man
often fail to attend his appt with the doctor
well im very gud in this particular manners
aku ikut peraturan dan x pernah gagal ikut cakap coktor!!!
sebab aku mahu back to the normal life
dan kenapa kalau test darah untuk sugar le…

Sakitnya hati: 18 sx

(Aku berkasar dengan bahasa:)
Semalam hujan lebat
ada appt kat Bandar Baru Bangi
appt jam 3, kuar opis jam 2,
jawa kata jas nais la kan
sebab jalan licin
aku bawa keta berhemah
dari federal hiway
nak sampai depan plaza phoenix tu ok
drive cam biasa, sopan santun bagai
sampai tol nak masuk mahkota cheras
semua keta dah bertenat
sebab tak tahu line mana nak que
aku dah biasa sebab hari2 hafal
jalan nak balik windsor
dah tahu kat mana ada lubang
kat mana ada pecah
so aku masuk que bayar tunai
line tiga dari kiri
sedang syok que
tetiba ada satu kancil putih
ada anak patung teddy bear
teddy bear la sangat..puk*&^$ la dia
ada sticker lim kok wing university
ada dua pompuan di dalamnya
menyondol keta aku
macam pompuan sundal tak cukup nafsu
pukimak betul
babi sondol tanah pun kalah
heh pompuan
ko tu dah la potong que aku
masuk tak bagi salam
muka menonong macam pantat ayam tua
aku punya la panas hati
aku ke depan dia ke depan
aku asak lagi dia asak
aku hangen ni, rasa menggigil
mem…

Entry tertangguh...

Image
1)
CCChhh....(hari Jumaat, mulut kena kontrol, hati kena sabar..tsk!!)
line internet macam cel*&%, damn!
semua fail, dua maxis dan TM Bangsat..
satu sen pun tarak guna
baik lagi kalu aku tengok siput babi mengawan depan rumah

Nota: Apa2 hal, awal tahun depan aku kena erase TM dari Windsor..sangat menyakitkan hati (jari hantu naik aaahh). Kena ganti dengan itu Asstro...

2) Ok hati sudah sejuk
minggu ni adalah minggu marathon
menonton teater
dua malam berturut2 menonton teater
harga sebuah maruah di dbp
dan badai semalam di istana budaya
namanya pun di istana budaya
yes ada class
maksud aku refer kepada teater dan juga lokasi
mungkin tidak boleh beri 100 %
tapi congrats atas usaha team produksi BS
erra fazira sebagai teraju utama
aku nampak dia berjaya menghidupkan watak mazni
aron pun ok cuma bab vokal fail
suara dia macam kepit
mungkin sebab dia x biasa berlakon teater
kalu drama dia dah biasa dub
fizz fairuzz pun bagus
umi aida, imelda dan ziela memang memuaskan hati

3) Sebenarny…

Wordless Rabuday

Image

Harga sebuah maruah...

Image
Kali terakhir aku tonton teater lebih kurang enam bulan lalu, teater muzikal Lat...boleh lah...teater santai
dan kali ini, Harga Sebuah Maruah (HSM) teater berat..isunya ialah mengenai Kampung Kertau yang didatangi pemaju yang ingin membina kolam penternakan udang di tanah sawah mereka.

Penduduk kampung berpecah jadi dua. Ada yg setuju, ada yang tidak. Azizi menyelit kiasan secara halus mengenai kuasa wang ringgit berupaya merobohkan tali persaudaraan antara ibu dan anak apatah lagi saudara mara mahupun jiran seperjuangan

Dari sisi yang lebih luas, HSM adalah parodi kepada apa yang kita lalui hari ini. Kuasa wang ringgit boleh membeli nilai kemanusian dan kehidupan. Hatta sealim mana sekalipun manusia, kalau longgok kepala agung kat depan, terus jadi rambang mata, sama la macam kucing..sekor kucing tu kalau pondan atau ‘kasi’ macam mana sekalipun ko potong atau sunat anunya, si kucing poyo tu tetap tak akan hilang jati diri kekucingannya yang akan cium, jilat, tatap dan cuit ikan tu..…

Menjadi seorang manusia...

Hati kecut!
penakut!
tak padan dengan usia!
lagi apa perkataan yg boleh aku suaipadankan
untuk menggambarkan bahawa aku ini seorang manusia
yang maha penakut
namun apabila pada suatu ketika
aku ditakdirkan
melalui segala-galanya sendiri
dan keseorangan
dan aku tahu tiada siapa pun di sisi
kecuali DIA dan setan dan iblis dan jin
maka aku harus menukarkan
sifat yang sangat pengecut itu
kepada pemberani membuta tuli
kerana aku tidak mahu
memusnahkan diri sendiri
oleh ketakutan yang tidak berasas.

warna susah hati

Image

Le Cordon Bleu Paris..

Image
Kalau aku tak buat kerja yg aku buat kini
mungkin aku jadi tukang masak cap ayam
mungkin aku belajar dengan makcik aku
tukang gulai taraf kg pinang sebatang
yg sorang lagi tukang gulai tahap
lulus sekolah 6
tapi kalau ada kenduri kendara
yg dua orang ni lah yang dipanggil
sorang lagi makcik bau bacang
tukang gulai versi kawah
padahal dia main jemput dan hagak2 jer
tiap kali aku minta resipi
jawapan dia: ko datang tolong aku masak
perghh memang tak pernah ada resipi bertulis
semua dalam kepala otak je
tapi rasa meletopsss
aku tahu, Le Cordon Bleu Paris
adalah sekolah masakan hebat dan tersohor dengan taraf dunia
memang haku tak mampu nak masuk sana
walau kerja tujuh tahun sekali pun
kecuali kalau ada penaja, aku sanggup
Sherlyn tpon aku, u mau masak?
Aku pun bagai vampire kehausan darah...ya ya ya!
Maka aku pun tunjuk le skil masak aku yg poyo je
hmm...Chef de Cuisine Cordon Bleu pun ngeri aaa tengok skil aku
Mwahahaha..bagi laluan aku perasan dan berangan..korang x ada kan?




…